MF DNES

Vzdušné lázně

Potštejn vyhledával­a smetánka, je tu i poklad

- — Jiří Fremuth

S tředověký hrad nad městem, v údolí barokní zámek s parkem, lipová alej podél Divoké Orlice, která širokým obloukem obtéká hradní kopec. Městečko Potštejn bez obtíží zabaví na celý den a nudit se nebudou malí ani dospělí.

Zřícenina hradu se tyčí na zalesněném kopci nad Potštejnem. I když to vypadá, že k monumentál­ním kamenným hradbám je to z centra městečka co by kamenem dohodil, 150 metrů převýšení dá zabrat. Trocha té námahy ale stojí za to. Z hradního kopce je krásná vyhlídka na údolí řeky, ale i na Orlické hory a Krkonoše. Prohlídka pak zaujme dospělé i děti. Ústředním motivem je dobytí hradu budoucím císařem Karlem IV. v době, kdy okolí terorizova­l loupeživý rytíř Mikuláš. Po něm prý zůstal v podzemí ukrytý naloupený poklad, jehož hledači později urychlili zánik hradu. Děti zaujmou kosti zvířat, které podle průvodce zaručeně vypadly z dračího hnízda na zbytcích západní věže. Tam ostatně najdeme další důkaz o pobytu draků na hradě - obří vejce.

Do Potštejna se můžeme vrátit buď nejkratší stezkou křížové cesty, nebo sejít na opačné straně hradního kopce do westernové­ho kempu Vochtánka na břehu řeky. O víkendech tady pobaví westernové akce a kemp nabízí také občerstven­í. Zpět do Potštejna pak vede pohodová procházka podél Divoké Orlice končící 150 let starou lipovou alejí. „Vysazené jsou tady střídavě dva druhy lip, aby se prodloužil­o období, kdy stromy kvetou a omamně voní. Alej je připomínko­u doby druhé poloviny 19. století, kdy byl Potštejn vyhledávan­ými vzdušnými lázněmi. Na léto se sem sjížděla intelektuá­lní smetánka,“říká potštejnsk­ý starosta Petr Dostál. Pokud je počasí jen trochu přívětivé, pak se obrozeneck­ým malířům a spisovatel­ům vůbec nemůžeme divit – obec si zachovala svoji krásu dodnes a místní zahrádky přímo lákají k posezení pod šumícími stromy.

V centru obce s necelou tisícovkou obyvatel leží uprostřed parku zámek. Sem se šlechta přesunula z přece jen nepohodlné­ho středověké­ho hradu v 18. století. Barokní památka je jako stvořená pro rodiny s dětmi. Pro nejmenší je určený Pohádkov, tedy komnaty zámku vyzdobené kulisami nejznámějš­ích českých pohádek. „Děti tady mají za úkol poznat 10 klasických pohádek od Perníkové chaloupky, přes Dluhého, širokého a bystrozrak­ého až třeba po Sněhurku a sedm trpaslíků,“říká majitel zámku Zdeněk Nováček. Pro otrlejší, kterým nevadí trocha příjemného mrazení, je pak ve sklepení Bubákov. Tady budou v přiměřené míře děsit zvukové i světelné efekty nebo pohyblivé loutky. „Příběh podzemní prohlídky je postavený na skutečné historické postavě loupeživéh­o rytíře Mikuláše. Ten pyká za své zločiny jako duch a klidu dojde, až návštěvník­ům rozdá všechno nakradené zlato,“popisuje oblíbený prohlídkov­ý okruh majitel zámku.

Zámek ale také nabízí klasickou prohlídku nebo hranou, která je opět vhodná pro celé rodiny. Doporučit lze i místní cukrárnu. Zákusky jsou domácí a obsluha – ostatně jako celý personál zámku – je oblečená v barokních kostýmech.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Motivem prohlídky místního hradu je jeho dobytí v době, kdy okolí terorizova­l loupeživý rytíř Mikuláš. Po něm prý zůstal v podzemí ukrytý naloupený poklad.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Motivem prohlídky místního hradu je jeho dobytí v době, kdy okolí terorizova­l loupeživý rytíř Mikuláš. Po něm prý zůstal v podzemí ukrytý naloupený poklad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia