MF DNES

Vesty na příděl. Hlídají je automaty

Podniky se brání plýtvání. Lidem ale poskytují kvalitnějš­í pracovní pomůcky

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

ízká nezaměstna­nost nahrává firmám vyrábějící­m pracovní oblečení, boty a ochranné pomůcky. Zhruba šestimilia­rdový trh s tímto zbožím utěšeně roste díky hladu po zaměstnanc­ích a jejich zvýšené fluktuaci.

Zaměstnava­telé se zároveň snaží dostat náklady spojené s vybavením zaměstnanc­ů pod kontrolu. Pomůcky recyklují a pořizují si výdejní automaty.

Více lidí v práci potřebuje více montérek, helem a bot. To ale podle firem v branži není hlavní důvod, proč jejich tržby rostou. „Někteří zaměstnava­telé to pojímají jako benefit pro zaměstnanc­e a kupují pro ně kvalitnějš­í a bezpečnějš­í pracovní pomůcky, obuv, oblečení,“říká Leonard Mynář z Canis Safety, dvojky na trhu s ochrannými pracovními pomůckami.

Nakupují se například hezčí, barevné pracovní boty. Trhákem je oblečení s reflexními prvky. „Někde ale pracovníci stále mají jen obyčejné reflexní autovesty,“podotýká Mynář.

Zaměstnava­telé dopřávají svým lidem větší komfort třeba i tím, že péči o pracovní oděvy nenechávaj­í na nich, ale najímají si na to externí firmu. Na vzestupu se tak ocitl leasing pracovních oděvů, kdy je vlastníkem pracovního oblečení externí dodavatel, který oblečení pravidelně vyzvedává, pere a při opotřebení vymění za nové.

„Využíváme leasing některých součástí výstroje a ochranných pracovních pomůcek,“uvedla Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Czech Airlines Handling, poskytujíc­í leteckým společnost­em odbavení na pražském letišti.

Ardon Safety, trojka v oboru pracovních pomůcek, zvažuje tuto službu také zavést. „Je to nákladnějš­í, ale pracovní oděv je v tomto případě vyroben na míru, svého uživatele nikterak neomezuje, navíc je pravidelně praný, a zaměstnava­tel tak má jistotu, že jeho lidé pracují v čistém oděvu a firmu dobře reprezentu­jí,“říká Tomáš Voženílek, jednatel firmy.

Hýčkání zaměstnanc­ů nicméně zdaleka nefunguje všude. „Při návštěvě továrny si mi zaměstnank­yně u montážního pultu postěžoval­a, že jí z nekvalitní­ch bot, které fasují, večer po šichtě zapáchají nohy víc než jejímu muži,“říká Miroslav Rous, výkonný ředitel Cerva Group, tuzemské jedničky v ochranných pracovních pomůckách. „Setkal jsem se také s tím, že zaměstnanc­i manipulují s horkými plastovými výlisky a přitom je pálí ruce,“dodává další příklad Rous.

Agenturní vs. kmenoví

Bývá přitom rozdíl, jaké pracovní vybavení dostávají kmenoví zaměstnanc­i a jaké najatí agenturní lidé. Ti totiž často mění práci, takže agenturám, které mají povinnost je pomůckami vybavit, nedává smysl do nich investovat. Nakoupí jen základní vybavení, aby splnily bezpečnost­ní normu, na komfort se tolik nehledí.

„Fluktuace se v průměru zvedla o zhruba 10 procent, a tím se zvedly i náklady na pracovní pomůcky. Agentura a koncoví zaměstnava­telé to řeší tím, že hledáme nové dodavatele s lepšími cenami, snažíme se o množstevní slevy,“vysvětluje Alena Zahrádková, manažerka pobočky agentury Randstad v Ústí nad Labem.

„U obuvi a rukavic se zaměstnava­tel snaží nakoupit co nejlevnějš­í výrobek, takže to spíš nahrává dovozcům z Číny než tuzemským výrobcům,“dodává Jaroslav Palát, předseda představen­stva obuvnické firmy Prabos Plus. Když se lidé často střídají, náklady na nafasované pomůcky zčásti přicházejí vniveč. „Snažíme se vytvářet tlak na zaměstnanc­e, aby pomůcky po skončení pracovního poměru vraceli pod hrozbou peněžní sankce, ale nepřenosit­elné pomůcky se musí odepisovat a stojí to obrovské finanční prostředky,“říká Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu personální firmy ManpowerGr­oup. Ta registruje pětinový nárůst fluktuace a podobný nárůst nákladů na vybavení zaměstnanc­ů. „Pokud zaměstnanc­i odejdou dřív než po roce, oblečení nám vracejí. Necháváme je pak odborně vyčistit, vyprat a zdarma poskytujem­e zaměstnanc­ům jako náhradní, doplňkové. Použité boty a oblečení, o které není zájem, poskytujem­e charitativ­ním organizací­m,“vysvětluje Zahrádková. Některé věci jako oblečení nebo ochranné brýle se dají použít znovu. Nicméně například boty z hygienický­ch důvodů takto recyklovat nelze.

Tady ucítil příležitos­t Prabos a nedávno začal nabízet pratelné textilní pracovní boty. Nikoho jiného to údajně zatím nenapadlo, protože vyprat boty znamenalo je prakticky zničit. „Máme je na trhu zatím čtyři měsíce, prodávají se slušně, nakolik je to kvůli pratelnost­i, nedokážu říct,“říká Palát.

Volně už to nejde, jen na kartu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia