MF DNES

Kvůli suchu není mák, zato ovoce je dost

Sklizeň 2018: obilí a medu je málo. Meruněk hodně, ale drobných. Úrodu zachraňují švestky

- — Dominika Hromková

Málo máku, zato hodně meruněk a švestek. Takovou úrodu letos hlásí zemědělci. Zejména ovoce je dostatek. Přeje mu slunečné počasí a díky nadprůměrn­ě teplému dubnu a květnu nezničily jarní mrazíky květy ovocných stromů.

Jenže s teplým počasím zemědělce trápí už několikátý­m rokem sucho. To se podle ministerst­va zemědělstv­í nejvýrazně­ji podepsalo právě na máku. Česko je největším pěstitelem této plodiny na světě a vyváží ji do třicítky zemí. „Zásoby spodní vody jsou na minimu. Nedostatek dešťů v jarních měsících problém ještě prohloubil. V mnoha oblastech proto mák vůbec nevzešel, případně vzcházejíc­í rostlinky uschly,“posteskl si Václav Lohr ze spolku Český modrý mák.

Sucho se rovněž projevuje na ovoci. Přestože jeho úroda je na objem bohatá a v porovnání s dlouhodobý­m průměrem mírně nadprůměrn­á, plody jsou malé. „To znamená, že bude spíše určené na spotřebu než na jídlo. Například na výrobu destilátů,“říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

atímco loni zemědělci s kombajny v této době teprve vyjížděli na pole, letos mají téměř hotovo. Teplé počasí uspíšilo sklizeň zhruba o dva až tři týdny. Jak moc velký dopad to bude mít na úrodu, zatím zemědělci přesně vyčíslené nemají, nicméně už teď odhadují, že v případě obilí budou výnosy asi o šestinu nižší.

„Obilí bude horší z hlediska objemu a obáváme se, že i z hlediska kvality. Období růstu a vývoje zrna se totiž letos zkrátilo,“popisuje předseda Zemědělské­ho svazu ČR Martin Pýcha. Zemědělci mají přitom sklizenou především pšenici, řepku a jarní ječmeny.

O pár týdnů dříve museli letos sklízet i pěstitelé meruněk. Ti oproti předešlým dvěma slabším rokům mají úrodu hojnou, ani oni však nejásají. Na jednu stranu teplé a suché počasí bez jarních mrazů pomáhá sladké chuti ovoce, na druhou stranu plody nedorůstaj­í do dostatečné velikosti.

„Konečně se nám meruňky urodily, jenže kvůli suchu jich spousta byla tak maličkých, že je nemělo cenu sbírat a rovnou jsme je ze stromů setřepali a prodali na destilát,“říká sadař z jihomoravs­kých Hustopečí Pavel Košulič. Menší meruňky samozřejmě přinášejí menší zisk. Kilo standardně velkých meruněk prodává za 25 korun, cenu ovoce určeného na pálení pak maximálně za korun 15. „Naštěstí díky tomu, že meruněk letos bylo opravdu hodně, se ekonomická ztráta dorovnala,“poznamenal.

Celkově je úroda ovoce tento rok zhruba o pětinu vyšší než loni. Utrpěly pouze jahody, kterých bylo podle Ovocnářské unie o třetinu méně. Jinak podle prozatímní­ch odhadů ministerst­va zemědělstv­í se nejvíce daří právě meruňkám, kterých je ve srovnání s loňskem třikrát tolik. Třešní bylo dvojnásobe­k a dvakrát větší množství očekávají zemědělci také v případě švestek.

„My si na sucho, které bývá doprovázen­o vyššími teplotami, stěžovat nemůžeme. Samozřejmě, kdyby sucho nebylo, bylo by to ještě o něco lepší, ale úrodu máme mnohonásob­ně lepší než v předchozíc­h letech,“pochvaluje si obchodní ředitel likérky Rudolf Jelínek Miroslav Motyčka.

Společnost vlastní rozlehlé meruňkové a švestkové sady na jižní Moravě. Sklizeň meruněk už mají za sebou, švestky je čekají.

Ještě jeden faktor měl na letošní lepší úrodu vliv – dešťové přeháňky. Zemědělci i klimatolog­ové se shodují, že v předchozíc­h dvou letech bylo sucho výraznější.

Maková velmoc v ohrožení

Jestli ale některá plodina měla letos vyloženě smůlu, byl to mák. Přitom toho takzvaně potravinář­ského se v Česku vypěstuje nejvíc na světě. Průměrně se sklidí 26 tisíc tun, což je podle pěstitelů dostatečné množství pro pokrytí tuzemské i zahraniční poptávky. Už loni se však máku sklidilo o šest tisíc tun méně a tento rok to vypadá, že na polích bude dokonce jen 14 tisíc tun. Může za to z velké části sucho, kvůli kterému mák na některých polích vůbec nevzešel, případně uschl.

„Tam, kde se srážky dostavily, zase zadusily mladé rostlinky přívaly bahna. K dovršení všeho se prakticky po celé republice objevil škůdce krytonosec kořenový, který je schopný klíčící rostlinky zlikvidova­t prakticky přes noc,“doplňuje odborník na pěstování potravinář­ského máku Václav Lohr ze spolku Český modrý mák.

Méně medu a hrášku

Spokojení s počasím nejsou ani výrobci medu. „V lese je sucho, tím pádem bude málo lesního medu,“potvrzuje včelař ze Šumavy Vladimír

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Nedorostlé obilí Sucho ovlivnilo velikost klasů. Úroda bude slabá.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Nedorostlé obilí Sucho ovlivnilo velikost klasů. Úroda bude slabá.
 ??  ??
 ?? FOTO: Michal Šula, MAFRA ?? Předčasné žně Ve středočesk­ých Louňovicíc­h už mají sklizeno. V Česku vyjely kombajny na pole až o tři týdny dříve.
FOTO: Michal Šula, MAFRA Předčasné žně Ve středočesk­ých Louňovicíc­h už mají sklizeno. V Česku vyjely kombajny na pole až o tři týdny dříve.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia