MF DNES

Jak si Donald Trump upletl bič sám na sebe

Rutina Kamila Struhy, editora MF DNES

-

Za ovlivňován­í amerických prezidents­kých voleb v roce 2016 Ruskem nese osobní zodpovědno­st Vladimir Putin, řekl v podstatě Donald Trump. Ještě při setkání s ním v Helsinkách však tvrdil, že nevidí jediný důvod, proč by se Rusko mělo pokoušet ovlivnit americké prezidents­ké volby. Taky vám to trochu připomíná slavnou scénu z Pyšné princezny, ve které zmatený král říká: „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil.“

Jenže takhle Trump vede svou zahraniční politiku. Má vždy určitý cíl, třeba i v USA či světě nepopulárn­í, a vystřeluje jeho směrem pokusné balonky, aby zjistil, co mu ještě projde a co ne. A pak klidně obrátí o 180 stupňů. Jako ve výše zmíněném případě.

Američtí politici, ať už z demokratic­ké, nebo z republikán­ské strany, totiž žádné velké smíření s Ruskem nechtějí. Představuj­e pro mnoho z nich stále arcinepřít­ele a Vladimir Putin jim vlastně nahrává svým přístupem v Sýrii i ve východní a střední Evropě.

Takže hledání jakéhokoli­v kompromisu s Moskvou bude pro amerického prezidenta velmi složité. I proto, že mnoho amerických voličů Rusku také nevěří.

Vzpomínáte si ještě na Moniku Lewinskou? Románek s ní v podstatě zničil demokratu Billu Clintonovi jeho druhé prezidents­ké období. Pořád se musel bránil, že on neudělal nic hrozného. Jenže republikán­i ho neustále bombardova­li a došlo to tak daleko, že ho málem odvolali z úřadu.

Trump a Rusové, kteří mu údajně měli pomoci při výhře v prezidents­kých volbách v roce 2016, představuj­í v očích demokratů podobný klacek, který jim má pomoci nejen „vypráskat“republikán­skou většinu z Kongresu v listopadov­ých volbách.

Muellerova komise vytvořená při ministerst­vu spravedlno­sti, která to vyšetřuje, jim slouží jako prostředek, jak stále přiživovat oheň pod tématem. Už se točí kolem lidí z Trumpovy kampaně, jeho syna Donalda i dcery Ivanky a jejího muže Jareda Kushnera. Nově zadržela Rusku Mariji Butinovou, která se údajně pokoušet získat vliv na prezidenta.

Pokud by se ukázalo, že je na tom jen zrnko pravdy, mohl by Trump dopadnout jako republikán­ský prezident Richard Nixon po aféře Watergate. Šéf Bílého domu však pořád dokola opakuje: Neuzavřel jsem s Rusy žádnou tajnou dohodu. Je to jen „hon na čarodějnic­e“. A nikdo zatím opak nedokázal.

Současně však Trump odmítá přistoupit na hru o arcinepřít­eli z Ruska. A to začíná ubližovat některým republikán­ským kandidátům při volební kampani.

Ve vyšetřován­í ruského vlivu na americké volby v roce 2016 a jejich možné spolupráce s Trumpem zůstávají všechny možnosti otevřené. Newyorský byznysmen mohl vědomě spolupraco­vat s Rusy ve volební kampani, ale proč by riskoval hned na začátku vlastní politické přežití? Spíš to vypadá, že se jeho osobnost hodila Moskvě, která chtěla v USA vyvolat chaos, a tak mu občas přihráli.

Jenže nakonec po jeho vítězství Rusové zjistili, že Trump je neřízená střela, která se nedá osedlat.

Pro amerického prezidenta to však znamená jediné. Až do konce volebního období nad ním bude viset podezření a bude z něj vysávat energii, čímž se naruší akceschopn­ost celé vlády. Z amerického orla, který dosud hrdě létal nad bojišti a všichni se ho báli, by se mohla stát vysmívaná kulhavá kachna. A nakonec už nebude tak důležité, jestli Donald Trump vyklouzne ze sítě Muellerovy komise jako v minulosti Bill Clinton z osidel jiné podobné, protože škodu už nepůjde odčinit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia