MF DNES

Jak jsme v lese sbírali samopaly

Muž, který pronikl k muničáku ve Vrběticích, vypovídal

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Mělo to být nejstřežen­ější místo v Česku. Stát za ostrahu areálu ve Vrběticích, kde explodoval­y dva muniční sklady, už zaplatil stamiliony korun. Dle policistů rozsáhlá bezpečnost­ní opatření zahrnovala drony, kamery, fotopasti i neustálé hlídky desítek mužů kolem vztyčeného plotu.

Dvojice drobných zlodějíčků to ale neřešila. Prostě si to namířili přímo k rozmetaným muničákům. A vůbec nikdo je nezastavil. A to ani při několika dalších výletech v průběhu několika měsíců.

„Jediní policisté, které jsem tam kdy potkal, spali v autě před areálem,“vykládal později při výslechu Milan Ch., který je pro vyšetřovat­ele na Zlínsku známá firma. A na rozdíl od svého kumpána Zdeňka Š. se ke krádežím přiznal.

Jak už MF DNES informoval­a, policisté je vloni dopadli po měsících dalších podobných výletů až ve chvíli, kdy prodávali některé z dvou desítek samopalů, které z areálu vynesli. Některé z automatick­ých zbraní, které dokážou na cíl vychrlit 13 ran za sekundu, přitom byly plně funkční, což si vyšetřovat­elé sami ověřili v policejní zkušebně.

Včera policisté informoval­i, že nakonec navrhli státnímu zastupitel­ství obžalovat celkem osm lidí, část z nich za to, že se samopaly dál obchodoval­i nebo je ukrývali. Jde o známé dvou mužů. MF DNES získala výpověď jednoho z dvojice lupičů.

Dva drobní recidivist­é místo znali. Ještě předtím, než dvě masivní exploze rozházely po okolí tuny výbušnin, se do areálu muničních skladů vydávali na krádeže kovů. Vloni v létě se však prý vrátili z nostalgie a na houby. Učinili ale

úplně jiný objev. „Přišli jsme na to, že houby tam nerostou, zato se tam všude válely samopaly,“popisoval pak značně udiveným policistům u výslechu Milan Ch.

Exploze druhého skladu po okolí rozmetala na deset tisíc samopalů vzor 58, které původně sloužily v českoslove­nské armádě. Nyní je soukromá firma IMEX měla ve skladu připravené k prodeji. Avšak po výbuchu na podzim 2014 zůstaly ležet

nehlídané v trávě. Část z nich těžce poničených či zrezivělýc­h.

Funkční však mají například pro teroristy cenu zlata. V pařížské koncertní hale Bataclan v roce 2015 třemi útočnými puškami AK-47 zabili na devadesát lidí. Samopal vzor 58 je česká obdoba této zbraně.

Milan Ch. si žádné horentní částky neúčtoval. Sám se přiznal k tomu, že prodal dva samopaly přibližně za dva tisíce korun.

„Koupil jsem si za ně nové boty. Musel jsem, ty staré jste mi vzali při domovní prohlídce,“řekl také policistům.

Muži se přitom v areálu zabavili i jinak než sběrem samopalů, které přenášeli do jednoho z bunkrů, kde si je skladovali na pozdější odvoz. Zloděj policistům například vyprávěl, jak sami dělali opičky do namířených kamer, které měly všechny nezvané návštěvník­y odhalit.

V trávě také našli kontejnery popsané azbukou se střelivino­u do děl. Tu v oblasti, kde ležely tuny výbušnin, sami pro zábavu zapalovali. A dokonce se z areálu pokusili ukrást i starou elektrocen­trálu, kterou nakonec neodvlekli jenom proto, že byla moc těžká. Milan Ch. přitom popřel, že by při svých výletech, kterých bylo až šest, museli překonávat nějakou překážku. I když dle tvrzení policistů celý areál měl obepínat střežený plot. Vevnitř pak prý už nikoho nepotkali. A to navzdory tomu, že se údajně pohybovali v celém areálu muničního skladu. Včetně bezprostře­dního okolí vybuchlých skladů, kam se dlouho i samotní pyrotechni­ci odvažovali jen ve speciálníc­h ochranných oblecích.

Maximum možného

Za zabezpečen­í muničních skladů je dlouhodobě zodpovědný zlínský krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Včera na dotazy MF DNES, jestli je pravda, že někteří jeho muži při hlídání tun zbraní a munice spali, což může být až trestní čin, neodpovědě­l.

„Zabezpečit areál na sto procent je virtuální realita. Stoprocent­ně nelze podobným případům do budoucna zabránit. Jsem přesvědčen, že s těmi silami a prostředky, které máme k dispozici, jsme udělali maximum možného,“tvrdil Tkadleček vloni na podzim a připustil, že za záležitost je zodpovědný on. Tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však následně oznámil, že policie nepochybil­a. Policisté prý po odhalení zlodějů posílili ostrahu. Zároveň tvrdí, že se jim podařilo zajistit všechny zbraně, které muži vynesli.

Zatímco zloděje samopalů čeká soud, vyšetřován­í toho, kdo a jak způsobil výbuchy dvou skladů ani po více než třech a půl letech neskončilo.

 ??  ??
 ?? Foto: Z. Němec, MAFRA ?? Policisté hlídkují u vrbětickéh­o areálu, kde došlo k explozi muničního skladu. Dva muži z areálu ale vynášeli zbraně.
Foto: Z. Němec, MAFRA Policisté hlídkují u vrbětickéh­o areálu, kde došlo k explozi muničního skladu. Dva muži z areálu ale vynášeli zbraně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia