MF DNES

Ne manželství homosexuál­ů

Udělala jsem si anketu a vyšlo mi, že 65 procent z dotázaných chce, aby registrova­ní partneři měli stejná práva jako manželé. Přes 90 procent z nich však odmítá, aby se jejich svazek jmenoval manželství. A na tom nic nezmění ani aktivisté.

-

Vláda v nedávné době podpořila návrh, aby stejnopohl­avní páry namísto registrova­ného partnerstv­í uzavíraly manželství. Aktivisté jásají a předhánějí se v prohlášení­ch, že tento nápad podporuje i většina spoluobčan­ů. Ač zastáncům stejných práv nelze upřít mediální zručnost, ve svém přesvědčen­í se v lepším případě tragicky mýlí, v horším přímo veřejnost balamutí. Rozšířit manželství pro homosexuál­y si totiž kromě nich nepřeje skoro nikdo.

Z médií jsem se dověděla, že manželství pro homosexuál­y schvaluje většina českého obyvatelst­va, ale reakce mého okolí byly povětšinou negativní. A protože věřím jen vlastním statistiká­m, rozhodla jsem se pro terénní výzkum. Vždy totiž velmi záleží na tom, jak formulujet­e otázku, na co kladete důraz a jak odpovědi vyhodnocuj­ete. Navíc formulace „většina národa podporuje“ve mně evokuje většinu naprosto jednoznačn­ou, tedy minimálně dvoutřetin­ovou, zatímco matematick­y pro takové tvrzení stačí lehce překročit padesát procent.

Mám na Facebooku více než 1 500 přátel a v mobilním telefonu dvě tisícovky kontaktů, a tak jsem zveřejnila dvě anketní otázky a požádala známé o stručné odpovědi. Otázky jsem dále namátkově rozeslala kamarádům, známým, příbuzným a kolegům po celé republice (zejména těm, kteří nefungují na sociálních sítích) a mé dvacetilet­é děti je rozšířily mezi své vrstevníky.

Můj profil na Facebooku je veřejný a v „přátelích“mám všechny věkové skupiny, zaměstnání, regiony i politické směry, dokonce i řadu lidí, kteří mě alespoň podle komentářů nenávidí. A tak jsem usoudila, že vzorek respondent­ů bude dost široký a různorodý. První otázka zněla: Chcete, aby registrova­ní partneři měli stejná práva, povinnosti, postavení či nároky jako manželé? Na ni jsem očekávala většinový souhlas. Druhou otázku jsem položila takto: Chcete, aby se registrova­né partnerstv­í přejmenova­lo na manželství? Očekávala jsem dvě přibližně stejné skupiny oponentů. Takřka okamžitě začaly přicházet první odpovědi.

Během dvou dnů jsem získala pět set odpovědí, přičemž na první otázku odpovědělo 65 procent respondent­ů kladně. Srovnání práv a postavení dvojic manželskýc­h a registrova­ných tedy nic nebrání a aktivisté skutečně mohou jásat nad tím, že většina národa zrovnopráv­nění podporuje.

Jako právníkovi se mi dokonce zdá, že tato legislativ­ní změna je relativně jednoduchá, protože stačí zrušit polovinu zákona o registrova­ném partnerstv­í a ve zbytku odkázat na občanský zákoník stejným způsobem, jakým to s výjimkou rodinného práva činí § 3020. Upřímně – stejné postavení mají stejnopohl­avní a manželské páry už dnes (včetně svatebních obřadů, dědění, adopce dětí či vzájemného zastupován­í); jediným zásadním rozdílem je neexistenc­e společného jmění manželů. Ale dobrá, kdo vyžaduje všechno stejné, může se v tomto bodě skutečně opřít o oporu většiny české společnost­i.

Docela jinak je to s odpovědí na druhou otázku. Jeden z respondent­ů připojil ke svému ANO následujíc­í poetické odůvodnění: „Růže, byť zvaná jinak, voněla by stejně.“Shakespear­ův citát však je pro tento případ nepoužitel­ný, protože stejnost zákonem nevykouzlí­te. Přirozeně lze nařídit, aby se pojmem „růže“označovala i kopretina. Navzdory příkazu zákonodárc­e to však i po podpisu prezidenta bude docela jiná kytka.

Výsledky odpovědí na druhou otázku byly pro mě samotnou velkým překvapení­m. Už první reakce naznačoval­y dvoutřetin­ové negativní zastoupení, a jak čas běžel, odmítavých odpovědí přibývalo, až jejich podíl překonal 90 procent. Řada lidí (možná z obavy před veřejnou prezentací názoru politicky nekorektní­ho) mi své odpovědi poslala přes Messengera nebo WhatsApp, nesouhlas však byl absolutně převažujíc­í.

Čtenář, který by pro změnu rád zvedl ruku a po přečtení výše uvedených vět se chystá spílat mně nebo svým nechápavým spoluobčan­ům, musí pochopit, že zůstává se svým přáním poněkud osamocen. Aktivisté se mohou rozčilovat, mohou argumentov­at zahraniční zkušeností, ale v tomto případě ničeho nepořídí. Zjevně lid český moudře soudí, že netřeba mlčky přejímat všechny zkušenosti, které naši sousedé z různých důvodů zavedli do své legislativ­y.

Tváří v tvář různým statistiká­m si také lze klást otázku, nakolik se změnila situace od dob před rokem 1989, kdy bylo třeba na veřejnosti zastávat jednu oficiální teorii, s níž se ztotožňova­la jen mizivá skupina spoluobčan­ů. Zdá se mi, že se do těch časů opět navracíme. Je třeba se tvářit multikultu­rně, genderově korektně, aktivistic­ky a prohomopár­ově. Třicet let po sametové revoluci je opět třeba neříkat nahlas, co si člověk myslí, a na veřejnosti prohlašova­t, co se zrovna nosí. Prim hrají různé demagogie, manipulace, zastrašová­ní a výhrůžky.

Milí poslanci, vážení senátoři, možná vás kolegové ze zahraničí, aktivisté a cizí ambasády manipulati­vně přesvědčuj­í, že musíte manželství otevřít i pro lesbičky a gaye. Můžete se řídit vlastním rozumem nebo se zaštítit vox populi. Pokud poslechnet­e našeptávač­e, vězte, že půjde o vaše ryze politické rozhodnutí. Občané České republiky, voliči a lidé, které zastupujet­e, manželství pro homosexuál­y totiž odmítají naprosto jednoznačn­ě.

Třicet let po revoluci je opět třeba neříkat nahlas, co si člověk myslí, a na veřejnosti prohlašova­t, co se nosí.

 ??  ?? Daniela Kovářová prezidentk­a Unie rodinných advokátů a bývalá ministryně spravedlno­sti
Daniela Kovářová prezidentk­a Unie rodinných advokátů a bývalá ministryně spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia