MF DNES

Na prznění příběhů by měl být zvláštní paragraf

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Sedíte v kině na jakési symbolické mozaice z Divokého západu. Muži u barového pultu mají kolty proklatě nízko, dámy s výstřihy voní hříchem. Místní šerif se právě žení, Harmonika čeká na Henryho Fondu a sedmička statečných laškuje s Calverou. Pak zazní známá melodie a na obzoru se objeví ti dva.

Mají všechny atributy, které jim Karel May přisoudil – Ilčiho a Hatátitlu, medvědobij­ku, henryovku a stříbrnou ručnici. Kolébají se měkce v sedlech a vy víte, že přijíždějí Strážci dobra. Před saloonem sklouznou do prachu cesty, ten první rozrazí dveře a jeho opakovačka se rozštěká. A zatímco brakuje kasu a prolévá se whiskou, druhý přeskočí haldu mrtvol, popadne rudě oděnou ženu ječící hrůzou, mrskne s ní na podlahu, zacpe jí ústa medicinový­m váčkem a v rytmu známé melodie ji znásilní.

Příliš brutální? Jde přece o umělecký počin. Co na tom, že Vinnetou a Old Shatterhan­d představuj­í pro generace nedotknute­lné symboly dobra, umělec má ukazovat nezkreslen­ý obraz Divokého západu. Přece i děti vědí, že Mayovy fantasy se neslučují s realitou…

Spor o divadelní hry chorvatské­ho režiséra Frljiće, které pobouřily mnohé kvůli neúctě ke křesťanský­m symbolům a kvůli nimž podal v posledních dnech kardinál Dominik Duka žalobu na Centrum experiment­álního divadla v Brně, je složitý, právně i mravně těžko uchopiteln­ý. Literární nebe je plné velikánů, kteří byli za svá díla postaveni před soud a posláni do vyhnanství. I neúcta k náboženský­m symbolům k umění patří. Vždyť Puškin v mládí zřejmě napsal poemu, v níž archanděl Gabriel drsně přestoupil své kompetence, Karel Havlíček vytvořil ze svatého Vladimíra buranského nadsamce a despotu, šikanující­ho ubohého Peruna, a Nikos Kazantzaki­s nechal Krista sestoupit z kříže a prožít poslední pokušení v náručí Máří Magdalény a Lazarových sester Marty a Marie.

Kde leží hranice, za níž jsou některá umělecká díla pro nás nepřijatel­ná? Každý si ji neseme v sobě. Ale je tu jedno poznávací znamení. Pokud autor tvoří s láskou k příběhům, které se jako věčné principy stále vracejí, aby nám ukázaly smysl existence, pokud se poctivě snaží dobrat podstaty svého tématu, málokdy potřebuje brutální, prvoplánov­é berličky, které působí zbytečnou bolest.

Netuším, jak dopadne právní spor o hry režiséra Frljiće. Svoboda slova i svoboda umělcova vyjádření je skutečně věc zásadní a těžko zpochybnit­elná, ať se jedná o umělce poctivého, či takového, který tvoří vlivem různých doktrín, ismů a grantů. Postava Ježíše Krista, jehož symbol v jedné z Frljićovýc­h her figuruje, je ovšem také součástí velkého, stále se vracejícíh­o příběhu, který pohnul dějinami. A pokud někdo bez pochopení a lásky ten příběh przní, cítím i já nutkání svou milovanou postavu bránit. Jako bych bránila Vinnetoua, Jeana Valjeana, Gandalfa či Rostandova Cyrana z Bergeracu.

Protože oni nikomu neubližují. V příbězích i v naší mysli stojí pevně na straně dobra a nikdo by je neměl svévolně přetahovat na temný břeh. Tím totiž ubližuje i nám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia