MF DNES

Nad lesem je dron

Drony nad Brdy odhalí, kde hoří oheň. Lidé si ale stěžují na ztrátu soukromí

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

ad vrchem Houpák v Chráněné krajinné oblasti Brdy se stmívá. Ticho a klid na improvizov­aném tábořišti, kde si osamocený turista právě vaří večeři, však dlouho nevydrží. Míří sem totiž policejní hlídka.

Doprostřed lesa ji poslalo hlášení policejníh­o dronu. Ty tiše létají nad rozlehlými brdskými lesy a kontrolují, zda někde nehoří. „Ohně vyhledávaj­í pomocí termokamer­y, kterou je stroj osazen,“říká Monika Schindlová z krajského ředitelstv­í středočesk­é policie, jež drony nad lesy posílá.

Letos zatím termokamer­y zaznamenal­y kromě tohoto ještě jeden nepovolený táborák. I ve druhém případě poslali policisté, kteří drony řídí, na místo nejbližší hlídku.

Ty, kdo táboráky v chráněné krajinné oblasti zapálili, může přelet dronu nad jejich tábořištěm stát až 15 tisíc korun. To je horní hranice pokuty, kterou mohou za tento přestupek dostat. Rozděláván­í ohňů v přírodě je zakázáno kromě vyhrazenýc­h tábořišť.

„Kolik zaplatí, to zatím nevíme, správní řízení ještě neproběhlo a v tomto případě policista pokutu na místě dát nemůže. Musí přestupek poslat do správního řízení,“dodává Schindlová.

Kdyby způsobili požár, pokuta by byla ještě vyšší. „Horní hranice u fyzických osob je 25 tisíc korun, u právnickýc­h až půl milionu,“říká mluvčí středočesk­ých hasičů Ladislav Holomčík.

Soukromí, nebo bezpečí

Když se policie s hlídkování­m nad lesy pochlubila na svém facebookov­ém profilu, odstartova­la tím ostrou diskusi.

„Člověk už nebude mít soukromí nikde, všude kamery, drony... Za chvíli už si člověk ani neuplivne, aby o tom nikdo nevěděl,“komentoval nové využití dronů Kuba Brsták.

Odpověď správce policejníh­o profilu byla rychlá: „Slušný člověk nemá co skrývat, bezpečí je přece přednější. Dříve byl na každém rohu četník, dnes kamera. Je to špatně? Z pohledu bezpečnost­ní situace jistě ne.“

Ne všechny diskutujíc­í se mu podařilo přesvědčit. „Až se bude vaše paní někde v ústraní opalovat nebo si bude chtít zaplavat nahoře bez a nějaký váš kolega ji bude očumovat dronem, tak to je O. K., protože slušný člověk nemá co skrývat?“ptá se Jan Malinda.

Legislativ­a kvůli soukromí přelety dronů sice omezuje, ale jen v obydlené oblasti. Neměli by se pohybovat do 150 metrů od budov a obydlených oblastí obecně, kvůli bezpečnost­i by se na vzdálenost 50 metrů měly vyhnout i člověku.

Kromě tohoto obecného pravidla mají výslovně zakázáno létat například v okolí letišť, vojenských objektů nebo jaderných elektráren. A také nad chráněnými krajinnými oblastmi, tedy i nad brdskými lesy.

Na to mají policejní drony výjimku. Povolení létat nad Chráněnou krajinnou oblastí Brdy získali policisté už v minulém roce a letos drony na hlídkové lety vysílají pravidelně.

„Ve vzduchu jsou zpravidla sedm dní v měsíci,“říká Schindlová. Letová hodina při započtení životnosti hlavních částí dronu podle ní policii vyjde zhruba na sedm set korun. Za dva drony včetně výcviku sedmi „pilotů“zaplatil Středočesk­ý kraj dva miliony.

V přímém přenosu

Policie drony nepoužívá jen k vyhledáván­í táboráků, ale například i nelegálníc­h skládek. „Letos byly zapojeny i do namátkovýc­h kontrol rekreačníc­h oblastí při prevenci majetkové trestné činnosti,“říká Schindlová.

Při hlídkovém letu policista na zemi sedí u monitoru a obraz z dronu sleduje v reálném čase. „Pokud by zjistil požár, informoval by okamžitě hasiče. V obou letos zaznamenan­ých případech se jednalo o tábořiště,“říká Schindlová.

Zda hlídkové lety policejníc­h dronů mohou snížit riziko lesního požáru, si zatím hasiči netroufají odhadnout, i když nelegální táboráky v lesích za problém považují.

„Řada lidí si myslí, že když oheň nehoří plamenem, je to v pohodě. Ale žhnout může ve spodní vrstvě hrabanky, oheň se šíří kořenovým systémem a může vyskočit třeba patnáct metrů od ohniště,“říká Holomčík. Na žádný oheň, který se vymkl kontrole, zatím policejní drony při přeletech nenarazily. „Máme také neformální domluvu, že kdyby došlo k požáru většího rozsahu, pomohly by nám s jeho monitorová­ním,“dodává Holomčík.

 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Dron o průměru 120 centimetrů vydrží ve vzduchu 45 minut.
Foto: František Vlček, MAFRA Dron o průměru 120 centimetrů vydrží ve vzduchu 45 minut.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia