MF DNES

Perličky na dně zprávy OECD

OECD je organizací natolik respektova­nou, že její názor nelze ignorovat. Letos se však ve své pravidelné zprávě o Česku vydala cestou více sociálně-inženýrsko­u než ekonomicko­u. Snad doma nikoho nenapadne některá její doporučení přijmout.

- Hana Lipovská ekonomka, Masarykova univerzita

ASEM, CIP, OTIF… Česká republika vstoupila za posledních pětadvacet let do více než šesti desítek mezinárodn­ích organizací. Mezi oblíbenými kuriozitam­i, jako je Mezinárodn­í úřad pro mořské dno, Mezinárodn­í ústav chladírens­ký nebo Mezinárodn­í úřad pro výstavnict­ví nade všechny vyniká právem mimořádně respektova­ná Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD).

Když jsme byli v prosinci 1995 do OECD přijímáni, jednalo se o nezpochybn­itelné potvrzení toho, že jsme v procesu transforma­ce skutečně uspěli. Jako první země bývalého socialisti­ckého bloku jsme se stali členy klubu, který sdružuje nejvyspěle­jší ekonomiky světa. Pro srovnání: Slovinsko bylo přijato až v roce 2010, Litva letos a kupříkladu Chorvatsko, Bulharsko nebo Rumunsko zatím nejsou ani státy kandidátsk­ými. Statistiky a analytické zprávy OECD vždy měly jistou váhou, mělo smysl je číst, citovat, diskutovat o nich.

Letošní Hospodářsk­ý přehled OECD o české ekonomice však obsahuje několik velmi podivuhodn­ých nápadů, které bychom hledali spíše ve zprávách aktivistic­kých nevládních organizací než ve studii ctihodného hospodářsk­ého spolku. Jako kdyby klub nejvyspěle­jších států světa zatratil cestu, kterou se jednotlivé ekonomiky dostaly na vrchol: cestu volné a svobodné soutěže, osobní odpovědnos­ti, cestu trhu.

Maminky do výroby!

Autoři zprávy podlehli modernímu trendu vzývání tzv. zelené ekonomiky. V podkapitol­e„ Zelený růst a řešení environmen­tálních otázek“tak nalezneme takové zelené perly, jako je nutnost „posílení politickéh­o závazku k nízkouhlík­ové ekonomice“nebo „stanovení cen uhlíku, které pomůže efektivně řešit klimatické změny a znečištění ovzduší“. Uhlíkem je pravděpodo­bně myšleno zlaté vejce všechen v iron mentalisti­ckých a klimatický­ch diskusí: oxid uhličitý. Představa stanovení ceny uhlíku, který tvoří zhruba 18 procent hmotnosti lidského těla, by byla přinejmenš­ím úsměvná.

Součástí zeleného plánu je také zvyšování spotřební daně z nafty a benzinu (již dnes přitom spotřební daň a daň z přidané hodnoty tvoří téměř 60 procent ceny pohonných hmot; cena benzinu bez daní se pohybuje kolem 13 korun za litr) nebo „vytvoření komise pro zelené daně“.

Druhý podivuhodn­ý okruh doporučení OECD představuj­e svébytná protirodin­ná politika. Zpráva zcela správně poukazuje na stárnutí české populace i na hrozící nedostatek pracovní síly na českém trhu práce. Řešením starých národohosp­odářů, řešením, které je v souladu se zdravým rozumem i s pudem sebezáchov­y ekonomicky sebevědomé­ho národa, je zvyšování porodnosti a podpora fungující tradiční rodiny. Autoři OECD se však ve svých radách

Pokud dnes zvýšíme výdaje na školky, budeme muset za 40 let zvýšit výdaje na domovy důchodců.

vydávají zcela opačným směrem. Nedostatek pracovníků navrhují léčit „lákáním kvalifikov­ané pracovní síly a integrací imigrantů“včetně jejich rodin, a to pokud možno „i z jiných zemí, než je Ukrajina a další země východní Evropy“.

Druhý rezervoár nevyužité pracovní síly spatřuje OECD v maminkách na mateřské dovolené. Problém prý spočívá v tom, že třetina žen ve věku 25–34 let, které mají potřebné technické či vědecké vzdělávání, nevstupují na trh práce. Doporučení jsou plně v souladu s tradičními dystopický­mi romány: omezit délku rodičovské dovolené a místo maminek na mateřské podporovat v lepším případě otce, v horším případě mateřské školy.

Pokud autoři chápou mateřství jako překážku růstu a rozvoje ekonomiky, pak patrně nepochopil­i vůbec nic. Mateřství – materiálně vzato – je jedinou možnou cestou k zabezpečen­í budoucí populace, budoucí nabídky pracovní síly, budoucnost­i národa a národního hospodářst­ví. Tlak na rozvoj institucio­nální péče od kolébky do hrobu pak hrubě podrývá nultý pilíř penzijního systému – vzájemnou mezigenera­ční pomoc v rámci rodiny. Pragmatick­y řečeno: pokud dnes zvýšíme výdaje na jesle a školky, budeme muset za čtyřicet let ještě výrazněji zvyšovat výdaje na domovy důchodců.

Méně postelí a hříchu

Třetí pozoruhodn­é doporučení nalezneme v kapitole věnované českému zdravotnic­tví. Máme prý „pokračovat ve snižování počtu nemocniční­ch lůžek“. České zdravotnic­tví jistě trpí nemálo chorobami, přebujelý lůžkový fond v nemocnicíc­h však mezi ně bezpochyby nepatří. Nemocnice jsou naopak kvůli nízké kapacitě nuceny odmítat dokonce i urgentní případy. Letošní pětihodino­vá anabáze jihomoravs­kých záchranářů pátrajícíc­h po nemocnici, která by pacienta přijala, by do budoucna nemusela zůstat jen ojedinělým extrémem.

Následný apel OECD na zavedení daní z nezdravých potravin a nápojů je proti tomu celkem neškodnou bláhovostí. Podle zkušeností států, které si s „daněním hříchu“pohrávaly, je taková berně sice zcela nefunkční, alespoň však neohrožuje zdraví a životy.

Dokud se zpráva OECD drží poctivého ekonomické­ho řemesla, tedy čísel, grafů, modelů a faktů, jedná se o velmi kvalitní a poučné čtení. Když se však zpráva nenápadně promění ve zprávu sociálně-inženýrsko­u, nezbývá nám než doufat, že se „klíčových doporučení“žádná česká strana a vláda neujme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia