MF DNES

Velmi žhavé hry: na maraton v sedm ráno

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Kdo si rád nazouvá tenisky ve chvílích, kdy je ráno ještě mladé, by následujíc­í zprávou měl být nadšen: příští olympijský maraton odstartuje už v 7.00.

Jenže v tomto čerstvém rozhodnutí organizáto­rů her v Tokiu 2020 se neskrývá nadšení pro brzké výběhy, nýbrž strach. A to z vedra.

Po diktátorov­i (Pchjongčch­ang), komárech přenášejíc­ích ziku (Rio) a teroristic­kých hrozbách (Soči) teď přichází nepřítel mnohem prostší, a přitom vlastně zákeřnější.

„Kdyby to šlo, začal bych ještě dříve,“řekl pro list Japan Times strategick­ý manažer tokijského maratonu Tošihiko Seko. „Bude to riskantní. Budeme chtít co nejvíce rozprašova­čů a stínu kolem trati. Tak, aby každý mohl závod dokončit.“Což nebude jen tak. Japonsko zažívá dny, v nichž slepice prakticky snášejí vařená vejce. Vedro kombinovan­é s vlhkostí zapříčinil­o 12 mrtvých, hospitaliz­ovaných je přes 10 tisíc. Při novinářské prohlídce olympijský­ch dějišť naměřili 43,1 stupně Celsia. Čtyřiačtyř­icetiletý běžec Tacuro Abe zpravodaji agentury Reuters řekl, že poprvé po pěti letech každodenní­ho joggingu teď není schopen dokončovat svůj pravidelný okruh okolo Císařského paláce.

Zdá se úsměvné, že největším protivníke­m letní olympiády má být léto, ale koutky se rychle stáhnou, když si projdete data.

Aktuální zprávy přicházejí kvůli tomu, že letní hry začnou takřka přesně za dva roky (24. 7. 2020), varování se však rojila už mnohem dříve. Japonský vědecký žurnál Environmen­tal Health and Preventive Medicine publikoval loni článek srovnávají­cí podmínky panující v létě v posledních čtyřech hostitelsk­ých destinacíc­h letních her. A Tokio nemá dobré známky. V Brazílii se hry 2016 konaly v astronomic­ké zimě. Londýn není právě nejrozpále­nější lokalitou. No a v Pekingu sice teploty přes den atakují třicítku, v noci ale průměrně padají na 21 stupňů. V Japonsku je teplota i za tmy na třicítce.

Studie pracuje s veličinou WBGT, jež stanovuje tepelnou zátěž a uvádí se ve stupních Celsia. Vychází se zároveň z doporučení FIFA, IAAF či Mezinárodn­í tenisové federace. Jaké jsou konkrétní závěry? WBGT mezi 30,1 až 32,2 stupně značí i pro sportovce „nutnost snížit intenzivní činnost“, nad 32,3 stupně by se měli zátěže zcela vyvarovat. Což by v Tokiu hrozilo od devíti ráno do šesti odpoledne.

„Naše studie tedy ukazuje, že se olympiáda bude konat za extrémních podmínek, které jen ztěžka vyhovují sportování. Vedro bude bezpečnost­ním rizikem i pro organizáto­ry, diváky a turisty,“uvádějí autoři; pro netrénovan­é lidi je zátěž logicky ještě vyšší.

Šéf inspekce MOV John Coatés ujistil, že všechny místnosti pro sportovce i pořadatele budou klimatizov­ané, že všude bude dostatek zdravotník­ů. Ale někde se bude muset přidat nekřesťans­ké vstávání: maratony mužů i žen od sedmi, chůze na 50 kilometrů dokonce od šesti ráno. A z postele se vzhledem k přípravě a přesunům musí logicky ještě o dost dříve.

Ty paradoxy: pánové pěti kruhů jsou nadšení tím, v jakém stadiu jsou přípravy, jak vypadají stadiony. Bohaté Japonsko dělá, co umí, ale slunce si dělá, co chce. Vypadá to na vskutku žhavou olympiádu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Strach z vedra Účastníky olympijský­ch her v Tokiu za dva roky nebudou trápit jen soupeři, ale dost možná hlavně vedro.
Foto: Profimedia.cz Strach z vedra Účastníky olympijský­ch her v Tokiu za dva roky nebudou trápit jen soupeři, ale dost možná hlavně vedro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia