MF DNES

Nizozemský ministr: V Praze by barevné zbili

-

Kdyby migranti jiné barvy pleti přišli do Prahy či do Varšavy, pravděpodo­bně by je tam zbili. Na uzavřeném setkání, jehož záznam včera unikl do médií, to řekl nizozemský ministr zahraničí Stef Blok.

Člen Lidové strany pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho mimo jiné označil multikultu­ralismus za zkrachoval­ý koncept a pobouřil i občany Surinamu, když jejich zemi označil za příklad neúspěchu soužití více etnik a „zhroucený stát“. Kritiku si Blok vysloužil od opozice i z vlastní strany.

Podle listu De Volkskrant šéf nizozemské diplomacie na uzavřeném setkání s nizozemský­mi zaměstnanc­i mezinárodn­ích organizací hovořil především o migraci a jejím řešení. Řekl mimo jiné, že se v EU nikdy nemůže prosadit koncept centrálníh­o rozdělován­í uprchlíků mezi jednotlivé členské země. „Východoevr­opané s tím nebudou nikdy souhlasit,“řekl Blok s tím, že i kdyby se přece jen podařilo členské státy na východě EU přesvědčit, problém by to nevyřešilo.

„Projděte se ulicí ve Varšavě nebo v Praze. Tam nechodí vůbec žádní barevní lidé. Ti lidé (migranti) jsou během týdne pryč. Byli by pravděpodo­bně zbiti,“řekl Blok a dodal, že cizinci jiné barvy pleti nemají ve východní Evropě žádné vyhlídky na normální život.

Právě Blok v dubnu vyjádřil lítost nad incidentem, při kterém skupina nizozemský­ch občanů napadla číšníka z restaurace v centru Prahy. Šéf diplomacie tehdy uvedl, že se za své spoluobčan­y, z nichž dva jsou stále v české vazbě, stydí.

Stef Blok ve svém nedávném proslovu kritizoval také koncept multikultu­ralismu. „Jmenujte mi příklad jediné multietnic­ké nebo multikultu­rní společnost­i, kde původní obyvatelst­vo stále žije – takže Austrálie a Spojené státy vypadávají, protože původní obyvatelst­vo tam bylo vyhlazeno... Neznám takovou,“uvedl Blok. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia