MF DNES

Favorité padají i ztrácejí a Sagan už zase vítězí

-

Existuje řada vítězství, kterých si považuji víc. Třeba celkového prvenství na etapovém závodě Midi Libre v Pyrenejích. Tehdy za mnou skončili druhý Pavel Tonkov, vítěz Gira, a třetí Roberto Conti, který vyhrál při Tour etapu na Alpe d’Huez. Takové pódium je pro sprintera mého ražení mimořádné.

To jistě. A co vaše spurty? Kterého si tedy vážíte nejvíc?

Asi toho z Vuelty 1996, kde jsem porazil Jalaberta a Fondriesta, i když poslední tři kilometry byly táhlým stoupáním do kopce. Ale neobvyklou věcí pro mě bylo také mé třetí vítězství na Giru 1994, kdy jsem z odjeté skupiny nastoupil tři kiláky před cílem a přijel do cíle sám.

O sprinterec­h se traduje, že často bývají exhibicion­isty, jakýmisi „crazy boys“pelotonu. Jenže vy jste už za kariéry působil spíše jako tichý, skromný introvert.

Pravda je, že coby sprinter se často musíte o pozici poprat. Ale já neměl v oblibě agresivní souboje loket na loket, těm jsem se snažil vyhýbat. Chtěl jsem ostatní porážet kondicí a formou, ale klidně jsem si to někde na větru raději objel, než abych riskoval pád. Bez ohledu na to, že mě to stálo energii navíc.

Kdybyste riskoval víc, mohl jste toho víc vyhrát?

To si myslí i Beppe Saronni, můj dlouholetý manažer. Nedávno říkal, že mým jediným problémem bylo, že jsem byl na sprintera v uvozovkách příliš hodný. Spousta závodů mi tak určitě unikla, protože jsem do toho nešel ještě agresivněj­i.

Později vás v kariéře ovlivnila rovněž tragická smrt španělskéh­o sprintera Manuela Sanromy. Něco takového musí s psychikou zacloumat.

Do toho pádu na závodě Kolem Katalánska 1999, při kterém Sanroma zemřel, jsem se připletl i já. Začal jsem se potom ptát sám sebe: Léta ti přibývají, stojí ti to riskování ještě za to?

A odpověděl jste si, že nestojí.

Tehdy jsem se rozhodl s kolem skončit. Až po čase se mi to v hlavě rozleželo. Každopádně po takových zážitcích si najednou mnohem častěji říkáte „co kdyby“a začínáte být ještě opatrnější než zamlada. Což je problém. Nastupujíc­í generace do toho jde na 100 procent a vás naopak tohle uvažování brzdí.

Chybí vám po kariéře ten spurtérský adrenalin?

Je to každý rok stejné. Stres, tlačenice, pády, zranění. Tour se teprve rozjíždí a hvězdy se v rovinatých etapách válejí po zemi.

Tak jako Chris Froome v sobotu pět kilometrů před cílem. „Ještě že jsem dopadl na trávník a ne na asfalt. Tělo je v pořádku,“ulevil si. Ale ztratil 51 sekund. Stejné manko si připsali rovněž Richie Porte a Adam Yates.

Nairo Quintana nabral zásek 1:15 minuty. Zničil obě kola, když 3500 metrů před cílem narazil na dopravní ostrůvek. „Jedinou útěchou je, že ztratil i Froome,“povídal.

Včera se před hromadným spurtem káceli na asfalt elitní sprinteři: sobotní vítěz Fernando Gaviria Ne, vůbec. Celkově jsem se v životě hodně zklidnil. Nejen na kole. Dřív mě bavilo vyhrávat v jakémkoliv sportu, teď už to beru víc rekreačně a dokážu si sportování užít. Ale je fakt, že mi po kariéře dost dlouho trvalo, než jsem si všechno dokázal v hlavě srovnat a říci si: Nemusíš pořád závodit, o nic nejde.

Takže jste zpočátku ten adrenalin skutečně postrádal?

Spíš jsem se snažil přepnout na jiný režim a nešlo mi to. Začal jsem tehdy hrát golf.

Ten je hodně vzdálený razantním spurtům.

Jistě. Ale pro mě byl výzvou, bral jsem ho skoro tak vážně jako to kolo a tlačil se do toho, že si musím neustále zlepšovat handicap. Až později jsem sám sobě dovedl přiznat, že se golfu nevěnuji tak precizně jako předtím cyklistice a že v něm mám určitou hranici. Konečně jsem se oprostil od pocitu, že i v golfu musím za každou cenu udělat nějaký výsledek.

Teď nahrazujet­e stres ze závodů stresem v práci?

Nacházím si jiné výzvy. Mám těch aktivit víc než dost, od konce kariéry pracuji pro italskou firmu Lampre na postu jejího obchodního zástupce v Česku a starám se i o své cykloobcho­dy. Pořád je co vymýšlet. Člověk nemůže nic nedělat.

Kolik toho najezdíte na kole?

Málo. Nehoním kilometry. Jsou týdny, kdy nevyjedu vůbec, zato jindy se mi to povede třeba i čtyřikrát do a před rokem zelený Michael Matthews. Zato Peter Sagan letěl za devátým etapovým triumfem na Tour. Loni vyhozený, nyní po dvouleté odmlce opět ve žlutém dresu.

A potom je tu jistý Lawson Craddock z týmu EF Drapac. Texasan. Tvrďák. V sobotu padl na bufetu, zlomil si lopatku, v obličeji měl tržné rány a potoky krve. „Měl bys vzdát,“řekli mu. On odmítl.

Fanoušci hned dali na Twitter vedle sebe snímky simulující­ho Neymara a zakrvácené­ho bojovníka Craddocka. „Neymar letí domů, já ne,“připsal Craddock. Načež vyhlásil: „Za každou etapu, kterou dokončím, dám 100 dolarů na mladé cyklisty v Houstonu.“(tm) týdne. Ideálně večer po práci na hodinku nebo na dvě, střídavě na silničce a na biku. Nebo o víkendu na chalupě na Vysočině. Snažím se jít si i zaběhat, zacvičit, na golf. Ne proto, abych si dramaticky zvyšoval kondici. Je to hlavně o údržbě.

Abyste měl ze svého těla stále dobrý pocit?

Sem tam pořádám zážitkové vyjížďky pro naše klienty nebo pro různé firmy, i na Giru jsme byli. Při takových akcích nikdo nechce vidět Svoradu, který nevyjede do kopce a neudrží se s ostatními.

Jak se od vaší éry změnily spurty na velkých závodech?

Nijak zásadně. Jen pozoruji, že čím dál víc týmů má do nich taktiku propracova­nější a disponuje speciálním týmem pro své spurtery. V mé době to byl Mario Cipollini, tehdejší sprintersk­á jednička, který měl celý tým i s rozjížděcí­m vlakem sám pro sebe. Ostatní sprinteři byli v tomto směru o stupeň níž. Zato dnes? Kittel, Greipel, Gaviria, Cavendish i další mají svůj sprintersk­ý tým na velmi vysoké úrovni, a boj o pozice je proto mnohem složitější.

Vy jste býval naopak ve stáji Lampre zvyklý, že jste se často musel ve spurtu postarat sám o sebe, že?

Ano. Náš tým byl každoročně zaměřen na boj o pódium v celkovém pořadí. Já v něm platil za jakéhosi žolíka s volnou rukou, který se měl v etapách pokoušet uspět víceméně sám nebo jen s jedním či dvěma pomocníky. Ti mi v posledních třech kilometrec­h pomohli dostat se na lepší pozici v balíku a pak už jsem se snažil využívat práce jiných týmů. Bylo to sice složitější, ale bavilo mě organizova­t si spurt sám. Mnohokrát to tak bylo pro mě i lepší.

Proč?

On ten týmový vlak, pokud není dotažený do detailu, vám může ve spurtu také dost uškodit. Najednou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia