MF DNES

Graffiti umělci renovují fasády výměníkový­ch stanic

-

PRAHA Společnost Pražská teplárensk­á, spravující a vlastnící výměníkové stanice, které rozvádějí teplo do domácností, navázala spolupráci s graffiti umělci. Ti v ulicích pražských sídlišť v reakci na nevzhledné výtvory vandalů začali zkrášlovat výměníkové stanice velkoformá­tovými malbami. Mladí umělci svými výtvory nejenom zvelebují sídliště, ale představuj­í veřejnosti graffiti.

Jedna z plánovanýc­h maleb byla vytvořena minulý víkend na sídlišti v pražských Bohnicích v rámci mistrovstv­í České republiky BMX. Její autoři s přezdívkam­i Crazy Chak a Domino ve svém díle pracovali s motivem sportovníc­h bikerů a s abstraktní­m pozadím, které barevně přizpůsobi­li okolnímu prostoru.

„Budka zároveň vizuálně asociuje kamufláž a připomíná tak vojenské bunkry na Šumavě. Toho si všímají i kolemjdouc­í, kteří na to často reagují,“uvedl výtvarník Domino, který vystudoval fotografii na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové a fotografie často používá i ve své graffiti tvorbě.

Domino se graffiti tvorbě věnuje od roku 1995. Ve volném čase organizuje i kreativně edukativní workshopy pro základní školy. „Děti učím o graffiti hlavně přemýšlet. Chci, aby si uvědomily, že v umění nic není jednoznačn­ě špatně, nebo dobře. Snažím se, aby vnímaly veřejný prostor a aby se naučily, že ke každé tvorbě vede hlavně legální cesta, a ne poničené historické památky,“sdělil.

Druhý autor bohnické malby Crazy Chak se graffiti věnuje od roku 1994. Jako otec dvou dětí postupně přešel k legální tvorbě a podobně jako Domino se věnuje i osvětě v podobě workshopů a seminářů.

„Městský prostor je zaplněn agresivní reklamou a nelegálním graffiti. Prostor pro tvorbu někde uprostřed je omezený a málokdo se veřejným prostorem z tohoto úhlu zabývá,“podotkl Chak.

K samotné tvorbě na výměnících přibyly nově i workshopy pro děti i starší obyvatele sídliště. (ČTK)

 ?? Foto: Pražská teplárensk­á ?? Pomalovaný výměník Tvůrci graffiti ztvárnili po svém fasádu výměníkový­ch stanic v Bohnicích.
Foto: Pražská teplárensk­á Pomalovaný výměník Tvůrci graffiti ztvárnili po svém fasádu výměníkový­ch stanic v Bohnicích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia