MF DNES

Vysněný Don Quijote osaměl

S projektem Muž, který zabil Dona Quijota přišel režisér Terry Gilliam před devětadvac­eti lety. Až nyní jej dovedl do kin. Stojí výsledek za tolik úsilí?

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Stará moudrost praví, ať jsme opatrní ve svých snech, neboť by se mohly uskutečnit. Gilliam na ni zjevně nedbá. Prokázal stylovou posedlost bojovníka s větrnými mlýny i velkodušno­st vítěze, nad sérií minulých katastrof i současných žalob o vlastnictv­í práv mávl rukou. Hlavní prý je, že film Muž, který zabil Dona Quijota nakonec přece jen vznikl a jemu osobně se líbí.

Hostina bez řádu

Budiž mu přáno, ostatně kdo jiný by dovedl obětovat takový kus života honu za chimérou? Jenže diváka okolnosti nezajímají; platí za příběh. A ten se tříští v mozaiku motivů, nápadů, časových skoků, vtipů, přeludů, vzpomínek, úvah, vzkazů. Gilliam umí svou bezhraničn­ou fantazií oslnit a vzápětí nudit, jako by vším, co při dlouhém čekání na realizaci nastřádal, chtěl teď svět doslova zasypat. Bohužel to nejde.

Přitom snímek stojí na silné výchozí myšlence: filmař přijede, odjede a nestará se, jak poznamená životy místních. Adam Driver čili cynický mistr reklam, jenž už rezignoval na umělecké plány mládí a jen kontroluje, aby měl před kamerou „samé rozesmáté lidičky všech ras“, z profesní dekadence uteče do vsi, s jejímiž obyvateli točil svůj debut o Donu Quijotovi. A zjistí, že Jonathan Pryce coby švec, jenž tehdy sehrál titulní roli, už v ní zůstal – a byť jej považují za šílence, je donkichots­kému snu věrnější a ve svém bludu šťastnější než režisér.

Od první vteřiny sálá z plátna nálada Španělska, do níž se vejde pašijový průvod, honička s policií, dokonce krev – „naštěstí ne moje“, ale také muslimové, takřka švankmajer­ovské animace jídla, mršiny, červi, zlato, rytířské souboje. Překrásně natočená, ale rozvolněná obrazová hostina postrádá řád, realita se mísí s představam­i a vzpomínkam­i ve zmatek – a kdykoli jej Gilliam zkusí vysvětlova­t, kouzlo ještě oslabí. Se splněným snem zůstal sám.

 ?? Foto: Bioscop ?? Cynický režisér reklam v podání Adama Drivera (vlevo) se jako Sancho Panza ocitne po boku Dona Quijota (Jonathan Pryce).
Foto: Bioscop Cynický režisér reklam v podání Adama Drivera (vlevo) se jako Sancho Panza ocitne po boku Dona Quijota (Jonathan Pryce).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia