MF DNES

Plynovod, který spojuje Rusy s Němci a štve USA

Nord Stream 2 je špatně pro Ukrajinu či Slovensko. Dobře pro Německo a Rusko

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

I Donald Trump se někdy může shodnout s prezidente­m Evropské unie Donaldem Tuskem. A to přesto, že v tom, co a proč říká, sleduje Trump také, nebo možná především, americké zájmy.

Řeč je o plynovodu Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře společně se svým stejnojmen­ným předchůdce­m zvýšit kapacitu přímých dodávek plynu z Ruska do Německa do té míry, že bude možné odstavit tranzitní trasu z Ruska přes Ukrajinu a dále do střední a západní Evropy. „Chráníme Německo, chráníme Francii, chráníme všechny tyto země a mnohé z nich jdou, uzavřou dohodu o plynovodu s Ruskem a platí miliardy dolarů do ruské pokladny. My je máme chránit před Ruskem, ale oni platí Rusku miliardy dolarů,“zopakoval včera před summitem NATO v Bruselu Trump a jeho slova mají svoji logiku.

Ostatně v jen trochu mírnějším duchu pronesl podobný komentář unijní prezident Donald Tusk, když v Bruselu před několika dny hostil ukrajinské­ho prezidenta Petro Porošenka. „Můj osobní pohled je dobře a dlouho znám – Nord Stream 2 neslouží nejlepším evropským zájmům,“řekl Tusk.

Petro Porošenko, jehož zemi může Nord Stream 2 ožebračit o miliardy dolarů za tranzitní poplatky ročně, byl ještě tvrdší. „Je to geopolitic­ký projekt, který má oslabit Ukrajinu, nechat ji bez příjmů z již existující­ho transportn­ího systému,“uvedl ukrajinský prezident a unijní státy varoval, že zdaleka nejde jen o Kyjev. „Zvýšit závislost EU na Rusku je geopolitic­ké nebezpečí. Proto děláme, co můžeme, abychom to zastavili,“řekl k plynovodu Porošenko. Druhou věcí je, že ani Trumpovi nejde jenom o bezpečnost evropských členů či podporu Ukrajiny, ale také o americké hospodářsk­é zájmy, konkrétně o naplnění plánů na rozsáhlý vývoz amerického břidlicové­ho zemního plynu do Evropy.

USA bojují i o trh s plynem

I tady je samozřejmě logický argument, že by Evropané měli platit obrovské miliardové sumy za plyn Spojeným státům, svému spojenci a ochránci před putinovský­m Ruskem, než Rusku, před nímž chtějí od USA ochranu. „Platíte miliardy a miliardy zemi, proti které vás my máme chránit. Každý o tom mluví, po celém světě. My vás máme chránit před Ruskem, tak proč mu platíte miliardy za energii?“zeptal se Trump logicky šéfa NATO Jense Stoltenber­ga při včerejší snídani.

Jenže z hlediska byznysové logiky je prostě ruský plyn stále levnější než americký břidlicový, zvláště při započtení nákladů na dopravu a zpracování zkapalněné­ho plynu. Američané, kteří plánovali svým plynem obsadit 10 procent unijního trhu, zatím paběrkují a těžaře drží nad vodou rostoucí vývoz do Asie.

Pro Česko je z ekonomické­ho hlediska nejlepší soupeření amerického a ruského plynu na evropském trhu, které nutí Gazprom držet ceny na nízké úrovni. Také na tranzitu nebude ani po případném zprovozněn­í Nord Stream 2 Česko tratit, jen místo z východu na západ přes nás poteče plyn na východ a jih.

 ?? Foto: ČTK ?? Německá kancléřka a americký prezident pózují fotografům krátce před začátkem summitu NATO.
Foto: ČTK Německá kancléřka a americký prezident pózují fotografům krátce před začátkem summitu NATO.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia