MF DNES

Davinci dobývá svět přes rezervace pokojů

- Filip Horáček redaktor MF DNES

ako student na střední škole pořádal Alex Ilyash levné studentské zájezdy po Evropě. Občas ho zdlouhavá práce vytáčela. Trvalo někdy týdny, než hotely odpověděly na hromadné rezervace a potvrdily je. Právě proto dnes stojí v čele jednoho z nejrychlej­i rostoucích startupů na české scéně, společnost­i Davinci Travel System. Rezervační portál se chce stát „Bookingem“pro skupinové ubytování.

„V 21. století se skupinové rezervace stále provádějí přes e-mail a telefon,“vysvětluje Ilyash, který věří, že s rezervační­m systémem, který proces automatizu­je, našel mezeru v trhu.

O tom, že se to zatím daří, svědčí rychlá expanze. Davinci za rok od svého vzniku v roce 2017 přesvědčil ke spolupráci přes 3 500 hotelů ve všech zemích Evropy. Aktuálně přibírá sto nových hotelů za týden. V nich třicet nasmlouvan­ých cestovních kanceláří umístí na dvacet tisíc hostů měsíčně.

Tržby portálu rostou úměrně rychlosti získávání klientů. Loni dosáhly činily tržby startupu Davinci v loňském roce.

dosáhnou tržby společnost­i v letošním roce. A to je spodní odhad. plní hromadnými rezervacem­i. A objednávka se může protáhnout až na několik týdnů.

Hotely, které skupinové rezervace realizují „ručně“, jsou i na tuzemském trhu. Patří k nim mimo jiné největší hotelová skupina CPI Hotels. „Naprostá většina skupinovýc­h rezervací u nás stále jde přes přímou komunikaci s hotely nebo centrálou společnost­i, tedy e-mailem,“uvádí Patricie Rosenbergo­vá, obchodní a marketingo­vá ředitelka této skupiny. Hromadné kapacity jsou domluvené až rok dopředu.

Byznys na dálku? Zapomeňte

Řada tuzemských cestovních kanceláří a hotelů má vlastní rezervační systémy nebo používají konkurenčn­í systémy, jako je Hotelbeds či Booking.com.

„Každý hotel si investuje do svých online systémů, které dá k dispozici obchodním partnerům nebo je používá sám,“říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. V seriózním partnerské­m vztahu získávají cestovní kanceláře přístupy do rezervační­ch systémů hotelů. „Menší hotely nemusí mít rezervační systémy, ani je nepotřebuj­í,“dodal Papež.

Vlastní systém má například tuzemská cestovní kancelář Čedok.

Dostat náklady pod kontrolu se zaměstnava­telé snaží také zaváděním výdejových automatů. S osobní čipovou kartou si každý měsíc smějí vyzvednout jen omezený počet pomůcek.

„Dříve byl v provozech volně stojící zásobník na pracovní rukavice a každý si bral, jak potřeboval. Někdy si ale zaměstnanc­i brali rukavice i na doma pro práci na zahradě,“podotýká Rous. Podle Mynáře z Canis Safety, která automaty firmám prodává i pronajímá a následně doplňuje zbožím, vyjde jeden na 10 tisíc eur. „Do roka se to firmě vrátí, ušetří za skladníka a pomůcky jsou k dispozici 24 hodin denně,“vypočítává.

Automaty se často využívají v automobilo­vém sektoru a tam, kde se pracuje v krytých halových provozech. „Ve všech našich budovách používáme automaty, zaměstnanc­i si v nich mohou vyzvednout bezpečnost­ní prostředky v té velikosti, která jim vyhovuje – pracovní rukavice, reflexní vesty, bezpečnost­ní nože či lahve na vodu,“uvádí Ctibor Jappel, mluvčí české divize Amazonu, který provozuje velký sklad v Dobrovízi u Prahy. Například na rukavice má člověk nárok při každé směně. „Pokud ale přečerpá, může zajít za mistrem, aby mu navýšil konto,“dodává Zahrádková z Randstadu.

Český rezervační systém se rozšířil do hotelů ve všech zemích Evropy. Nyní má v plánu stát se globálním lídrem

„Pro rezervace hotelů a dalších služeb v destinacíc­h používáme vlastní aplikaci, která výrazně šetří čas našich pracovníků, který by jinak museli věnovat e-mailové, případně telefonick­é komunikaci,“uvedl obchodní ředitel Radek Matějček.

Davinci chce však růst hlavně za hranicemi. Jen zhruba sto ze tří a půl tisíce hotelů v nabídce je z Česka. Základem expanze je mezinárodn­í tým pětadvacet­i lidí. Zkušenost ukázala, že třeba s obchodními partnery v Číně není možné jednat bez osobního kontaktu. I způsob rezervací je tam specifický. V podstatě veškerá komunikace probíhá přes WeChat, tedy službu obdobnou Messengeru. Číňané si přes ni objednávaj­í téměř všechno – od jídla po zájezdy.

„Nabízeli jsme jim náš komunikačn­í nástroj, ale vůbec ho nechtěli používat. Bylo tak nutné integrovat systém do WeChatu, který mají všichni,“popsal Ilyash.

Portálům, jako je Booking.com, chce Davinci konkurovat i výší poplatků. Právě ty se staly terčem kritiky ze strany mnohých hoteliérů, kteří si stěžovali na provize až ve výši 25 procent z ceny pokoje. „Naším cílem není ždímat cestovky,“tvrdí Ilyash. Poplatek údajně klesá při vyšším objemu rezervací.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia