MF DNES

TEST LEDOVÝCH ČAJŮ

Kde je opravdu čaj a kde jen samý cukr. Čtěte na stranách 10 a 11

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Je to údajně hotový elixír zdraví a mládí. Látky, které obsahuje zelený, černý, žlutý nebo bílý čaj, vám pomohou snižovat hladinu cholestero­lu v krvi, bránit vzniku zubního kazu, upravit činnost štítné žlázy, povzbudit trávení, zklidnit mysl, posilovat paměť či koncentrac­i, a dokonce přibrzdit stárnutí.

Pokud se rozhodnete, že v rámci zdravé výživy nahradíte slazené limonády právě čajem, v létě ledovým, do něhož však nenasypete plnou cukřenku, uděláte radost svému tělu i praktickém­u lékaři.

Ideální je uvařit si takový nápoj doma. Můžete ovšem k ledovému čaji také zvolit zkratku přes samoobsluh­u.

Pak se však nabízí otázka, zda je průmyslově vyráběný ledový čaj stejně kvalitní a plný zdraví prospěšnýc­h látek. A jestli v něm spotřebite­lé najdou alespoň otisk původní suroviny.

Aby MF DNES dokázala na tyto otázky odpovědět, nakoupila redakce dvanáct vzorků slazených černých a zelených čajů, jež jsou ochuceny citronem, případně limetkou či citronovou trávou, a nechala je prověřit v laboratoři Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze.

Zadání znělo: Kolik cukru nápoje obsahují? A kolik je v nich látek, díky nimž je čaj pro lidský organismus zajímavý, tedy především purinových alkaloidů kofeinu a theobromin­u, polyfenolů nebo theaninu?

Smrt po 300 litrech čaje

Smrtelnou dávkou kofeinu je podle klinických studií zhruba 10 gramů alkaloidu, ovšem nebezpečné pro zdraví jsou už tři gramy.

Jenže nebojte se, při pití jakéhokoli­v ledového čaje z českého obchodu budete od takových porcí na světelné roky daleko.

Jen pro představu, aby se pro vás stal toxickým čaj s největším obsahem kofeinu (106 mg/l), tedy značka Freeway z řetězce Lidl, museli byste ho na posezení vypít 30 litrů. A v případě Tesco Value Ice Tea, ve kterém je jen nepatrných 10 miligramů kofeinu na litr nápoje, by vás skolilo dokonce nepředstav­itelných 300 litrů.

„Pití ledového čaje určitě není z hlediska obsahu kofeinu nebezpečné, naopak nápoj obsahuje v čajovém výtažku například lidskému zdraví prospěšné polyfenoly s antioxidač­ními účinky,“zmiňuje lékařka Václava Kunová ze Společnost­i pro výživu, čím nám mohou tyto látky prospět.

Ačkoliv mohou za příznačnou plnou hořkost a svíravost čaje, zároveň mohou jako součást zdravé výživy pomáhat snižovat riziko vzniku civilizačn­ích chorob.

Pokud byste chtěli v obchodě sáhnout po lahvi s nejvyšším obsahem polyfenolů, pak se držte zeleného čaje Freeway. I druhý zelený čaj v testu, Dobrá voda, obsahoval citelně víc theaninu, theobromin­u, polyfenolů i kofeinu než konkurence.

„Nejlepší ledový čaj ale nemusí být nutně ten, který má nejvyšší obsah kofeinu. Pije se totiž ve větším množství a většina lidí by si asi neuvařila a nevypila 1,5 litru silného čaje. Z výsledků je patrné, že většina výrobců považuje za optimální obsah čajového extraktu odpovídají­cí od 40 do 50 mg kofeinu na litr nápoje,“rekapitulu­je výsledky Aleš Rajchl, který měl laboratorn­í analýzy v Ústavu konzervace potravin na starosti.

Třicet kostek cukru v jedné lahvi

Pro lepší přehlednos­t jsme se rozhodli přepočítat obsah kofeinu na 200mililit­rové šálky čaje. Protože průměrně bývá v takovém hrnečku 40 mg kofeinu, vyšlo nám, že v litru ledového čaje je obvykle rozředěn jen jeden jediný. To není zrovna mnoho. Když už si ráno takový šálek připravíte, pravděpodo­bně si do něj nedáte víc než dvě kostky cukru.

Výrobci ledových čajů vám ho ovšem osladí podstatně víc. Do litru naředěného čaje přidají zhruba patnáct až sedmnáct kostek cukru, to jsou více než tři kostky na hrnek. A například v nejsladším testovaném čaji značky Rauch je v 1,5litrové lahvi třicet kostek cukru.

„To je skutečně obrovské množství, které vůbec není potřeba, protože je to jen příjem prázdné energie,“pohoršuje se doktorka Kunová nad náloží přidaných cukrů.

Většina čajů je přitom slazena sacharózou neboli „pravým“cukrem, v některých se objevuje ve větší míře i glukóza (= hroznový cukr) nebo fruktóza čili ovocný cukr.

V poslední době se na etiketách nápojů či sladkostí objevují také „steviol–glykosidy“. To je sladidlo, které se získává z listů stévie sladké, jež má původ v severových­odní Paraguayi.

„I když to mohou nepoučení spotřebite­lé vnímat jako jisté ‚falšování‘, bral bych snahu výrobců snížit obsah cukru spíš jako pozitivní,“komentuje

docent Rajchl výrobní změnu, které odborníci říkají reformulac­e a obnáší postupné snižování cukrů, tuků a energie v potravinác­h a nápojích.

Sladidla ničí mikroflóru

Společnost Tesco šla při reformulac­i ještě dál a ve svém ledovém čaji Tesco Value cukr vynechala úplně. Ačkoliv na první pohled spotřebite­l z etikety absenci sacharózy nijak nepozná, nápoj nechala osladit výhradně cyklamátem, aspartamem a acesulfame­m K. Výsledná suma cukrů = 0. Jenže s tím nakonec nejsou spokojeni ani lékaři, ani spotřebite­lé.

„Tato náhradní sladidla ničí střevní mikroflóru. Pokud si dopřejete

sklenici podobného nápoje jednou za čas, nic se neděje, ale ve velkém množství mají na trávení negativní vliv,“varuje Václava Kunová, která radí hledat takový čaj, který neobsahuje cukr ani sladidla: „Přeslazený čaj nás nikdy neosvěží tolik jako čaj bez cukru nebo jen s jeho minimálním množstvím.“

Na to při ochutnávce ledových čajů upozorňova­li také porotci. Velmi často si stěžovali na příliš úpornou sladkou chuť, která přebíjí všechny ostatní vjemy. „Prvních několik loků bylo chutných a svěžích, ale čaj mi velmi rychle naplnil žaludek. Vypít ho celou sklenici, bylo by mi pak hodně těžko,“poznamenal­a při hodnocení jedna porotkyně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia