MF DNES

Za hudbou na Točník

Známé interprety i hudební nováčky přináší festival Hrady CZ. Startuje už zítra na louce pod hradem Točník.

- Spolupraco­vnice MF DNES

Eva Jarošová

K české festivalov­é scéně neodmyslit­elně patří Hrady CZ, které putuje napříč republikou po historický­ch památkách. Akce se ze skromných počátků u několika českých hradů rozrostla i na Moravu, pro jedinečnou atmosféru si ji každoročně najde řada fanoušků.

„Na Točníku jsem byla asi před deseti lety. Od té doby jezdím pravidelně na Bezděz, ten mám nejblíž. Díky hezkému prostředí je festival trochu jiný než ostatní,“hodnotí Lucie Škaloudová z Mladé Boleslavi.

Čtrnáctý ročník Hradů CZ startuje zítra na středočesk­ém hradě Točník, který je vzdálený jen padesát kilometrů od Prahy. Tato zastávka je tradiční, na Točníku se akce koná už od počátku. Postupně se během dalších víkendů přesune na Kunětickou horu, Švihov, Rožmberk nad Vltavou. Zastávku bude mít i na moravských hradech Veveří, Hradec nad Moravicí, Bouzov. Poslední prázdninov­ý víkend se vrátí do Čech na hrad Bezděz.

Nováčci i hvězdy

Během dvou dnů se vystřídá na dvou pódiích přes dvacet hudebních interpretů. Zítra se areál na louce pod hradem Točník otevře v 15.30 hodin a o hodinu později se představí kapela Carpatia Castle, výherce facebookov­é talentové soutěže Zahraj si s kapelou na festivalu Hrady CZ.

Soutěž se letos konala poprvé. „Přihlásilo se sedmdesát kapel. Do finále postoupilo pět nejúspěšně­jších hudebních skupin v každém regionu, z nichž vzešla vždy jedna vítězná, která si zahraje na konkrétní zastávce festivalu v rámci pátečního programu,“přiblížil jeden z organizáto­rů Michal Šesták. Pro řadu vítězů to bude první vystoupení pro velké publikum.

Páteční program nabídne koncerty Ivana Mládka a Banjo Bandu, Pipes and Pints, či hradních nováčků Marpo a Škwor. Dále se návštěvníc­i mohou těšit na Dymytry a v devět hodin večer vypukne oblíbený páteční hradní karneval s vyhlášením nejlepších masek. Večer pak zakončí vystoupení kapely J.A.R.

V sobotu se areál otevře v 10.00 a nabídne vystoupení kapel Vypsaná Fixa, Pražský výběr, Hentai Corporatio­n, ale i třeba Majk Spirit + General Foxx, kteří budou na festivalu Hrady CZ hrát poprvé.

Fanoušci se mohou těšit i na Tomáše Kluse, kapelu Divokej Bill, Mandrage nebo Rybičky 48 a nově na Lenny, Slzu nebo kapelu Jelen a další zpěváky a skupiny. Kdo bude už hudební produkcí nasycený, může se odreagovat prohlídkou historický­ch památek.

„Festival Hrady CZ letos opět spolupracu­je s Národním památkovým ústavem. Díky tomu mohou návštěvníc­i v sobotu zdarma zajít na prohlídkov­é okruhy hradů Točník a Žebrák,“upozornil další z organizáto­rů, Viktor Souček.

Ve stanu jako v hotelu

Letos na hrady lidé mohou vyrazit zcela nalehko. Novinkou letošního ročníku je totiž možnost ubytovat se ve VIP kempu PLUS. Tam není potřeba žádné vybavení pro přenocován­í. Postavené stany se dvěma areál otevřen od 10.00 hodin

11.00 Johny Machette 12.00 Tomáš Klus 14.00 Lenny 16.00 Hentai Corporatio­n 18.00 Jelen 20.00 Pražský výběr 22.00 Mandrage 11.30 Bros’n’Beats 13.00 Slza 15.00 Vypsaná Fixa 17.00 Visací zámek 19.00 Majk Spirit + General Foxx 21.00 Rybičky 48 23.00 Divokej Bill

Vstupenky lze na místě zakoupit za 490 korun na pátek, 590 korun na sobotu a permanentk­u za 940 korun. Připravené jsou slevy pro děti, zdravotně postižené s průkazy ZTP/P a seniory a permanentk­y pro rodiny. karimatkam­i a dvěma spacáky budou k dispozici na místě. Další možností ubytování jsou VIP kempy se sprchami a splachovac­ími toaletami, ale i klasické stanové městečko zdarma.

V areálu bude posílen signál telefonů a datových služeb, chybět nebudou wi-fi zóny a bankomat. K dispozici budou i powerbanky na dobití telefonů. Kdo bude chtít vědět o dění v areálu více, může si nainstalov­at festivalov­ou aplikaci s mapou areálu a různými slevami a výhodami.

Připraveny jsou i dětské koutky, foto koutky a doprovodné sportovní aktivity, jako například obří vodní skluzavka.

K dopravě mohou návštěvníc­i využít autobusovo­u kyvadlovou dopravu, která pojede od železniční stanice Hořovice a zpět.

 ??  ?? Na festivalu Hrady CZ není žádným nováčkem. Tentokrát zahraje v sobotu přesně v poledne. Foto: Hrady.cz
Na festivalu Hrady CZ není žádným nováčkem. Tentokrát zahraje v sobotu přesně v poledne. Foto: Hrady.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia