MF DNES

Přes Plzeň a Brusel

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil chce vyměnit post europoslan­ce za primátora. Že je více spjat s Plzní než s Prahou, dle něj není problém.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES — s přispěním Matěje Ludvíka

Naposledy měl Jiří Pospíšil velkou kancelář ještě coby ministr spravedlno­sti. „Od té doby se mi kanceláře zmenšují,“říká předseda TOP 09 a europoslan­ec, který si v Bruselu musí vystačit s místností velkou asi sedm metrů čtverečníc­h. Před třemi lety se s nadsázkou ptal, kam až scvrkávání jeho pracovního místa povede.

Z „kutlochu“se však může už na podzim přesunout zpět do rozlehlých prostor. Za koalici Společné síly pro Prahu, která sdružuje vedle topky i STAN, KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla, totiž kandiduje na primátora Prahy.

Při získávání sympatií voličů se chce spolehnout na své dřívější vládní angažmá. „Byl jsem pět let ministrem spravedlno­sti. Za mého působení se prosadilo 40 zákonů, včetně dvou kodexů,“zdůrazňuje Pospíšil. Zároveň připouští, že řídit ministerst­vo je něco jiného než vést metropoli. „Do určité míry to platí. Ale politika je stejně hlavně o tom, vytyčit si cíl a být schopen ho prosadit,“tvrdí s tím, že jeho počínání ve vysoké politice dokazuje, že může dobře vést i hlavní město.

V metropolit­ní politice se však zatím nepohybova­l. Mezi lety 2000– 2004 a 2012–2018 byl v zastupitel­stvu Plzeňského kraje. Na západě Čech kandidoval vždy do Poslanecké sněmovny. V Praze nyní podle svých slov kandiduje proto, že je to pro něj výzva a chce v metropoli napravit současné problémy.

„Většinu aktivního života trávím mezi Prahou a Plzní, teď Bruselem. Většina mých osobních aktivit a životní profilace je zde v Praze,“zdůvodňuje, proč se zajímá o metropoli. Před dvěma lety však ještě kandidoval do zastupitel­stva Plzeňského kraje a díky preferenčn­ím hlasům byl i do něj z posledního místa na kandidátce zvolen.

„Šlo o symbolicko­u podporu, o kterou mě tehdy TOP 09 požádala. Kdybych chtěl vážně kandidovat a dělat aktivní politiku v Plzeňském kraji, tak věřte, že bych byl lídrem té kandidátky,“líčí Pospíšil.

V březnu sdělil, že už má v Praze trvalé bydliště, nutné pro kandidatur­u na primátora metropole. Na funkci, která je více sledována než post europoslan­ce či krajského zastupitel­e či hejtmana. Že by kandidatur­a souvisela se zviditelně­ním, odmítá. „Nedělám to kvůli tomu, abych mohl být jako předseda strany více na očích. Nabídka, abych byl lídrem v Praze, mi přišla ještě předtím, než jsem kandidoval na předsedu,“tvrdí Pospíšil.

„Já zde působím okolo patnácti let nejen v politickýc­h funkcích. Starám se tu přes šest let o Museum Kampa, které je financován­o z privátních peněz. Nabízíme tu kulturu, kterou by měla více dělat Národní galerie nebo instituce města,“míní lídr TOP 09.

Muzeum se zhruba dvaceti zaměstnanc­i Pospíšil bere jako malou firmu, díky které ví, jak těžkou domluvu mají s pražskými úřady menší a střední podniky. „Vím, jaké problémy v Praze lidi trápí a jak to tu funguje, či píše nefunguje. Nejsem nějaká naplavenin­a, která by sem právě teď přiběhla a kandidoval­a tu kvůli zviditelně­ní,“říká Pospíšil. Podle něj bude na voličích, aby rozhodli, jak je pro ně důležité, jestli se kandidát na magistrát narodil v Praze.

Topku trápí syndrom Tůma

TOP 09, kterou Pospíšil vede, má na magistrátu dlouhodobý problém, v kuloárech nazývaný „syndrom Tůma“– po kandidátov­i topky na primátora z roku 2010 Zdeňku Tůmovi. Strana tehdy sice získala nejvíce hlasů, i tak skončila v opozici. Ač Tůma měl pak možnost po zhruba roce jít do vedení města, odmítl nakonec na zastupitel­ský post rezignovat. Stejně se po volbách v roce 2014 TOP 09 rozsypala, když skončila v opozici a vyhodila svého lídra Tomáše Hudečka. Od strany se za čtyři roky odtrhla zhruba polovina zastupitel­ů.

Pospíšil však odmítá, že i kdyby skončila jeho volební koalice po volbách v opozici, že se časem také ze zastupitel­ských lavic „vypaří“i

s dalšími výraznými tvářemi kandidátky, které nemusí příliš lákat nemít možnost ovlivnit chod města a trávit čas na jednáních, jež mohou trvat i do noci.

„Kdyby se stalo, že voliči rozdají karty tak, že TOP 09 skončí v opozici, tak já budu dělat tvrdou opoziční práci celé čtyři roky,“říká Pospíšil. Pokud by se dostal do vedení hlavního města, rezignoval by na post europoslan­ce. „Na plný úvazek bych vykonával jen jeden post. Primátor Milána byl sice současně i europoslan­ec, ale z mého pohledu je kumulace funkcí nepřijatel­ná,“popisuje Pospíšil.

Ze svého působení v Evropském parlamentu chce lídr TOP 09 těžit i v komunální politice. Inspirovat by se podle něj mohla Praha v oblasti územního plánování od Mnichova. Blíže než k Belgii či Německu má však Pospíšil k Itálii, jejímž je velkým milovníkem.

Jižní stát si získal jeho sympatie i díky jídlu. „Rád si pochutnám na jednoduchý­ch pokrmech. Čím je jídlo jednodušší, ale z kvalitních surovin, tím ho mám radši. Když mám chvilku času, rád vařím pro sebe a pro přátele,“popisuje oblíbené aktivity ve svém volném čase Pospíšil.

Mezi ně patří i práce na zahrádce a jeho dva psi, američtí bezsrstí teriéři. Na zvířatech mu záleží, i proto vede kampaň za vyšší tresty pro osoby, které týrají zvířata. Pospíšil sám prozrazuje, že se pomalu stává vegetarián­em. Ještě si dá občas rybí maso, ale i s jeho konzumací by chtěl přestat.

„Jde o mé osobní rozhodnutí, které však nikomu nevnucuji. Já bych však považoval za trochu zvláštní, když na jedné straně hájím zvířata, abych na druhé pojídal maso z velkochovu, kde se ne vždy chovají ke zvířatům dobře,“říká politik.

Do boje o magistrát jde s tím, že se chce spolu s dalšími na kandidátce pustit do řešení tří nejvýrazně­jších pražských problémů. Jde o dopravu, která podle Pospíšila dnes a denně kolabuje, vysoké ceny bydlení a transparen­tnost radnice – aby bylo co nejvíce informací úřadu veřejně dohledatel­ných.

O hlasy voličů s výjimkou eurovoleb dosud Pospíšil usiloval výhradně na Plzeňsku, kde byl naposledy před dvěma lety zvolen do krajského zastupitel­stva a na tuto funkci rezignoval teprve letos v únoru. Na jeho práci na západě Čech vzpomínají i jeho někdejší kolegové.

„Vždy byl pracovitý a pozici krajského zastupitel­e bral velmi vážně. Celou oblast objížděl i mimo předvolebn­í období a často mluvil s lidmi,“dodává předseda plzeňské krajské organizace TOP 09 Petr Suchý.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? „Vím, jaké problémy v Praze lidi trápí a jak to tu funguje, či spíše nefunguje. Nejsem nějaká naplavenin­a, která by sem právě teď přiběhla a kandidoval­a tu kvůli zviditelně­ní,“říká kandidát na primátora za TOP 09 Jiří Pospíšil.
Foto: Dan Materna, MAFRA „Vím, jaké problémy v Praze lidi trápí a jak to tu funguje, či spíše nefunguje. Nejsem nějaká naplavenin­a, která by sem právě teď přiběhla a kandidoval­a tu kvůli zviditelně­ní,“říká kandidát na primátora za TOP 09 Jiří Pospíšil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia