MF DNES

Izrael je státem Židů, říká teď zákon. Prý je diskrimina­ční

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Ač osekaný, je zejména Araby považovaný za diskrimina­ční. Zákon, který schválil izraelský parlament, po 70 letech existence státu de facto střídá deklaraci o nezávislos­ti. V té se praví, že Izrael je historický­m domovem Židů, ale současně i občanů jiné národnosti a vyznání.

Podle nového zákona je Izrael státem židovského národa, který respektuje práva všech svých občanů. Ale jen Židé v něm mají právo na národní sebeurčení. Také je v zájmu Izraele usazování Židů na jeho půdě (o osadách na palestinsk­ých územích se zákon vůbec nezmiňuje), stejně jako rozvoj jejich kultury.

Pro včera v noci hlasovalo 62 poslanců, 55 bylo proti.

Zákon byl navržen už před lety poslancem za vládnoucí Likud Avi Dichterem. Tehdy vyvolal kritiku nejen opozičních sionistů, ale i liberálů. Od té doby byl mnohokrát zmírněn. Například nedávno byl vyškrtnut článek, podle kterého měl Nejvyšší soud stavět židovský charakter země nad její charakter demokratic­ký.

V zákonu se praví, že hymnou je Hatikva (Naděje), že vlajka je modrobílá s Davidovou hvězdou, že symbolem je sedmiramen­ná menora, oficiální kalendář je hebrejský (mimochodem, podle něj se teď píše rok 5778)...

Dnem volna je šabat a židovské svátky, ale zákon dává i minoritám právo na jejich dny volna a svátky.

Zákon přidal také jeden svátek – Den nezávislos­ti. Dále stanovuje, že „sjednocený a celý“Jeruzalém, který si nárokují i Palestinci, je hlavním městem Izraele. Jediným oficiálním jazykem je hebrejštin­a. Arabština má zvláštní status, lze ji nadále používat při styku s úřady.

Ve zhruba devítimili­onovém Izraeli žije na 1,8 milionu Arabů. Pokud jde o arabštinu, prakticky už teď nebyla zcela na úrovni hebrejštin­y.

V zásadě tedy nejde o nic, co by už nebylo. Přesto zákon vyvolal ostrou kritiku především arabských poslanců, ti mluví dokonce o apartheidu. „S lítostí oznamuji konec demokracie,“ řekl Ahmed Tibi. Jiní se přidali, že oni, Arabové, jsou v Izraeli doma. Na to jim Avi Dichter odpověděl: „To, co můžete udělat, je žít mezi námi jako minorita, která má svoje rovná práva jednotlivc­e, nikoli však rovnost jako národnostn­í menšina.“Zaznělo i to, že na světě mají Arabové 21 států a Izrael je jediný pro Židy.

„Budeme v Izraeli nadále zajišťovat dodržování lidských práv, ale většina má také svá práva a většina rozhoduje,“hájil zákon premiér Netanjahu. Izrael nemá psanou ústavu. Místo ní jsou základní zákony. Ten včera přijatý je v pořadí 14. Proč byl schválen, i když může dát munici nepřátelům Izraele, jak varoval prezident Reuven Rivlin? Důvodem jsou obavy, že základy, na kterých byl Izrael postaven, se v budoucnu mohou rozmělnit. Má jít o jasný vzkaz, že Izrael je zemí Židů.

Pozorovate­lé uvádějí, že příčinou přijetí zákona byl fakt, že Izrael i po 70 letech své existence je některými Araby stále považován za dočasný. Někteří, a nejsou to jen Palestinci, právo na jeho existenci neuznávají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia