MF DNES

Fakta Harley-Davidson v Praze

-

Velké množství členů klubu Harley-Davidson dorazilo také z Velké Británie. Z okraje Londýna poprvé do Prahy přijely dva starší manželské páry, konkrétně z klubu Lakeside. Na Výstaviště v Bubenči, které bylo centrem oslav, jim cesta zabrala čtyři dny, během kterých ujeli 2,5 tisíce kilometrů.

„Harley jsme si vybrali kvůli lidem, kteří na této značce jezdí,“popsala Lorraine, která s manželem jezdí po světě jako spolujezdk­yně už deset let. „Jsme jako jedna rodina. Nezáleží, z jaké jste země nebo jakou máte práci, všichni jsme si tu rovni. Ostatní značky tak velké setkání vůbec nemají,“dodala. Podobně to vidí i její manžel Malcom. „Kdyby všichni jezdili na harleyi, tak nejsou války,“míní harleyář.

Okolo desáté hodiny dopoledne byli jezdci připraveni a organizáto­ři zahájili spanilou jízdu. Na cestu vyjela první vlna asi 1 300 jezdců v čele s pravnučkou zakladatel­e značky Karen Davidsonov­ou, které připadla role zvaná Road Captain, vedoucí jezdec.

Celkem z Letné vyjely tři vlny jezdců v půlhodinov­ých intervalec­h. Během cesty museli účastníci dodržovat několik bezpečnost­ních pravidel. „Je to stejné, jako když se jede v koloně, jde o takzvanou formaci cik-cak. To znamená, že nikdy nejedou dvě motorky vedle sebe. Jezdci musejí mít volný prostor před sebou i vedle sebe,“uvedl mluvčí akce Jakub Koutek.

Asi deset kilometrů dlouhá trasa začala vjezdem do Letenského tunelu a pokračoval­a okolo právnické fakulty na náměstí Jana Palacha a přes Wilsonovu ulici na Václavské náměstí. Poté Žitnou na Karlovo náměstí a po nábřeží a Chotkovými sady na Letnou. Odtud jezdci odjeli zpět na Výstaviště.

Podle organizáto­rů i policie se sobotní jízda, stejně jako celé oslavy, obešla bez větších problémů. ● Motorky Harley-Davidson mají v Praze dlouhou tradici.

je nejstarším existující­m klubem vyznavačů značky na světě, vznikl v roce 1927. ● Celkový počet účastníků oslav

které se v Praze konaly od 5. do 8. července, byl 110 354. Dorazili ze 77 zemí světa. Motorek přijelo 67 tisíc. ● V sobotní spanilé jízdě jely tisíce motorek, pořadatelé je ze všech účastníků vylosovali. Dopravu řídilo okolo ● Přes musel ujet účastník, který se vydal na motocyklu Harley-Davidson do Česka až ● Nejvzdálen­ější místo registrace účastníka 115. výročí Harley-Davidson je ● Nejstarším účastníkem, který přijel na vlastním motocyklu Harley-Davidson, byl

Jezdí na modelu Road King z roku 2011. Sraz u koně

 ??  ?? 4x foto: František Vlček, MAFRA
Motorkáři nechali své harleye krátce odpočinout na Václavském náměstí. Dál pokračoval­i Žitnou ulicí dolů k Vltavě, kolem Národního divadla přes Smetanovo nábřeží zpátky na Letnou.
4x foto: František Vlček, MAFRA Motorkáři nechali své harleye krátce odpočinout na Václavském náměstí. Dál pokračoval­i Žitnou ulicí dolů k Vltavě, kolem Národního divadla přes Smetanovo nábřeží zpátky na Letnou.
 ??  ?? Za řidítka patří svébytný módní styl a doplňky.
Za řidítka patří svébytný módní styl a doplňky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia