MF DNES

Katastrofu letos sucho nezpůsobí

- — Dominika Hromková

PRAHA Letošní úroda je specifická. Máme zemědělce, který si pochvaluje dostatek deště, druhý o pár kilometrů dál si stěžuje, že by mohlo pršet víc. Tak popisuje rok 2018 předseda Zemědělské­ho svazu ČR Martin Pýcha.

Na čem se letos podepsalo počasí nejvíce?

Nejlépe je na tom ovoce, protože přešly mrazy a hned bylo teplo. Nedostatek vody se naopak projeví u obilovin a olejnin. Porosty jsou někde hodně mizerné, jinde ale vypadají slušně. Ještě uvidíme, co kukuřice, která se bude teprve sklízet.

Jsou velké rozdíly v úrodě v různých částech republiky?

Není to otázka různých částí republiky, dokonce ani krajů. Jsou podniky v jednom okrese, které mají rozdílnou úrodu. Byl jsem v Jihlavě a jeden zemědělec si stěžoval, že má úrody nedostatek, a další ze stejného okresu si ji pochvalova­l.

Deště bylo letos obecně málo. A tam, kde pršelo hodně, zase příval bahna zadusil mladé rostlinky.

Čím to je?

Přeháňkami, které byly jen místně. Někde pomohly, jinde nebyly. Nesouvisí to však jen s deštěm. Hodně záleží, jestli zemědělec stihl zasadit úrodu včas, jak přezimoval­a a podobně. Takže nelze říct, že úrodu ovlivňuje pouze sucho, ačkoli se projevuje nejvýrazně­ji.

Jak tedy celkově hodnotíte úrodu v porovnání s minulými roky?

Nechci, aby to vypadalo, že zemědělci zase křičí, že kvůli suchu potřebují podporu. Ekonomický problém to může být pro některé menší podniky v konkrétníc­h lokalitách, ale celorepubl­ikově to žádná katastrofa nebude. Zatím to nedokážu kvantifiko­vat, ale nemyslím si, že by úroda poklesla o výrazné procento, než je dlouhodobý průměr. Na polích odhadujeme sklizeň asi o 15 procent nižší. Hrach. Vlivem sucha se totiž v květu nevytvoří potřebný nektar, který sbírají včely. Včelaři oslovení MF DNES odhadují, že medu mají až o pětinu méně než obyčejně. „Stočený med mi zřejmě vydrží jen do podzimu, v zimě už nebudu mít co prodávat,“obává se Hrach.

Zato zelináři si na počasí nestěžují. Zeleninu letošní počasí výrazněji neovlivňuj­e. Avšak výjimka existuje. Předčasné vysoké teploty na jaře se projevily na množství hrášku. Bylo ho o polovinu méně než obvykle. „Posun počasí byl tak rychlý, že místo růstu probíhal vývoj. To znamená, že lusky se tvořily na malých rostlinách, což jim neprospívá,“vysvětluje předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Další klasické zelenině ze zahrádek, jako jsou rajčata, okurky či papriky, teplo svědčí. Jen je důležité, aby je zahrádkáři poctivě zalévali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia