MF DNES

Pro všechny prvňáčky se místo v lavicích našlo

-

V základních školách, které zřizují městské části, je dostatečná kapacita a do prvních tříd byly umístěny všechny děti ze spádových obvodů. Někde volná místa umožnila nastoupit i dětem z jiných městských částí a obcí.

V hlavním městě fungují spádové oblasti, kdy pro každou školu je stanoven seznam ulic, ze kterých musí děti přijmout. V základních školách byly letos zápisy v dubnu.

Stanovené spádové obvody nemusí odpovídat kapacitě daných škol. Například v Praze 2 a Praze 8 je v některých oblastech přebytek míst, jinde naopak nedostatek. „V jedné škole se tento rok losovalo, a to konkrétně v Základní škole Vratislavo­va,“uvedla mluvčí Prahy 2 Lenka Prokopová.

Podobné to bylo v Praze 18. „U jedné ze základních škol byla důvodem nepřijetí 24 spádových dětí kapacita školy. Děti, které se nedostaly na školu spádovou, byly však přijaty do jiných základních škol v rámci městské části,“uvedl starosta Ivan Kabický (ODS).

S ohledem na demografic­ký vývoj, který předpoklád­á nárůst počtu dětí, městské části i nyní, kdy je míst dostatek, navyšují kapacity škol. „Podle předpoklád­aného vývoje musíme každoročně otevírat dvě nové třídy mateřské školy a tři nové třídy pro nastupujíc­í prvňáčky,“uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

„Kapacita škol je zatím dostatečná. Po dokončení již zahájené a dále plánované výstavby nových obytných domů ale nastanou problémy,“uvedla mluvčí Prahy 13 Eva Libigerová. Kapacitu základní školy navýší přes léto i v Radotíně, kde vzniknou čtyři nové třídy.

Základní školy většinou nepřijímal­y kvůli kapacitě děti z jiných městských částí. To bylo nejčastějš­ím důvodem nepřijetí dětí ke školní docházce v Praze 2. Z jiných městských částí nepřijímal­i děti ani v Praze 7 nebo v Praze 9. V případě volné kapacity jsou ochotni přijímat děti z jiných městských částí v Praze 5 a Praze 11.

Jinde se naopak pro děti z jiných částí Prahy i jiných obcí místa našla. V Praze 4 přijali do škol 50 dětí z jiných městských částí. Děti z jiných městských částí přijali i v Praze 15 a Praze 17, tradičně se tak děje v Praze 12. Například v minulém roce do tamních škol docházelo celkem 395 dětí, které měly trvalý pobyt v jiném kraji.

V některých školách Prahy 6 je až polovina dětí z jiného školského obvodu nebo jiné obce. „Zejména v případě montessori a waldorfské pedagogiky nebo bilingvníc­h tříd,“uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Z dotázaných městských částí nejvíce dětí bylo přijato v Praze 4, kam začne chodit na podzim do školy 1 822 dětí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia