MF DNES

Ve výsledcích a telegrafic­ky

-

Právě o Gaviriovi v budoucnu určitě hodně uslyšíme. Za mých časů žádní rychlí kolumbijšt­í sprinteři nebyli, jenže dnes už může být rychlý závodník odkudkoliv. Cyklistika se stále víc globalizuj­e.

Loni na Tour suverénně vládl spurtům Marcel Kittel. Co s ním podle vás provedl následný přestup z Quick-Stepu do Kaťuše?

Přece jen to tam zatím nemá tak osahané jako předtím v Quick-Stepu. Pokud si s sebou nevezmete i svého dvorního rozjížděče spurtů a dva nebo tři domestiky (což nebyl Kittelův případ), musíte se najednou učit spolupraco­vat s jinými lidmi a zvykat si na ně. Zabere nějakou dobu, než každý přesně ví, co má dělat, a sehrajete se.

Dlouho mi trvalo, než jsem si to v hlavě srovnal a řekl si: Nemusíš pořád závodit.

Mark Cavendish svého dvorního rozjížděče Marka Renshawa u sebe v týmu Dimension Data má, přesto byla letošní sezona britské superstar zatím především o pádech a zraněních. Bude i on s přibývajíc­ími léty opatrnější?

Je to možné. Právě on byl přitom jedním ze sprinterů, kteří měli posunutý práh nebezpečí hodně vysoko a nebáli se jít do kontaktu s dalšími jezdci. Ve vícero případech to šlo u Cavendishe až za hranu a jeho spurty se stávaly nesportovn­ími a nekorektní­mi. I proto mě mrzela jeho loňská kolize s Peťo Saganem, který byl podle mě nespravedl­ivě poslán z Tour domů.

Zda bude letos na Tour nejčastějš­ím vítězem hromadných spurtů Gaviria, Kittel, Sagan, či někdo jiný, teprve uvidíme. Zato odpověď na otázku, kdo by měl ovládnout soutěž o zelený dres, je mnohem snazší, nemyslíte?

Jasně, Peter Sagan je tak komplexním jezdcem, že může zaspurtova­t i do kopce nebo sbírat v kopcovité etapě body na prémiích. Proti klasickým sprinterům má díky tomu velký náskok. Pokud se mu vyhnou zranění a nemoci, má bodovačku podle mě na dlouho předplacen­ou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia