MF DNES

Centrkurt. Nadal. Pro tebe, tati!

- — Karel Knap

Předloni viděl Jiří Veselý starší na vlastní oči, kterak jeho syn v Monte Carlu porazil tehdejší světovou jedničku Novaka Djokoviče. V pondělí ho v Londýně čeká další divácká slavnost.

Jiří Veselý mladší na posvátné půdě centrkurtu v All England Clubu ve wimbledons­kém osmifinále vyzve Rafaela Nadala, současné číslo 1 žebříčku ATP. „Pro tátu je to splněný sen, trofej do sbírky zážitků,“prohlásil junior po sobotním vítězství nad Italem Fogninim.

Jakmile caparti ohánějící se raketou poberou trochu rozumu, obvykle slýchají cosi o nejslavněj­ším turnaji a stadionu, který bývá přirovnává­n ke chrámu.

Obecenstvo v něm vytváří jedinečnou atmosféru – naprosté ticho těsně před výměnou a při ní se střídá s hromovým aplausem po zvlášť vydařených přestřelká­ch.

Do královské lóže usedají členové britského vládnoucíh­o rodu, sportovní i kulturní celebrity.

Z jednoho ze dvou boxů, jež jsou určené pro doprovod právě soupeřícíc­h borců, se bude navečer dívat Veselý senior. „Když mi byly čtyři, začal se mnou hrát, tenisem žije,“říká jeho potomek.

A doufá, že mu předvede zajímavé představen­í. Nehodlá se mače s legendou pouze zúčastnit.

„Kdybych si ho šel jenom užít, tak se můžu probrat až v šatně s pořádným výpraskem,“tvrdí. „Určitě si na kurt půjdu pro vítězství. Udělám pro něj maximum. Do osmifinále grandslamu se nedostanu každou chvíli. Je potřeba využít šance a pokusit se jít dál.“Hleďme na toho smělce! Ještě před měsícem lamentoval, že jeho hra nestačí ani na challenger­y. Na jaře ho poráželi anonymové z druhé, třetí, ba dokonce z páté stovky žebříčku. Rozešel se s trenérem Machovským a ve splínu zvažoval, že přeruší sezonu.

A teď si troufá na samotného Nadala?! Na frajera, jenž posbíral 17 titulů na grandslame­ch a 79 na ATP Tour celkově? Na zuřivého válečníka z Mallorky, jenž letos na Wimbledonu ještě neztratil set?

Ale proč ne? Vždyť se tu Španěl neprotlouk­l do čtvrtfinál­e od roku 2011. V červnu 2012 podlehl na centrkurtu českému čahounovi Lukáši Rosolovi. Loni ho tu vyřadil levoruký dlouhán Gilles Müller.

Tak proč by se měl takřka dvoumetrov­ý levák Veselý třást? Na trávě má letos bilanci 6–1. V jediném vzájemném mači Nadalovi na hamburské antuce v červenci 2015 statečně odolával 4:6, 6:7.

V utkáních se světovými jedničkami se smí holedbat stoprocent­ní úspěšností. Slavný hráč, kouč i komentátor Brad Gilbert řekl, že je pro Nadala nebezpečný­m sokem.

Hodlá se opřít o pádný servis. Chystá se tlačit k síti a rušit Nadalův vražedný rytmus.

Ví, že jeho šance nejsou obří. Ale chce se rvát. Kvůli sobě. I kvůli tátovi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia