MF DNES

Seniorky oblékly prvorepubl­ikovou módu

-

V centru pro seniory RoSa v Kobylisích oslavili sté výročí republiky módní přehlídkou. Dvacet dam se obléklo do oblečení, které bylo navrženo podle vzoru první republiky, a za zvuku hudby z filmů 30. let a písniček Jaroslava Ježka ho předvedly divákům.

Na desetimetr­ovém červeném koberci předvedlo dvacet modelek přes třicet různých outfitů. „Nemohu si užít boty na podpatku, protože mám nemocné nohy, oblékla jsem si tedy kalhoty. Ty za první republiky začaly nosit emancipova­né ženy,“popsala svůj oděv jedenadeva­desátiletá paní Vlasta, která si roli modelky zkusila úplně poprvé.

Patronem letošního čtvrtého ročníku a partnerem paní Vlasty na červeném koberci byl herec Jan Přeučil. „Velice rád se oblékám, mám módu rád, patří to k životnímu stylu a k člověku. Každý by měl o sebe dbát v jakémkoli věku. Na molo nevyjdu poprvé, ale těším se, že provedu dámu v takovém věku, která o sebe tak pečuje,“uvedl herec.

Móda 20. let byla elegantní a podtrhoval­a ženskost. Ženy za dob první republiky nejčastěji oblékaly halenky, kabátky, šaty a sukně do půl lýtek, na krku nosily perly, na hlavě různé kloboučky a v rukách nosily psaníčka.

Decentní a hravá

„Byla to móda decentní, ale hravá, roztomile stydlivá, ale také rafinovaná, bez potřeby odhalování. Móda ulic i stříbrného plátna, osobností a osudových žen,“popsala stylistka přehlídky Aneta Kaderková. Kromě dobového oblečení předvedly modelky i líčení z první republiky.

Centrum RoSa je nezisková organizace, která se především zaměřuje na vytvoření komunity pro seniory. „Středisko je otevřeno všem, kteří chtějí využít svůj volný čas smysluplně. Navíc se zde také pobaví a získají nové přátele. Těšíme se každý den na nové návštěvník­y, ať už přijdou na přednášky, nebo do dílny,“uvedla za Centrum a rezidenci RoSa Anna Ježková. (and)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Poprvé modelkou Jedenadeva­desátileto­u paní Vlastu, která si roli modelky zkusila úplně poprvé, na červeném koberci doprovodil herec Jan Přeučil. Ten byl také patronem akce.
Foto: František Vlček, MAFRA Poprvé modelkou Jedenadeva­desátileto­u paní Vlastu, která si roli modelky zkusila úplně poprvé, na červeném koberci doprovodil herec Jan Přeučil. Ten byl také patronem akce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia