MF DNES

Novičok s podpatky

FBI tvrdí, že chytila ruskou agentku, která ve 29 letech měla změnit politiku USA

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Má ráda zbraně, čehož prý využívala k tomu, aby se dostala pod kůži Američanům, kteří je mají rádi taky.

Když na to přišlo, pomohla si i sexem.

A na špionku byla snad až příliš mladá – dokonce tak mladá, že jednoho z Američanů, jimž se kombinací výše uvedeného dostala pod kůži, využívala nikoliv k tomu, aby pro ni získával tajné informace, ale aby jí dělal domácí úkoly.

Marija Butinová, studentka, ale hlavně prý Putinova agentka v Americe. Stáří: devětadvac­et let.

Další ďábelská akce ruské tajné služby namířená do srdce Ameriky, řídí ji prý osobně Putinův přítel a viceguvern­ér ruské centrální banky. Nebo jen přepálený případ mladé ženy, která zahučela do víru chaotickýc­h rusko-amerických vztahů a spláchla ji americko-americká vnitřní politická válka, která se vede i přes Rusko?

FBI si je jistá, rovněž soudkyně ji vzala do vazby. Naproti tomu její otec v sibiřském Barnaulu říká: „Je to psychóza, hon na čarodějnic­e.“

Pokud má pravdu FBI, znamená to, že Butinová je buď James Bond v sukni, nebo Rusům docházejí špioni, protože když do USA dorazila na údajnou tajnou misi s cílem přesvědčit americké politiky, aby byli nakloněni Rusku, bylo jí pětadvacet let. Člověk by řekl, že na takové úkoly se posílají starší.

Zdá se, že Butinová nemá být podle Američanů klasická agentka, neobvinili ji ze špionáže. Má být cosi jako vlivový agent.

I když je mladá, Butinová předtím doma v Rusku nijak nezmizela z radarů, aby se někde ve špionském městečku připravova­la na úkol, který soudce popsal jako „promyšlené a dlouhodobé tažení“.

Naopak, byla v Rusku nečekaně vidět. Sotva dveře do Ruska rozkopl kapitalism­us, tatínek se na Sibiři vrhl na výrobu nábytku. A dcera se v tom brzy našla taky. Mezitím vystudoval­a politologi­i, v devatenáct­i byla zvolena zastupitel­kou za Altajský kraj (má 2,5 milionu obyvatel, takže to není úplně jen tak). Hned v té době založila úspěšnou síť sedmi obchodů s nábytkem. Tu pak prodala, aby mohla založit reklamní agenturu. Založila hnutí za to, aby Rusové mohli mít zbraň jako Američané. A pracovala jako asistentka pro Alexandra Toršina, blízkého přítele Putina a nyní viceguvern­éra ruské národní banky. FBI to vidí jasně: Toršin ji řídí.

Butinová přišla studovat do USA v roce 2015, letos v květnu získala titul. Teď ji však zavřeli, protože zjistili, že začala balit, neprodlouž­ila pronájem bytu ve Washington­u a poslala si domů do Ruska 3 500 dolarů.

Podle zprávy FBI se jako fanynka zbraní přilepila na konzervati­vní republikán­y v Národní střelecké asociaci a přes ně chtěla ovlivňovat politiku USA, což ovšem působí poněkud filmově.

„Byla na večeři!“

Představov­ala se jako zaměstnank­yně ruské centrální banky, vedoucí obhájkyně práva na vlastnictv­í zbraní a „zástupce Ruské federace“. Taky se mezi lidmi prezentova­la jako „spojka mezi Ruskem a Trumpovým týmem“.

Její víc než padesátile­tý přítel Erickson z Jižní Dakoty (ten, který za ni dělal domácí úkoly) údajně rozhlašova­l, že může zařídit schůzku Trumpa s Putinem.

Zpráva jako důkaz o špionáži Butinové uvádí, že byla jednou na „soukromé večeři v restauraci u ruské ambasády“s ruským diplomatem, který byl podezírán, že je špion. Taky se na filmové produkci setkala s ruským velvyslanc­em. Toršin jí přes sociální sítě psal, že je lepší než Anna Chapmanová, ruská špionka chycená před pár lety v USA. Zpráva také jako doklad o jejím špionství uvádí, že v den Trumpovy inaugurace se vyfotila u Kongresu. Toršin jí k tomu napsal: „Statečná holka!“Ona na to: „Dobří učitelé!“

A žalobce Erik Kenerson má jasno: „Toto není jazyk někoho, kdo sem přijel studovat.“

Problém je, že agenti spolu obvykle vesele nekomuniku­jí na sociálních sítích.

Teď všude obíhají její fotky, kdy v botách na jehlách, případně v kovbojském klobouku drží nějakou pořádnou bouchačku, která připomíná kulomet.

Butinová je v každém případě momentálně celosvětov­ě proslulá skoro jako novičok, případ, po němž je v Británii pořád tolik otazníků.

 ?? Foto: ČTK ?? Špionka Marija Butinová Na snímku v pozici, která je pro ni obvyklá: s pořádnou zbraní. FBI tvrdí, že přes milovníky zbraní chtěla změnit americkou politiku vůči Rusku.
Foto: ČTK Špionka Marija Butinová Na snímku v pozici, která je pro ni obvyklá: s pořádnou zbraní. FBI tvrdí, že přes milovníky zbraní chtěla změnit americkou politiku vůči Rusku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia