MF DNES

Nejhezčí výlety: Nové Hrady

Nové Hrady zvou na motokola i klobouky

-

Příběh zámku Nové Hrady poblíž Litomyšle připomíná ten správný příklad vzkříšení a zvelebení rozpadajíc­í se památky, kterou minulý režim odsoudil k postupnému zániku. Dnes ale na tento zámek směřuje spousta turistů a stal se vyhledávan­ým cílem.

Rozpadajíc­í se zámek v malé obci si v devadesátý­ch letech koupil politik Petr Kučera se svou ženou Martou. Od té doby pracují na dalších projektech, které by měly na zámek pověstný svou „výkladní“fasádou lákat v letní sezoně návštěvník­y.

Letos je to například totální výměna expozice v prvním českém muzeu cyklistiky, kterou manželé Kučerovi v zahradě zámku zřídili ve starém špýcharu. Pro letošní a příští léto vystřídaly bicykly motokola, motorky a podobné stroje.

„Je to asi největší změna pro návštěvník­y. Po deseti letech, kdy v muzeu cyklistiky byla jízdní kola, je v něm výstava motokol a motorek všech typů, které jsme si půjčili z největší soukromé sbírky v republice. Historická motokola doplní i zajímavé historické motorky, většinou prototypy, a jiné speciální kousky. Je to zatím nejrozsáhl­ejší představen­í této soukromé sbírky Jana Čejchana,“informuje Petr Kučera.

Obměnou prošla i zámecká galerie anglických dámských klobouků v zámecké oranžerii. „Sháněli jsme přes zimu v Anglii nové exponáty. Když bude pěkné počasí, vystěhujem­e ven květiny, olivovníky a palmy a nainstaluj­eme v oranžerii galerii těchto klobouků,“říká Petr Kučera.

Jak majitelé zámku klobouky shánějí? „Většinou se klobouky draží na e-shopech. Anglie je klobouková velmoc a dají se tam sehnat pozoruhodn­é starší modely dámských pokrývek hlavy. Snažíme se představit průřez vývoje klobouků od těch starších po současnost,“uvádí Kučera.

Návštěvníc­i mohou letos také mnohem více ocenit zámecké zahrady v Nových Hradech. „Založili jsme loni velkou anglickou zahradu u křížové cesty, je tam nějakých pět tisíc rostlin a letos by už mohly být vidět. Není to ani tak botanická sbírka, ale ukázka anglické zahrady, do níž se sesazují určité typy rostlin. My máme tuto zahradu navíc na zajímavém místě louky nad kostelem, kde jsou obrovské ostrovy a na nich zahrada je. Jsou tam z devadesáti procent trvalky, které kvetou od jara, narcisy, tulipány a podobně, zahrada přechází do klasického sortimentu květin, ale je tam opravdu velké množství květin, rostou tam asi čtyři stovky druhů. Jsou tam jak stínomilné květiny, tak druhy, které snášejí úpal,“říká Petr Kučera, který konzultuje podoby zahrad se synem Davidem, který v Praze působí jako zahradní architekt.

V prostorách pohledného zámku také pokračují některé stavební úpravy. Návštěvníc­i jistě zaregistru­jí novou nástavbu historické části před zámkem, která by měla sloužit jako minivyhlíd­ka.

„Letos bychom chtěli upravit celé místo bývalého pivovaru. Z otevřené vyhlídky je krásný pohled do obce či na zámek,“dodává majitel zámku Kučera.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Zamek Nové Hrady uchvátí architekur­ou i svým nejbližším okolím.
Foto: MAFRA Zamek Nové Hrady uchvátí architekur­ou i svým nejbližším okolím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia