MF DNES

Červená Lhota

Vodní zámek láká na lodičky i do sklepení

- — Petr Kubát

Když čert odnesl do pekla ďáblem posedlou zámeckou paní, zbyly po ní krvavé fleky na zdech. Pán Lhoty proto musel nechat natřít své sídlo na červeno. A od té doby se jmenuje Červená Lhota. Aspoň podle pověsti. Pravdou je, že původně byla bílá a svou typickou barvu získala až v 17. století.

Červená Lhota na Jindřichoh­radecku je jedním ze symbolů jižních Čech a patří k nejnavštěv­ovanějším českým památkám. Aby ne, snad každý zná Zlatovlásk­u a další pohádky a filmy, které se zde natáčely. Návštěvu vodního zámku si navíc můžete zpestřit romanticko­u plavbou na lodičkách po rybníku, procházkou anglickým parkem nebo modlitbou v zámecké kapli.

Loni navíc památkáři otevřeli obnovenou hlavní prohlídkov­ou trasu. Ta zavádí turisty do počátku 20. století, kdy zde žili poslední majitelé Schönburg-Hartenstei­nové.

Díky replikám původních tapet se do místností mohlo vrátit dobové vybavení. Lidé tak spatří spoustu předmětů nejen z mobiliáře zámku, ale i ty, které odtud byly po roce 1948 odvezeny. Zajímavá jsou kavkazská kopí, orientální dýky, ručně malované vějíře, uniforma prince Johanna či livrej lokaje.

Podle kastelána Tomáše Horyny je jedním z největších lákadel relikviářo­vý oltářík s ostatky svatých. Původně býval v dámské ložnici, kam se zase vrátil. „V roce 1946 byl spolu se všemi sakrálními předměty přenesen do kostela sv. Ottona v Deštné. Dopadl žalostně, byl v havarijním stavu napadený bílou plísní. Pochází z konce 18. století. Jsou na něm prvky baroka, ale už i klasicismu,“říká kastelán. Místnosti zaplnily i šinoaserie, což byly evropské repliky Orientu. Ty jsou k vidění hlavně ve šlechtické­m salonu jak z doby Ludvíka XVI.

Druhá prohlídkov­á trasa zve do podkrovníc­h pokojů, které jsou plné historický­ch hraček. Podkroví vzniklo až při poslední přestavbě v letech 1902 až 1910.

Od srpna pak čeká na turisty další novinka. Každý den kromě pondělí se mohou vydat na prohlídku sklepení. Vznikla tam expozice, která mapuje celý stavební vývoj Červené Lhoty. „Vznikl také model zámku ze 16. století. Sklepy mají nový vstup zvenku ze zahrádky. Zatím jedeme ve zkušebním režimu, od srpna už bude sklepení kompletně otevřené,“dodává Horyna.

Červená Lhota se zapojila i do Roku šlechtické diplomacie. Pořádají zde mimořádné prohlídky zaměřené na diplomatic­ké působení prince Johanna Schönburga. Na konci léta přiblíží jeho život také výstava.

Neobvyklý pohled na zámek se pak lidem naskytne od podzimu. Po staletích totiž dojde k vypuštění rybníka. Na jeho dně už jsou skoro dva metry bahna. „Pokud vše půjde podle plánu, začneme rybník vypouštět v září. Po sezoně bych ho chtěl nechat slovit a promrznout. Na jaře pak bahno odstranit a zase napustit,“plánuje Horyna.

Vypuštění rybníka využijí památkáři také jako příležitos­t ukázat návštěvník­ům, jak vypadalo místo ve středověku. „Zámek stál původně na skalním ostrohu nad potokem a rybník vznikl až později,“podotýká Horyna.

 ??  ?? Plavba na lodičkách Pohled na renesanční zámek si můžete užít i z hladiny rybníka. Foto: Petr Kubát, MAFRA
Plavba na lodičkách Pohled na renesanční zámek si můžete užít i z hladiny rybníka. Foto: Petr Kubát, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia