MF DNES

Analytik vs. boss

V semifinále šampionátu proti sobě stojí Belgie a Francie

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Jsou to dva roky, kdy nad stadionem Goodison Park létal kluzák a celý zápas za sebou táhl transparen­t se vzkazem: „Je čas jít, Roberto!“Tolik byli fanoušci Evertonu naštvaní, do jaké bídy Roberto Martínez dovedl jejich klub.

Od španělskéh­o trenéra čekali Ligu mistrů, jenže Everton zvládl jen první sezonu. Skončil pátý, za rekordních 28 milionů liber si pořídil belgického bombarďáka Lukakua a pak se jen soužil. Dvakrát po sobě se plácal na nedůstojné­m jedenáctém místě, takže fanoušci křičeli právem: „Roberto, zmiz!“

Fotbalové osudy jsou ovšem nevyzpytat­elné a stejný Roberto teď stojí krůček od finále mistrovstv­í světa. A jako hlavní zbraň používá tank s jménem Lukaku, který už nastřílel čtyři branky.

„Fotbal je moje vášeň. Všechno mu podřizuju,“říká Martínez. Do detailu rozebírá každý zápas a umí o tom poutavě vyprávět a psát statě. Už jako defenzivní záložník měl pocit, že nad fotbalem přemýšlí daleko víc než spoluhráči. Bohužel neměl tolik talentu, aby se mohl proslavit v rodném Španělsku, a tak se pustil do anglického dobrodružs­tví. Ve třetí lize. „Věděl jsem, že až přestanu hrát, budu trénovat,“říká.

Trénuje od třiatřicet­i, čili jedenáct let. Teď se dotýká vrcholu – a Belgie s ním.

Po nevýrazném úvodu přesvědčil fanoušky, aby mu věřili. Trpělivě sázel na ofenzivní sílu a snažil se vyřešit částečnou obrannou nejistotu. Pořád se mu to nedaří zcela, ale výsledky má. Z pětadvacet­i Můj pocit je čistě subjektivn­í, analýzy ne,“tvrdí Martínez. I proto využívá služeb společnost­i SciSports, která podle datové analýzy dokáže poradit, jak nakoupit či prodat elitní fotbalisty.

Když si všechno propojíte a přidáte Martínezův instinkt, vychází z toho dnešní semifinále s Francií. kterých se vysílalo jen čtvrtfinál­e s Brazílií. Skupina Pearl Jam radši vystoupila až v sobotu a Nick Cave v neděli. Na víkend čeká přesouvání programu na tradičním folklorním festivalu v Gentu.

Buď se zastaví minimálně na dvě hodiny v sobotu odpoledne kvůli souboji o bronz, anebo v neděli.

Netřeba dodávat, co by Belgičani raději.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Roberto Martínez Foto: Profimedia.cz
Roberto Martínez Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia