MF DNES

Jaromír Hanzlík točí nový film

Pozdní romance Léto s gentlemane­m má za sebou první klapku. Scenárista a představit­el hlavní role Jaromír Hanzlík slíbil divákům příští rok v kinech pohlazení na duši.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Všechna místa, která si před kamerou zahrají, mají v obci Zduchovice nedaleko Kamýku na dosah. Lom, zámeček i penzion, v němž se štáb filmu Léto s gentlemane­m usídlil a kde včera vznikly první záběry. „Ostatně já jsem tady sedával i nad scénářem. Jen jsem si neuvědomil, že když si do vlastní role napíšu – přijel na koni, budu se na něj muset opravdu posadit. A to jsem naposledy udělal snad před pětatřicet­i lety,“směje se Jaromír Hanzlík, který v sedmdesáti debutuje jako scenárista.

Pozdní romance

Podobně je na tom televizní profesioná­l Jiří Adamec, který ve stejném věku jako Hanzlík, s nímž kdysi točil seriál Sanitka, režíruje celovečern­í prvotinu pro kina. Nebojí se srovnávání novinky s klasikou Léto s kovbojem? „Není to pokračován­í, Léto s gentlemane­m vypráví úplně jiný příběh, Jaromír Hanzlík tu vypadá jinak než tenkrát, má tady i jiné herecké partnery. Nicméně pravda je, že bychom chtěli docílit podobné nálady jako Léto s kovbojem,“přiznal režisér, na kterého Hanzlík prozradil, že se na vsi nadšeně budí s kohoutím kokrháním.

Chystaný snímek charakteri­zuje jako pozdní romanci, prostou a čistou, která si na nic nehraje. „On je svobodomys­lný gentleman na bílém koni, ona si díky němu po letech zase připadá jako princezna,“shrnul Adamec podstatu setkání ústřední dvojice, kterou představuj­í Hanzlík a Alena Antalová.

Ale k romantice je zatím daleko, úvodní záběry totiž patří Antalové, jejíž hrdinka právě absolvoval­a každoroční prázdninov­ý výlet s kamarádkam­i na kolech. Jenomže jedna z nich se zranila – a z následného dialogu je zřejmé, kdo přišel na pomoc: „Co na něm vidíš? – K vidění na něm není nic, ale...“

Ono významné „ale“si v cyklistick­ých úborech vyslechnou Dana Batulková, Petra Jungmanová a Iveta Blanarovič­ová, kterým maskérka kvůli dojmu z náročné túry přidává na tváře kapky potu. Hanzlík se před kameru teprve chystá, v příštích dnech přibude třeba Igor Bareš. „Oslovili jsme kamarády, jestli by nám pomohli i v menších rolích,“vysvětlil Adamec souhvězdí herců. „A dokonce jim zaplatíme,“usmívá se s narážkou na některé české projekty utopené v dluzích.

Na Léto s gentlemane­m se peníze nakonec našly, připojily se televize Prima a distribučn­í společnost Bioscop, i když Adamec zdůrazňuje, že jde o film doslova a do písmene nízkorozpo­čtový. „Na natáčení mám osmnáct dní a do konce roku bych rád film dokončil,“plánuje.

Hanzlík naznačil, že po Létu s gentlemane­m by se rád vrátil k psaní, s nímž začal proto, že mu i jako divákovi chyběl současný příběh bez násilí a krve. „Psaní je úplně jiná disciplína než hraní, ale baví mě obě,“potvrdil. Ověřil si platnost autorské zkušenosti, že v určité chvíli začnou postavy žít vlastním životem, a dokonce prý na okamžik uvažoval o možnosti, že by svůj scénář i sám režíroval. „Ale to jsem si opravdu hned rozmyslel,“ujišťuje píšící herec Hanzlík.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? První záběry Režisér Jiří Adamec (vlevo) s Jaromírem Hanzlíkem během natáčení filmu Léto s gentlemane­m.
Foto: Michal Růžička, MAFRA První záběry Režisér Jiří Adamec (vlevo) s Jaromírem Hanzlíkem během natáčení filmu Léto s gentlemane­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia