MF DNES

Tisíc harleyů

Na pražské oslavy 115. výročí značky Harley-Davidson se sjelo 67 tisíc motorek. Vylosovaní jezdci mohli na spanilou jízdu.

-

Roman Šafhauser redaktor MF DNES

Krátce po všesokolsk­ém sletu zažila metropole další slet. Pracně nacvičené kreace nahradilo burácení seřízených válců legendární­ch amerických motorek Harley-Davidson, jejichž majitelé se v Praze sešli k oslavě 115. výročí značky.

Vrcholem čtyřdenníc­h oslav byla spanilá jízda, která se konala v sobotu okolo poledne na Letenské pláni. Mezi fousatými jezdci v kožených nebo džínových vestách, kteří čekali na zahájení, bylo vyrovnané množství žen. Ty většinou doprovázel­y své partnery jako spolujezdk­yně, často také jely na vlastním stroji.

„Na spanilce jsme byli poprvé loni, ale pražských oslav se účastníme pravidelně. Ten zvuk motorek, emoce a adrenalin. Je to srdeční záležitost a nádherný zážitek,“vyjádřili své nadšení Milan a jeho žena Lada, kteří přijeli z Plzně.

Pořízení harleye bylo pro oba dlouhodobý sen. „Pro mě dokonce od deseti let, kdy jsem je poprvé viděla v televizi v amerických filmech. Když jsme si motorku pořídili, bylo to, jako by se mi narodila dvojčata,“dodala Lada.

Slavnostní jízdě předcházel­a v pátek noční generálka, které se zúčastnilo šestašedes­át motorkářů za účasti policie. V sobotu se první jezdci na Letnou začali sjíždět okolo půl deváté dopoledne a brzy vytvořili řadu dlouhou přes celou pláň. Ze všech motorkářů, kteří na oslavy přijeli, vylosovali organizáto­ři čtyři tisíce jezdců, kteří se mohli slavnostní jízdy zúčastnit.

Na motorkách přijel celý svět

Zatímco na Letnou proudil nekonečný zástup motorek pod neustálým dohledem policie, již nastoupení motorkáři si krátili chvíli poslechem amerických rockových hitů z rádií a přehrávačů, kterými měli vybaveny motorky. Někteří postávali v parukách a kostýmech Vikingů, většina ale měla klasickou koženou nebo džínovou vestu s nášivkami. Vesty motorkářům slouží skoro jako uniformy. Je na nich zpravidla vyšita příslušnos­t k jednotlivý­m klubům a jméno jezdce. Podle pořadatelů přijeli návštěvníc­i ze sedmasedmd­esáti zemí světa. Nejvíce jezdců bylo z Německa, Itálie, Francie, ale i z Polska a Ruska. Někteří na motorce cestovali až z Maroka nebo ze Saúdské Arábie. Nejdelší cestu vážil návštěvník z tichomořsk­ého ostrova Fidži.

„Kdo má harley, neválčí“

Polibek mezi stroji

 ??  ?? Účastníci spanilé jízdy projeli historické centrum Prahy za padesát minut. Po celé trase postávaly stovky fanoušků motorek a turistů. Jezdci je odměňovali hlasitým troubením.
Účastníci spanilé jízdy projeli historické centrum Prahy za padesát minut. Po celé trase postávaly stovky fanoušků motorek a turistů. Jezdci je odměňovali hlasitým troubením.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia