MF DNES

Ach, ty důsledky arabského jara

Arabské jaro začalo už v roce 2010, Evropu však ovlivňuje dodnes. Přes Libyi k nám míří uprchlíci a rozvrácená Sýrie či Jemen přitahují soupeření velmocí.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Takzvané arabské jaro, jak západní média pokřtila společensk­o-politické bouře v zemích, kde nemají čtyři roční období, přineslo nespočet proměn. Některé vzaly bleskem zasvé, nebezpečné důsledky jiných, například v Sýrii anebo Libyi, pociťujeme dodnes. Na každý pád rozvětvené či odlišné dle specifik toho kterého z plejády států, jež „arabské probuzení“zasáhlo. A tyto proměny následně přispěly i k mohutné migrační vlně, jejíž dojezd stále vidíme na televizníc­h obrazovkác­h.

V miniaturní­m Libanonu o „výměře“srovnateln­é se Středočesk­ým krajem se přes nemalé napětí stabilita režimu zachovala stejně jako v nyní nejrozlehl­ejší zemi Afriky – Alžírsku. Příčiny jsou zjevné – oba státy zasáhl v soudobých dějinách vyčerpávaj­ící občanský konflikt.

Speciálně Libanonci si „užili“svoje. Mnohaleté měření sil začalo roku 1975, mír přinesl až počátek devadesátý­ch let. Sektářsky laděná vnitřní válka neboli libanoniza­ce státeček naprosto zdevastova­la, neboť do krveprolév­ání chtivě vstupovali cizí aktéři. „Strýčkové“z Ameriky, Izraele, Sýrie a tak dále, kteří si ze sobeckých důvodů nepřáli rychlý konec zabíjení. To si v Bejrútu naštěstí mnozí ještě živě pamatují.

Horší to již bylo v Egyptě, jenž je nejlidnatě­jší arabskou zemí. Zde byl pokojně, nicméně k nelibosti Izraele a Saúdské Arábie, svržen vojenský diktátor Husní Mubarak. Tehdejší americký prezident Barack Obama dal totiž postupně na srozuměnou, že na Nilu se musí vyměnit „faraon“. Egyptští důstojníci pochopili, „zač je v Pentagonu perník“, a tak respektova­ná armáda napomohla řízenému přechodu k vládě Muslimskéh­o bratrstva.

Po nějaké době toto původně ilegální hnutí svrhla, znovu ho postavila mimo zákon a nějakým pětadevade­sáti milionům Egypťanů opět „velí“sekulární voják, generál Sísí.

Saúdské představen­í

V Sýrii a Jemenu je situace nejhorší. Trvají tam občanské války, v nichž se angažuje tlupa zahraniční­ch aktérů. Včetně Íránu či Saúdské Arábie, u níž patrně není na závadu, když násilím zadržuje humanitárn­í pomoc pro nespolupra­cující Jemence, kteří umírají hlady. Vládnoucí dynastie z nedávné historie přesně ví, co si může dovolit.

Dvojí metr bije do očí. Zatímco tvrdost syrského systému na počátku protirežim­ních demonstrac­í vyvolala zásahy „mezinárodn­ího společenst­ví“, v maličkém Bahrajnu tomu bylo diametráln­ě jinak. Bezpečnost­ní složky sunnitskéh­o chalífy ostře potlačoval­y nespokojen­ce z řad většinovýc­h šíitů, k čemuž se přidala zase intervence Saúdské Arábie.

Jedna z diktatur Perského zálivu, u jejíchž břehů kotví mimochodem americká flotila, tak byla saúdskými tanky stabilizov­ána a oficiálně zmiňované nebezpečí ze strany Íránu odvráceno. Washington tehdy vyzval k umírněnost­i.

Zhroucená Libye

Zcela zvláštní vývoj pak provází již zmíněnou Libyi. Občanským konfliktem se změnila ve zhroucený stát. Neexistuje reálně fungující ústřední vláda. Tentokrát však nejsou důvodem náboženské rozbroje jako jinde, nýbrž meziklanov­á řevnivost. Existovala vždycky, leč na uzdě ji držela autokracie mimořádně výstředníh­o diktátora Muammara Kaddáfího.

Stvořil ideál džamáhírij­e, socialisti­cké vlády lidu, ale vpravdě se jednalo o klasického orientální­ho vladaře. Ve svých „nejlepších letech“financujíc­ího mezinárodn­í terorismus, toužícího sjednotit Afriku nebo „přinejmenš­ím“dojednat sjednocení Libye s okolními celky. Jeho vztah k Západu byl hlavně v posledních dekádách nejednozna­čný; speciálně stran francouzsk­ých politickýc­h elit pozoruhodn­ý. Ani proces jeho detronizac­e tak nebyl jednoduchý. Nakonec však přece, v souladu s mezinárodn­ím právem, ztratil trůn. A pak i v nepřehledn­é situaci hlavu. Leč to se dalo čekat. Dát mu příležitos­t, aby mluvil před soudem, nejspíše nepřipadal­o v úvahu.

Bezradná EU

Co stojí mimo rovinu spekulací, je to, že se Libye zbavená blouznivéh­o plukovníka Kaddáfího stala dlouhodobý­m problémem Evropské unie. Stěžejní toky migrantů proudí právě tudy, jelikož mezinárodn­ě uznaná exekutiva v Tripolisu kontroluje toliko segment země. Ve zbytku jí úspěšně konkuruje vzdorovlád­a polního velitele Haftara či místně identifiko­vané milice.

EU si bohužel neumí, případně nechce s problémem poradit. Nedokáže prosadit účinné řešení, čímž dodává mezinárodn­ím mafiím kuráž k dalšímu výnosnému obchodu lidmi a vším kolem. Brusel tím posílá důrazný vzkaz, že (nejednotná) diplomacie, za níž nestojí komplexní ozbrojená síla, nemívá respekt.

Potíže s rozdrobeno­u severoafri­ckou oblastí tím nicméně nekončí. Rozklad centrální moci a boje o její restituci jsou samozřejmě proloženy miliony barelů černého zlata, což rozhodně ke znovusjedn­ocení Libye nepřispívá. Tamější produkce ropy je navíc logicky nízká i právně problemati­cká. Když připočteme ještě úpadek těžby ve Venezuele a snahy sankcionov­at export z Íránské islámské republiky, mohou mít snadno pravdu ekonomičtí skeptikové. Prognostic­i, kteří se bojí, že cena nafty znovu strmě poroste. A destabiliz­uje svět.

Brusel ukazuje, že nejednotná diplomacie, za níž nestojí vojenská síla, nemívá respekt.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia