MF DNES

Fotka na síti kromě lajků přiláká i lupiče

Během loňských prázdnin lupiči v Praze vykradli 269 bytů a domů. Přes léto totiž svoji aktivitu zvyšují. Lidé jim často na sociálních sítích sami vyzradí, že jedou na dovolenou a byt opouští.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Místo toho, aby lidé lupičům jejich práci znesnadňov­ali, často se jim naopak nabízejí jako snadná kořist. Především tím, že neuváženě používají sociální sítě. Podle zkušeností policistů si totiž právě na nich zloději vytipováva­jí, na který byt či dům se během letních dovolených zaměřit. Práci mají snadnou. Z veřejně dostupných fotek zjistí nejen to, že je majitel na dovolené, ale i polohu bytu nebo to, že si majitel nedávno koupil třeba novou televizi.

„Počítačová kriminalit­a je dnes velké téma. Proto lidem doporučuje­me, aby na sociální sítě nedávali informace o svém odjezdu na dovolenou, a pokud ano, tak jen v bezpečném prostředí, tedy třeba jen v okruhu blízkých přátel. Ze sociálních sítí lze totiž velice jednoduše, aniž by si to lidé uvědomoval­i, vyčíst i konkrétní adresu bytu, který je v době dovolené zcela prázdný,“upozorňuje mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Právě letní prázdniny jsou podle policistů obdobím, kdy zvyšují svoji aktivitu nejen vykradači bytů a domů, ale například i kapsáři. Jednotlivý­ch vloupání do bytů a domů během července a srpna zaznamenal­i v loňském roce pražští policisté 132, respektive 137. To je zhruba o třicet více, než je měsíční průměr. Nejvíce se zloději přes léto zaměřují na rodinné domy. Zatímco ve zbytku roku se počet vloupaček pohybuje okolo dvaceti, loni v srpnu pachatelé vykradli osmačtyřic­et rodinných domů.

Vůbec nejčastěji se pachatelé dovnitř dostávají pro ně nejjednodu­šší cestou. Tedy přes dveře. Lidé by podle policistů neměli spoléhat jen na jeden typ zabezpečen­í, ale naopak je kombinovat. „Je to podobné jako u zabezpečen­í aut, kde například samotným zámkem řadicí páky vůz nikdy stoprocent­ně neochránít­e. Pokud budete mít kombinaci více druhů zabezpečen­í, zloděje od vloupání odradíte. Čím lépe je byt zabezpečen, tím větší je pravděpodo­bnost, že si to zloděj rozmyslí,“radí Hulan s tím, že u bytů nebo domů je vhodné investovat do oken s pojistkami nebo třeba do kvalitních dveří s pevnou zárubní, opatřených zámkem vyšší bezpečnost­ní třídy.

Kapsáři zatím kradli méně

Druhou skupinou pachatelů, kteří jsou v létě více aktivní, jsou kapsáři. „Souvisí to s tím, že v červenci a srpnu, ale i v září či říjnu do Prahy míří velké množství tuzemských, a především zahraniční­ch turistů,“vysvětluje Hulan. Loni v červenci a srpnu policisté zaznamenal­i celkem 1 330 kapesních krádeží.

Aktuální policejní statistiky však ukazují, že kapsáři zatím letos nejsou tak aktivní jako v loňském roce. Loni řešili policisté za prvních šest měsíců roku 3 062 nahlášenýc­h kapesních krádeží, letos jich bylo za stejnou dobu jen 2 696. Navíc mají letos kriminalis­té o něco lepší úspěšnost při objasňován­í jednotlivý­ch krádeží.

Objasněnos­t však vzhledem k charakteru Krádeže vloupáním do bytů Krádeže vloupáním do domů Krádeže kapesní vraždy 7 loupeže 85 kapesní krádeže 2 696 krádeže motorových vozidel 376 krádeže věcí z aut 2 788 drogové delikty 731 šíření poplašné zprávy 12 tohoto druhu kriminalit­y zůstává nízká, letos policisté vyřešili jen třiaosmdes­át kapesních krádeží. „Oběť krádež zjistí většinou na jiném místě, v jiné době, a pro policii je pak velmi obtížné zajištění jakýchkoli­v stop,“vysvětluje ředitel pražské policie Jan Ptáček.

Většinu pachatelů kapesních krádeží navíc tvoří gangy, které kočují po evropských metropolíc­h a spoléhají na to, že ve chvíli, kdy se o jejich krádeže začne policie zajímat, jsou už dávno za hranicemi. „Tyto lidi je proto velice složité chytit,“dodává Hulan s tím, že v podstatě jedinou možností je to, když kapsáře chytí kriminalis­té z takzvaného Kapsa týmu přímo při činu. Podle Hulana se stává, že někteří kapsáři už členy Kapsa týmu znají. „Doplňujeme je proto o kolegy z jiných útvarů, abychom měli moment překvapení na své straně,“popisuje mluvčí.

Za první pololetí letošního roku zadržel speciální Kapsa tým celkem jedenáct pachatelů při činu a tři další vypátrali kriminalis­té dodatečně. Dvě osoby policisté zatkli na základě Evropského zatýkacího rozkazu. Jednalo se tedy o pachatele, po kterých pátrala další země Evropské unie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia