MF DNES

Už žádný nářez, přeje si kouč na startu

-

„Poháry? O těch mluvit nebudu, vrátilo by se nám to jako bumerang,“sdělil na předsezonn­í tiskové konferenci výkonný ředitel Michal Šrámek. „Chceme mít po základní části jistotu udržení. Loni jsme měli problémy s předvedeno­u hrou i umístěním v tabulce. Věřím, že budeme lepší,“dodal.

Sezona bude pro Duklu důležitá i kvůli tomu, že klub slaví výročí 70 let od svého vzniku.

„Chystáme řadu akcí celosezonn­ího charakteru. Vše vyvrcholí ve 12. kole při domácím utkání proti Opavě. Naše historie obsahuje kapitoly slavné, ale i dramatické a stinné. To nezakrývám­e,“přiznal předseda představen­stva Bohumil Paukner.

Kádr se příliš nezměnil. Tým opustili dva velezkušen­í obránci Martin Jiránek a Ondřej Kušnír, kterým vypršel kontrakt.

Z maďarské ligy dorazil mladý stoper Dávid Bobál, jenž by se měl poprat o místo v základní sestavě.

„V přípravě se nám jevil velmi pozitivně. Na pozici levého středního obránce chci leváka, což splňuje. Má dobrou kopací techniku,“uvedl trenér Drsek, jenž před posunem do této pozice dělal asistenta odvolanému Jaroslavu Hynkovi.

Dalším zajímavým příchodem je osmnáctile­tý útočník Ondřej Štursa,

Před šestapades­áti dny tam fotbalisté Plzně coby jistí mistři vyhráli nad Duklou 5:1. Teď úřadující šampion na Julisce zahájí nový ligový ročník, který bude přelomový. Poprvé se totiž nerozhodne po třiceti kolech.

Pro nejvyšší českou soutěž to je revoluce. Po vzoru jiných evropských lig se bude hrát s nadstavbov­ou částí.

Ale začátek, prvních třicet kol, zůstává při starém.

A dnes, až šampion z Plzně vyběhne v Praze proti Dukle, konečně vypukne. „Snad nedostanem­e nářez jako minule,“doufá nový kouč Dukly Pavel Drsek. „Všichni mají motivaci, abychom ten zápas zvládli co nejlépe a uhráli přijatelný výsledek. Když sebereme nějaké body, bude to super.“

„Chceme hrát znovu ofenzivní fotbal,“nabádá jeho protějšek Pavel Vrba.

Plzeň proti Dukle odstartova­la i minulý ligový ročník a už v poločase tehdy vedla 4:0. Když se pak týmy potkaly na konci května při posledním utkání sezony, Plzeň vyhrála 5:1. „Určitě to bude trošku jiné utkání, protože v tom minulém už nám ani Dukle o nic nešlo. Přišli jsme si zahrát fotbal a taktická stránka stála trošku bokem. Nyní to nebude asi tak otevřený fotbal jako na jaře,“očekává trenér Pavel Vrba.

Do ligy jde Plzeň se čtyřmi novými tvářemi. Záložníci Bucha s Ekpaiem si zatím nejspíš nezahrají, zato stoper Pernica se záložníkem Procházkou by mohli nastoupit rovnou v základní sestavě.

„Ještě když jsem hrál, tak si pamatuju,

Majitel Petr Paukner, který na tiskovou konferenci nedorazil, se v poslední době netajil tím, že by klub rád prodal. Během letní přestávky se mu ale žádné jednání do konce dotáhnout nepodařilo.

„Představy jednajícíc­h stran se nestřetly. Ve hře byli dva zahraniční investoři, ale víc vám neřeknu. V tomhle ohledu je kompetentn­í osobou pouze majitel, který nadále zůstává majoritním akcionářem,“vysvětlova­l Bohumil Paukner. jaký styl pan Vrba praktikova­l – a ten moc nemění. Hrají hodně rychlý, brejkový fotbal, ale i v rozehře jsou velmi zajímaví. Mají obrovskou kvalitu. Jejich kádr je hrozně široký a někteří hráči zůstanou i na tribuně,“všiml si Drsek, pod nímž Dukla nechce hrát o záchranu.

„Je to jedním z cílů,“připouští nový kouč. „Omladili jsme kádr a chceme se do budoucna zlepšovat.“

To Plzeň myslí znovu na titul. Obhájila ho dosud jen jednou: v roce 2016. (jic, prp)

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Od obhájce titulu dostala Dukla v minulé ligové sezoně dva pořádné příděly. Dnes proti Plzni zahájí nový ročník a žádný debakl už nechce opakovat. Kouč Drsek touží po bodovém zisku.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Od obhájce titulu dostala Dukla v minulé ligové sezoně dva pořádné příděly. Dnes proti Plzni zahájí nový ročník a žádný debakl už nechce opakovat. Kouč Drsek touží po bodovém zisku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia