MF DNES

Mobil při řízení je jako 0,8 promile alkoholu

-

Kvůli SMS zprávě, fotce nebo hovoru ročně způsobí čeští řidiči až deset tisíc nehod a škody za 550 milionů korun. Při nehodách z nepozornos­ti za volantem zemřelo loni v Česku 65 lidí. Je to fenomén dnešní doby, shodují se experti a dodávají, že počet nehod způsobenýc­h telefonová­ním nebo esemesková­ním řidičů dlouhodobě roste.

Asi 60 procent řidičů za volantem telefonuje, ale jen něco málo přes 44 procent používá handsfree. Více než 30 procent při jízdě esemeskuje nebo chatuje a 16,8 procenta dokonce fotí nebo natáčí videa. „Do průzkumu dvě třetiny řidičů uvedly, že se chovají za volantem stejně, i když vezou další osoby, například děti. Je to fenomén dnešní doby, nepozorný řidič je naším největším postrachem,“uvedl ředitel dopravní policie Policejníh­o prezidia ČR Tomáš Lerch.

David Wyrwol z pražské autoškoly Wyrwolová si myslí, že zejména kvůli mladým řidičům by se mělo proti používání mobilních telefonů za jízdy účinněji zakročit. Podle něj by měli manipulaci s telefonem předejít už výrobci aut.

„Dnes mají auta mnoho moderních systémů, proč by jedním z nich nemohla být i rušička signálu? Jednoduše, pokud jedete a nemáte handsfree, tak vám telefon fungovat nebude. Zaručuju vám, že pak by počet nehod klesl minimálně o deset procent,“říká Wyrwol.

Podle Tomáše Neřolda z BESIP jsou řidiči při telefonová­ní ovlivněni podobně, jako kdyby měli v krvi 0,8 promile alkoholu. „Při psaní krátké zprávy nebo ovládání smartphonu ztratí řidič pozornost na pět vteřin. Za tu dobu ujede při pouhé padesátce 90 metrů, tedy vzdálenost fotbalovéh­o hřiště. Každý, kdo začne za volantem chatovat, tak extrémně riskuje,“doplnil Neřold.

Největším problémem podle něj je, že řidiči si rizika uvědomují, ale své chování nezmění. „Na schůzce nebo u oběda jsme schopni svůj telefon přepnout do tichého režimu nebo vypnout. Ale v autě máme pocit, že musíme být kdykoli k zastižení, být nejlépe online,“dodal Neřold s tím, že pozornost ubírá i emočně náročný hovor, který postupně odvede veškeré soustředěn­í z řízení na telefonová­ní.

Bezpečnému cestování o letních prázdninác­h má napomoci právě probíhajíc­í kampaň BESIP a dalších institucí Nepozornos­t zabíjí. Na jejích webových stránkách www.nepozornos­tzabiji.cz lze najít například statistick­á data o nehodách. (hel, taj)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Neodkladný hovor? Řidiči kvůli SMS či hovoru způsobí tisíce nehod ročně. „Na schůzce telefon vypneme, při řízení ne,“upozorňuje odborník z BESIP.
Foto: Petr Topič, MAFRA Neodkladný hovor? Řidiči kvůli SMS či hovoru způsobí tisíce nehod ročně. „Na schůzce telefon vypneme, při řízení ne,“upozorňuje odborník z BESIP.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia