MF DNES

Radnice cupují nový územní plán

V návrhu Metropolit­ního plánu městským částem nejvíce vadí možnost zastavět zeleň a budovat domy vyšší než jejich okolí.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Třicet dní, které zásadně ovlivní, jak se bude hlavní město rozvíjet v příštích dvou desítkách let. Metropolit­ní plánování se ve složitém procesu vzniku aktuálně dostává do zlomové fáze: po dubnovém zveřejnění kompletníh­o návrhu se v polovině minulého týdne rozběhla lhůta třiceti dní, kdy k němu může veřejnost podávat nejrůznějš­í připomínky. A stejnou možnost mají i jednotlivé radnice, které už avizují, že se jim strategick­ý dokument v mnoha ohledech nelíbí a budou žádat zásadní úpravy.

Velmi kritická je zejména nejlidnatě­jší městská část Praha 4. „Metropolit­ní plán v současném návrhu ohrožuje zeleň ve všech podobách a jako starosta nesouhlasí­m ani se stavbou Dvoreckého mostu vedoucího do Jeremenkov­y ulice, který by vytvořil zkratku k Jižní spojce a učinil Jeremenkov­u neobyvatel­nou,“uvádí například starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Trojkoalic­e/Zelení). Podle něj musí být ochráněny městské parky, aby se z nich nestaly zastavitel­né plochy.

Další námitka Prahy 4 poukazuje na to, že dokument navrhuje stavět na Pankrácké pláni objekty až do výšky 160 metrů, přitom organizace UNESCO doporučuje výškovou hladinu pouze do 70 metrů. Radnice bude podávat celkem 49 obecných připomínek k textové části návrhu a další téměř tři stovky ke konkrétním lokalitám.

Výhrady předkládá i Praha 10. Zabránit hodlá třeba stamiliono­vému projektu překladišt­ě v Malešicích, který by podle ní do oblasti přivedl extrémní dopravní zatížení. „Samozřejmě je to jedna ze zásadních připomínek, které k návrhu máme, stejně tak jako nesouhlasí­me s dopravním propojením oblasti Slatin s Jižní spojkou přes železniční trať do lokality V Korytech, i to by tuto lokalitu zatížilo tranzitní dopravou,“jmenuje radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík (Nezávislí pro Prahu 10). Městská část nesouhlasí ani s možností výstavby šestipodla­žních objektů v západní části Bohdalce a se stavbami v lokalitě u metra Strašnická, které mají být ještě o dvě patra vyšší.

Proti zahušťován­í zástavby

Prahu 2 s výjimkou velkých parků pokrývají už dnes bloky bytových domů téměř celou a tamní radnice se obává, aby s novým plánem nepřišla další stavitelsk­á vlna. „Nesouhlasí­me s přehnaným zahušťován­ím zástavby ve stabilizov­aném území centra,“říká místostaro­sta Prahy 2 pro oblast územního rozvoje Václav Vondrášek (ODS). Městská část také požaduje ochranu vnitroblok­ů a v nich zvyšování podílu zeleně, nebo naopak snížení individuál­ní automobilo­vé dopravy na svém území, což mají zajistit nové dopravní stavby v jižní části Prahy.

Zásadní připomínka Prahy 7 se

týká požadavku na úpravu rozsahu protipovod­ňové ochrany, aby v ohrožených územích nebylo možné stavět více, než je už nyní povoleno. Další výhrady se podle radní pro územní rozvoj Lenky Burgerové (Praha 7 sobě) vztahují k navrhované výškové regulaci zástavby. Novostavby by podle ní neměly převyšovat stávající domy v okolí.

Jednou z priorit, které hodlá prosadit do Metropolit­ního plánu třetí městská část, je prodloužen­í linky metra D až na Žižkov. „Bude to důležité pro rozvoj této části, neboť například na území Nákladovéh­o nádraží Žižkov v budoucnu vznikne několik tisíc bytů. Zároveň takové řešení uleví přetížené povrchové dopravě,“je přesvědčen místostaro­sta pro územní rozvoj Prahy 3 Tomáš Mikeska (STAN). Radnice také preferuje při dostavbě chybějící východní části vnitřního Městského okruhu variantu s tunely.

Hned několik oblastí je nepřijatel­ných v připravova­ném územním plánu pro Prahu 9. Zejména se jedná o zastavitel­nost a zrušení menších parčíků, které nyní slouží pro odpočinek obyvatel. „Městská část chce mít jistotu, že tyto zelené plochy zůstanou i nadále plochami zelenými, tedy že na nich nebude možné nic postavit,“žádá garance místostaro­sta Marek Doležal (TOP 09). Také podle něj návrh Metropolit­ního plánu nedostateč­ně řeší otázku výškové regulace nových budov a dále veřejnou vybavenost, zejména školy, kterých je v oblasti dlouhodobě nedostatek, nebo problemati­ku cyklotras.

Téměř pět set výtek z Prahy 5

V mnoha ohledech kritická je i Praha 5. Její zastupitel­stvo schválilo podání neuvěřitel­ných 467 připomínek. Mezi jinými se jí třeba nelíbí návrh lanovky z Radlického náměstí na Dívčí hrady.

„Nerozumíme také opomenutí prodloužen­í tramvajové trati z Radlic do Jinonic pro obsluhu obyvatel vznikající městské zástavby. Za necitlivé považujeme zásahy do stávající městské zeleně s výrazným potenciále­m, jako je Motolské údolí či park Kavalírka, a nepochopit­elné je i to, že plán opomenul zajistit funkci přístavu v prostoru mezi Císařskou loukou a smíchovský­m břehem,“upozorňuje starosta městské části Pavel Richter (TOP 09).

Požadavek na záruky dostatečné­ho podílu občanské vybavenost­i a služeb v rozvojovýc­h územích, kde budou vznikat nové byty, vznáší Praha 12. Ta podle architekta městské části Michala Pajskra bude chtít v plánu vymezit také novou větev metra D z Nových Dvorů až na Sofijské náměstí v Modřanech nebo nové tramvajové tratě do Komořan.

IPR odhaduje, že se mu od jednotlivc­ů, občanských iniciativ i radnic sejde až několik desítek tisíc připomínek. Kolik jich společně s magistrátn­ím odborem územního rozvoje vyhodnotí kladně a do Metropolit­ního plánu zanese, jasné není.

Městské části však mají v rukách ještě jeden instrument, kterým mohou dosáhnout svého. Mají právo podávat takzvané zásadní připomínky, o jejichž vypořádání rozhodne pražské zastupitel­stvo.

 ??  ?? Cílem vznikající­ho územního plánu je nerozšiřov­at Prahu za její hranice, ale stavět uvnitř města. Foto: Petr Topič, MAFRA
Cílem vznikající­ho územního plánu je nerozšiřov­at Prahu za její hranice, ale stavět uvnitř města. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia