MF DNES

„Rakovinné“léky na srdce? Více škodlivin sníme v uzeném mase, říká chemik

- — Michaela Endrštová

Státní ústav pro kontrolu léčiv nařídil stáhnout z trhu některé léky na srdce a vysoký tlak obsahující účinnou látku valsartan. Tyto medikament­y nejspíš obsahují nebezpečno­u karcinogen­ní látku N- nit rozo di mety lamin( N DMA ).

Panika není na místě, říká odborník na farmakoche­mii z Vysoké školy chemicko-technologi­cké Stanislav Rádl.

Jak je možné, že se v lécích objevila toxická karcinogen­ní látka?

N-nitrozodim­etylamin (NDMA) je poměrně jednoduchá chemická látka, která spadá do skupiny genotoxick­ých, tedy genom poškozujíc­ích látek. U zvířat je prokazatel­ně a u lidí pravděpodo­bně i rakovinotv­orná. Čínský výrobce, který je jinak na vysoké úrovni a vyváží léky třeba i do USA, udělal změnu ve výrobě. A během této změny došlo k tomu, že se v lécích objevila nová nečistota, která tam předtím nebyla, tedy tato látka.

Kdo přišel na to, že se v lécích tato látka vyskytuje?

Čínský výrobce, který už mezitím účinnou látku valsartan, ve které byla nečistota obsažena, poslal farmaceuti­ckým firmám. Okamžitě jim dal vědět, na základě toho byl vydán příkaz ke stažení léků. Číňané se zachovali správně, nesnažili se nic zakrýt, i když z toho určitě budou mít ztráty.

Jak moc škodlivé látky se v lécích našlo?

To firma neuvedla, v prohlášení nebylo uvedeno ani to, v čem spočívala změna ve výrobě.

Měli by lidé, kteří léky brali, podstoupit lékařské vyšetření?

To ne, ani by nic nezjistilo. I kdyby pozřeli karcinogen­ní látky v množství, které jim může nějakým způsobem ublížit, tak se následky projeví až při dlouhodobě­jším používání a po letech. Nemá cenu vyvolávat paniku, kdo ví, kolik se této látky pozře v jiných potravinác­h.

Jak to myslíte?

Karcinogen­ní látky jsou i ve vodě, půdě, alkoholu, cigaretové­m kouři, ale také v některých potravinác­h, například v uzeném mase. Je to paradoxní. U léků jsou limity jasně dané a lépe kontrolova­né, přestože jeden lék má třeba kolem 85 miligramů. Když se přejíte uzeného masa, můžete do sebe dostat více karcinogen­ních látek, než je v jednom léku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia