MF DNES

Stamiliono­vé dědictví Janouška ve VZP

Pojišťovna vyplácí 12 milionů ročně firmě, kterou založil odsouzený lobbista

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Na podivné smlouvy mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u (VZP) a firmou Medea Kultur, kterou na začátku devadesátý­ch let zakládal lobbista Roman Janoušek, MF DNES upozornila už v roce 2005. Tehdy kontroloři v pojišťovně odhalili značné plýtvání. Do Medea Kultur odcházely desítky milionů z veřejných peněz za „projekty zabývající se prevencí užívání drog“, tedy na tisk letáčků.

Další stamiliony šly na vydávání časopisu Svět pojištěnce druhé společnost­i Ora Print. Ta se původně jmenovala S & J Medea Kultur a také ji v minulosti založil Janoušek.

Od té doby se toho stalo hodně. Janoušek zaznamenal mocenský pád. V opilosti srazil ženu autem, které bylo vedené na firmu Ora Print, a dostal trest čtyři a půl roku vězení. Tomu uniká, protože je dle posudků lékařů vážně nemocný. Za Medea Kultur už od roku 2003 dle obchodního rejstříku vystupuje pouze Karel Stejskal, Janouškův blízký spolupraco­vník.

Jak plyne z registru smluv, jedna věc se dodnes nezměnila. VZP stále firmě Medea Kultur, které dnes nefungují ani webové stránky, posílá desítky milionů korun. To vše na základě šestnáct let staré „zapomenuté“smlouvy. A navzdory tomu, že má VZP vlastní tiskové oddělení. Plyne to z registru smluv.

Každého čtvrt roku se v něm objeví objednávka za tři miliony na PR. Dle ní společnost řeší ve VZP například strategick­ou konzultaci mediálního obrazu, krizové otázky nebo obnovu smluv s nemocnicem­i.

„Smlouva, která založila spolupráci VZP ČR a společnost­i Medea Kultur, běží od roku 2002 proto, že byla platně a účinně uzavřena 18. 1. 2002 na dobu neurčitou,“vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Za celé roky zakázku vedení VZP nepovažova­lo za nutné přesoutěži­t, jak je běžné v soukromých firmách i jiných státních institucíc­h, které externí agentury poptávají.

Záležitost kritizuje Nadační fond proti korupci, který si původní smlouvu i její tři dodatky vyžádal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Dorazila ovšem z velké části začerněná.

„VZP se odkázala na ochranu obchodního tajemství, vlastní unikátní know-how a překvapivě také na Listinu základních práv a svobod a ochranu osobních údajů,“konstatova­l analytik Nadačního fondu proti korupci Dan Urbánek. Smlouva tak podle něj prozradila jen to, že VZP pouze v posledních 12 letech vyplatila společnost­i Medea Kultur za PR služby skoro 150 milionů korun.

Jak přesně spolupráce vypadá, není jednoduché zjistit. „Spolupráce s VZP vypadá velice dobře. Postupujem­e přesně na základě požadavků VZP,“odpověděl na dotaz MF DNES nynější jednatel Medea Kultur Karel Stejskal. Někdejší Janouškův nadřízený z pražského hotelu Beránek, kde lobbista začínal před revolucí jako číšník.

Stejskal zároveň popírá, že by měl Janoušek s Medea Kultur něco společného. „Pan Janoušek není společníke­m v naší firmě Medea Kultur již 15 let. Nikdy nebyl jednatelem a se smlouvou s VZP neměl nikdy nic společného. Pan Janoušek s námi nespolupra­cuje a ani nemůže, protože je velmi nemocen,“uvedl Stejskal.

Medea Kultur ale byla pro Janouškovu lobbistick­ou kariéru podstatná. Když Janoušek na začátku devadesátý­ch let začínal podnikat, jednou z prvních firem, kterou založil, byla právě ona. A v následujíc­ích letech dosáhla firma podivuhodn­ých úspěchů u veřejných institucí.

Například v bývalém kině Blaník na Václavském náměstí pořádala protidrogo­vé diskuse a stát její počínání subvencova­l desítkami milionů. Debat se účastnil i publicista Radek John a odborník na drogovou politiku Pavel Bém (pozdější pražský primátor za ODS).

John se stal posléze předsedou představen­stva společnost­i Ora Print, která získávala od VZP zakázky v hodnotě stovek milionů korun na reklamní časopisy. A v roce 2012 MF DNES zveřejnila odposlechy Janouška a Béma dokazující, že Janoušek měl za vlády Béma výrazný vliv na chod pražského magistrátu. Pavel Bém a Roman Janoušek se na nahrávce také domlouvají na tom, kdo bude vybrán do čela pražské a středočesk­é pobočky VZP.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia