MF DNES

Politik Petřík: vyhoření, zkrat a útěk

-

Václav Janouš reportér MF DNES

Vlivný olomoucký politik ČSSD Miroslav Petřík, který byl dva měsíce pohřešován, zmizel kvůli zdravotním problémům a vyhoření. Včera to uvedl v prohlášení, které zaslal MF DNES, a vůbec poprvé tak promluvil ke svému zmizení.

„Důvody mého jednání se těžko vysvětlují, protože se mohou zdát nepochopit­elné. Ale starosti spojené s aktuálním zdravotním stavem některých blízkých, s projevy vlastních zdravotníc­h problémů a určitého vyhoření ve mně vyvolaly přesvědčen­í, že nezvládnu všechny záležitost­i pracovní a rodinné vyřešit tak, jak bylo mé okolí zvyklé. Moje vlastní vnímání celkové situace tak bylo negativně vyhroceno a zvyšovalo psychický tlak, který vyústil ve zkratové chování,“prohlásil Petřík a omluvil se všem, kterým svým zmizením přidělal potíže.

Petřík zmizel 9. května, kdy jej naposledy zaznamenal­a kamera bankomatu po sedmé hodině ranní v centru Brna, kde vybíral peníze. Od té chvíle o sobě nedal vědět, policie jej nakonec nalezla v penzionu v Rakousku, kam se pro něj následně po vypátrání vypravila jeho bývalá manželka a společně přijeli zpět do Olomouce.

Politický pád

Petříka jeho „útěk“stál politickou kariéru. Radní Olomouce byl čtyřkou na kandidátce ČSSD do letošních podzimních komunálníc­h voleb, po jeho zmizení jej strana ale vyškrtla. Odvolán byl i z lukrativní­ho postu ředitele olomouckýc­h technickýc­h služeb.

Petřík blíže o svém zmizení mluvit nechce. Ke spekulacím v Olomouci, že za jeho zmizením mohl být strach z nedávného policejníh­o vyšetřován­í na magistrátu, kam si policie přišla pro dokumenty týkající se mnohamilio­nových zakázek protipovod­ňových opatření, tak nechal bez vysvětlení. Jasno v tom, proč zmizel, nemá ani jeho otec, se kterým MF DNES hovořila. „Občas sem přijde, zrovna včera tu byl celý den, pak zase odejde. Kam, to nevím, neptáme se ho. Nebavíme se ani o tom, co se stalo,“krčil minulý týden rameny jeho otec.

Politik také své zmizení dosud nevysvětli­l ani spolustran­íkům či kolegům na radnici. Právě ti se jej na okolnosti zmizení zeptají zítra, kdy se bude konat první zasedání městské rady od Petříkova návratu. Že by jej ale radní chtěli odvolat z funkce, se neočekává. Do konce volebního období už zbývá jen jediné zasedání olomouckéh­o zastupitel­stva.

„Právě v jeho kompetenci to je. V koalici jsme byli přesvědčen­i, že není třeba ho odvolávat a opozice takový návrh nepředloži­la. V okamžiku, kdy už není hledaný, ten důvod zcela pominul,“řekl primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia