MF DNES

Berdych a další nemilá novinka v kariéře. Kudy (ne)vede cesta?

- Zápisník Miroslav Němý reportér MF DNES

Tomáš Berdych seděl v hlavní místnosti pro tiskové konference Roland Garros a vyprávěl: „Nemám na to plán. Protože je to něco, co jsem nikdy v kariéře nezažil. Neprošel jsem si tím.“

Od vyřazení v 1. kole pařížského grandslamu stihl kvůli setrvalým bolestem zad jen tři duely na trávě. A teď přichází další zážitek z kategorie nepoznanýc­h a nepříjemný­ch: poté, co nenastoupi­l na Wimbledonu, vynechá nejlepší český tenista 21. století také US Open.

Od časů, kdy se ještě jako 17letý v roce 2003 poprvé představil v hlavní soutěži grandslamu, se mu nikdy nestalo, aby v jedné sezoně chyběl na dvou z královskýc­h akcí konaných v Melbourne, Paříži, Londýně, New Yorku.

Až letos ano. V roce sportovně jasně nejhorším, kdy mu zranění dovolilo jen 22 startů (11-11).

Berdych – aspoň dle jeho sociálních sítí – bez tenisu podle všeho nijak nestrádá. A proč by také skvěle zaopatřený a sportovně velmi úspěšný 32letý člověk měl?

A tak cestuje. Tráví čas s manželkou Ester a rodinou. Baví se. Odpočívá. A patrně sbírá síly. Na Instagramu při svém posledním okomentová­ní aktuálního stavu mluvil o „několika týdnech na nutné volno a léčbu“.

Po jeho rozhodnutí vynechat šňůru severoamer­ických turnajů na betonu se nabízejí tři základní možnosti, kudy dál.

1) Dovolí-li to stav jeho beder, teoreticky by mohl naskočit na podzimní turnaje v Asii, kam skoro každý tenista přijíždí dotlučený, utahaný a už už vyhlíží blížící se konec tenisového roku. Otázkou je, zda to je reálné, když první akce v Číně startují již 24. září. Spíš ne.

2) Na kurty se vrátí, tak jako všichni konkurenti, na startu roku 2019. Poté, co absolvuje dlouhou přípravu podle svého gusta. Třeba i proto, že v Austrálii se mu vždycky líbilo – a ostatně zde ještě letos v lednu předvedl velmi povedený turnaj, když jej v Melbourne ve čtvrtfinál­e vyřadil až Roger Federer.

3) Bude platit to, co psal na Instagramu po odhlášení se z Wimbledonu. Jen už ne ve vztahu k probíhajíc­ímu roku, ale k celé kariéře: „Prázdniny přišly bohužel dříve, než bych rád – tak pojďme dál a užijme si každý den.“

Což jistě lze i bez tenisu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia