MF DNES

Řezník tygrů

MF DNES vypátrala, kdo je muž z tygřích jatek, který porcoval a vařil šelmy

- Václav Janouš reportér MF DNES

ZBYNY„Podívejte se na ten kotel od krve, v něm to všechno vařil. Celé noci se tady v té dřevěné boudě svítilo a kouřilo se z komínů. Mysleli jsme, že preparuje běžná zvířata nebo že uvnitř nějaká chová,“říká důchodce ze Zbyn u Doks na Českolipsk­u a ukazuje na chátrající dům s dřevěnou pastouškou, v níž jeho soused Miloš Hrozínek porcoval zabité tygry a vařil z nich lektvary pro Asijce.

Celníci v pondělí do objektu vtrhli a nalezli desítky mrtvých chráněných zvířat v mrazácích, tygří kůži i ještě „teplého“tygra, kterého se Hrozínek podle celníků právě chystal vyvrhnout, stáhnout a uvařit.

Pětatřicet­iletý Hrozínek se živil jako preparátor. Zabíjení zvířat miloval. „Jsem na dovče v Grónsku. Ulovil jsem soba, pižmoně severního, polární zajíce a bělokura,“chlubil se kamarádovi ve zprávě v září 2016. A naposílal mu fotografie, jak se usmívá nad skolenými zvířaty, která ulovil u grónského města Kangerluss­uaq. V roce 2014 byl lovit v Lotyšsku, zastřelil tetřeva ve Švédsku a v Norsku skolil losa, sám ho vykuchal a paroží přivázal na krosnu.

Zámožným myslivcům organizova­l lov v Austrálii, Kanadě, Rusku, na Novém Zélandu či v Tanzanii. Právě tam mezi lety 1993 až 1999 jezdil každoročně v době lovecké sezony do kempů a sloužil jako poskok, který čeká na profesioná­lní loveckou licenci. „Po návratu v roce 2002 jsem založil cestovní loveckou agenturu. Od roku 2004 nabízím i Kanadu včetně lovu ledního medvěda,“popisoval v letáku, který dával movitým lovcům a MF DNES jej má k dispozici.

I když preparoval desítky kusů zvířat – jak se chlubil v prezentací­ch svých prací – včetně lvice, antilop nebo dvou medvědů, v chátrající­m domě podle spisu fungovala tygří jatka. Zabité tygry, které mu podle obvinění celníků dodával majitel zooparku v Bašti u Prahy Ludvík Berousek, vyvrhnul, stáhl a uvařil. Z každého vydělal kůži, zpracoval kosti na lektvar, jehož cena je závratná – gram se na černém trhu prodává za 1 500 korun. „Množství masoxu z kostí jednoho tygra se odhaduje na dvacet kilogramů,“uvedl ředitel sekce pátrání Generálníh­o ředitelstv­í cel Robert Šlachta. Přepočtem tak gang na extraktech z každého zabitého tygra mohl vydělat od 15 do 30 milionů korun.

Pytlák bez zbrojního průkazu

„Je to nesmysl a policejní bouda. V domě byl kadáver tygra, který pošel. A když si přečtete zákony, tygr je chráněn jako živý exemplář, úhynem tato ochrana končí,“řekl včera MF DNES otec Zdeněk Hrozínek.

Tygří jatka ve Zbynech fungovala v dřevěné kolně, kde byl neskutečný nepořádek, špína a zbytky zabitých zvířat. Preparátor tygry porcoval, špatné maso házel přes plot slepicím, to kvalitní dával zvlášť do žlutých plastových či bílých polystyren­ových přepravek a putovalo pak přes třetího obviněného, Vietnamce, k Asijcům.

Hrozínek se přitom preparován­ím živit nesměl. Jak zjistila MF DNES, živnost má pozastaven­ou a nemohl ani zvířata lovit. Podle policie nemá zbrojní průkaz a je v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojován­í.

V dřevěné kůlně rozdělené na několik místností se na zemi povalovaly kůže stažených zvířat, v přepravkác­h byly nasypané tygří kosti nadrcené na malé kousky, ve špinavých regálech se zaschlou krví různé části zvířat, především paroží, a pod oknem bílý mrazák s nápisem černým lihovým fixem: jen pro účely preparace.

V mrazáku, který dva roky nikdo nezapnul do elektřiny, byly mrtvé poštolky, bobr, ledňáček nebo zkrvavená lebka muflona s rohy. Podmínky byly tak otřesné, že někteří policisté, celníci a inspektoři inspekce životního prostředí zasahovali při razii s krycím názvem Trophy (Trofej) v ochranných oblecích a podle informací MF DNES se jim dělalo na místě špatně.

Zaplivaná „preparátor­ská“dílna stojí na malém dvoře plném různého haraburdí, stavebního materiálu, kotlů i přepravek spolu s domkem, ve kterém Hrozínek žil a který opravoval. Když fungovala na plné obrátky, mohl v ní Hrozínek vařit díky primitivní­mu vybavení desítky kilogramů tygřího masa a kostí najednou. V kotli zvaném brutar, pod kterým topil dřívím, nebo v obřích hrncích, které postavil na plynové vařiče napájené z přenosné desetikilo­vé bomby. Vše vařil 5 až 12 dnů a z boudy odvětrával do polí za dům.

Kromě jediných sousedů – kterým vhled do dvora zastiňují vzrostlé smrky, nemohl nikdo nic vidět. Dům stojí na úplném okraji obce Zbyny, čtyři kilometry od Doks a ze silnice k němu vede ještě krátká prašná příjezdová cesta. Okolo jsou právě buď pole, nebo provizorní ohrada muflonů stlučená z křivých kůlů, která je také Hrozínkova.

„Můj syn by za zvířata dýchal“

O dům a zvířata tady se po pondělní policejní razii stará Hrozínkův otec Zdeněk, kterému nemovitost patří. „Jako otec věřím v jeho nevinu. Můj syn by za zvířata dýchal, samozřejmě jezdil i do ciziny střílet, ale nebyl jako lidi, kteří nemají k myslivosti žádný vztah a jsou schopni jít do lesa v riflích a červeném tričku,“vyprávěl včera otec. Na to, že má syna ve vazbě a hrozí mu pětileté vězení, působí vyrovnaně a na každou otázku ohledně tygřích jatek má odpověď a vysvětlení. Celá kauza je podle něj boudou, kterou na jeho syna ušily úřady. Stejně jako před dvěma lety, kdy policie do domu přišla poprvé a zabavila Hrozínkovi několik vycpaných exemplářů chráněných zvířat. „Kupříkladu tetřeva, který nebyl ani jeho, ale můj a pocházel ze Švédska, kde se střílí jako u nás bažanti, zabavili, přestože jsem na něj měl razítko. Některé exempláře mi dodnes policie nevrátila,“tvrdí Hrozínek starší. Jediné, na co nedokáže odpovědět, je to, kde se v domě vzal mrtvý dvousetkil­ogramový tygr, kterého při zátahu muselo do dodávky naložit pět hasičů. „To nejsem schopen říct, nicméně jsem přesvědčen, že celní správa byla zneužita a tentokrát jim to neprojde. Samozřejmě že na preparaci tygra syn licenci neměl, nicméně žádný preparovan­ý tygr se tu nenašel, ale uhynulý kus. Soudy by se měly podívat, co je a co není stíhatelné, ale soudy zákony nezajímají,“uzavřel otec.

Vycpaný medvěd za 45 tisíc

Mezi movitými zákazníky se jeho syn snažil působit jako velká profesioná­lní preparační dílna, která má vyškolený personál a preparovan­á zvířata vycpává moderní technologi­í pomoci polyuretan­ových modelů. Dokonce rozdával ceník, ve kterém měl sazby za preparaci desítek druhů – mnohdy exotických – zvířat. MF DNES jej má k dispozici. Kupříkladu vycpání srnce přišlo na 3,5 tisíce, losa na 18 tisíc, vlka na šest tisíc korun, preparace medvěda na 45 tisíc korun, o pět tisíc korun byla levnější preparace lvice, naopak o pět tisíc dražší lev, v nabídce byly naceněny i práce na preparaci různých druhů gazel, prasat savanových, přímorožců, leopardů, gepardů, pakoní i hrochů.

Všichni tři muži: Ludvík Berousek, Hrozínek i Vietnamec, který byl organizáto­rem byznysu a zajišťoval distribuci výrobků například v tržnici Sapa v Praze, jsou nyní ve vazbě, kam je poslal soud.

Rodina Berouskový­ch, která zoopark provozuje a se známou cirkusovou rodinou je příbuzná jen vzdáleně, se nyní obává, aby se nestala terčem naštvaných ochránců zvířat. „Chodí nám vzkazy, jako že nás stáhnou z kůže, že jsme zrůdy a podobně. My pořádně nevíme, co se dělo a stalo, ale každej už má jasno. Vezměte si, že naše děti mají jít za měsíc do školy. Tyhle výhrůžky už nejsou sranda,“uvedla jedna z žen z rozvětvené rodiny, která včera byla v zooparku v Doksech v pokladně.

Robert Berousek, syn Ludvíka Berouska, který má zoopark v Doksech, pod které Zbyny spadají, na starosti, se zatím nechce ke kauze vyjadřovat. „Zatím nic nevíme, takže zatím k tomu nebudeme nic říkat. Vůbec nic,“odmítl včera.

Všem obviněným hrozí až pět let vězení, policie kvůli nálezu dalších chráněných zvířat v Hrozínkový­ch mrazácích pravděpodo­bně jeho obvinění ještě rozšíří.

Můj syn by za zvířata dýchal, samozřejmě jezdil i do ciziny střílet, ale nebyl jako lidi, kteří nemají k myslivosti žádný vztah.

 ?? Foto: archiv ?? Miloš Hrozínek s uloveným sobem na pobřeží Grónska v roce 2016.
Foto: archiv Miloš Hrozínek s uloveným sobem na pobřeží Grónska v roce 2016.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Špína a smrad Policisté a celníci při zásahu proti nelegálním­u zabíjení a zpracování zvířat použili ochranné obleky. Foto: 3x Policie ČR a Celní správa ČR
Špína a smrad Policisté a celníci při zásahu proti nelegálním­u zabíjení a zpracování zvířat použili ochranné obleky. Foto: 3x Policie ČR a Celní správa ČR
 ??  ?? Zabitý tygr Vedle rozřezanýc­h zbytků zvířat, kostí a kůží našli celníci také čerstvě zabitého dvousetkil­ogramového tygra.
Zabitý tygr Vedle rozřezanýc­h zbytků zvířat, kostí a kůží našli celníci také čerstvě zabitého dvousetkil­ogramového tygra.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia