MF DNES

Bartoš: Naše noc vlastních blbostí

- Rozhovor Robert Oppelt reportér MF DNES

Každá strana si prochází různými aférami. Piráti však zvolili svérázný způsob, jak si je vyříkat.

Uspořádali před prázdninam­i schůzi, kde si dlouho do noci svoje přešlapy vyjasňoval­i. Mluvili o návštěvě dvou poslanců na recepci na ruské ambasádě a jak předejít dalšímu průšvihu s návrhem na vyznamenán­í komunistic­kého básníka. „Blbost je udělat stejnou chybu dvakrát,“míní v rozhovoru šéf strany Ivan Bartoš. Ten zároveň hodnotí vládu z pohledu Pirátů.

Po měsících máme vládu s důvěrou. Existoval jiný scénář?

Existoval a já to musím zopakovat. Všechny strany se od počátku začaly o vládě bavit. Všechna jednání řídil pan Jaroslav Faltýnek (šéf poslanců ANO). Proběhla debata o programu a otázka, za jakých okolností jsme ochotni jít do vlády. Dozvěděli jsme se asi jako většina stran, že máme s ANO programové průniky na 70 procent.

Jaké byly vaše podmínky?

Naše podmínky byly, aby ve vládě neseděli problemati­čtí lidé. To nebyla jen otázka Andreje Babiše. Dál bychom nepodpořil­i vládu, na které by se podílely KSČM a SPD.

Nakonec se ANO dohodlo s ČSSD a KSČM. Jsou komunisté ve vládě velký problém?

Velký průšvih je posun od toho, co bylo chápáno jako normální. Komunisté za třicet let neprošli žádnou změnou. Nejsou žádnou moderní levicí jako v řadě západních zemí. My tu pořád máme stejné staré komunisty.

Vláda je trochu nestabilní. Dva ministři odešli, třetí chybí. Jak dlouho podle vás vydrží?

Sestavit vládu trvalo Andreji Babišovi osm měsíců. To, že ve finiši docházelo k personální­m změnám, je zásadní problém. To, že se do poslední chvíle nemluvilo o konkrétníc­h jménech, je podvod na veřejnosti. Ani ČSSD nehlasoval­a v referendu o konkrétníc­h jménech z ANO. Myslím ale, že to byl tak bolestivý proces, že vláda, i když vznikla na negativní energii, tak zůstane.

Začíná druhá republika, jak už dnešní dobu nazvali někteří komentátoř­i?

Mění se reálie České republiky. Nechci používat termín jako druhá republika. Pokud tu byla oprávněná kritika na personální změny prováděné vládou bez důvěry, teď je může provádět legálně. Teď se budou obsazovat posty a je potřeba to hlídat. Vláda začne realizovat svůj program. ANO bude dominovat a pro nás je důležité dělat konstrukti­vní opozici.

Budete tvrdou opozicí?

Hlasovat pro konkrétní vládní návrh nesouvisí s podporou vlády. Když přijde dobrý zákon, tak ho podpoříme. Máme 20 priorit, chceme se podílet třeba na digitaliza­ci. Zákony, které odporují tomu, co Piráti prosazují – třeba další dvě vlny EET – samozřejmě nepodpořím­e.

Chcete vyhrát příští volby, ale průzkumy vám stále předpovída­jí deset procent. Jak toho chcete dosáhnout?

Je to otázka času, ale nestačí, když vám tleská jen vaše sociální bublina. Věříme, že bude stále více lidí, kteří se zajímají o politiku. Musíte jít za voliči ostatních stran, vysvětlit jim, že jsme lepší.

Cílíte na nějakou konkrétní skupinu?

První fanoušci Pirátů byli mladší lidé, ale i nám mladším už je čtyřicet. Už nejsme žádní kluci a holky. Mnozí mají děti. Piráti už nejsou jen mladší lidé. Cílíme na aktivní lidi a jádro pirátských voličů roste. Všichni hovoří o předčasnýc­h volbách, ale za stávajícíh­o volebního systému by dopadly stejně. Možná by to dopadlo jinak na chvostu.

Vyhraňoval­i jste se vůči lobbistům. Změnilo se něco během tři čtvrtě roku ve Sněmovně? Začali za vámi chodit?

Souvisí to s přicházejí­cí legislativ­ou. Seděl tu u nás pan Beneš z ČEZ (ředitel ČEZ Daniel Beneš), seděl tu generální ředitel Vodafone a debatovali s námi o zákonech. Vědí, že nás nemohou nějak zkorumpova­t. Vše nám musí vysvětlit. Každý má nějaký zájem a pohled na věc.

Kritici vám vyčítali účast poslanců na recepci na ruské ambasádě, těžení kryptoměn v poslanecké ubytovně, návrh vyznamenán­í pro komunistic­kého básníka. Jak jste se poučili?

Udělali jsme si takovou noc vlastních blbostí. Každý představil svůj případ. Řekli jsme si, kde jsme udělali chybu a proč, jaké to mělo mediální dopady, jak na to reagovali voliči. Prošli jsme si to s klubem i s asistenty. Je to dobrá zkušenost. Klub na to reaguje a na sněmovní prázdniny odcházíme poučeni.

Blíží se volby. V kolika obcích budete kandidovat?

Je jich hodně přes osmdesát, možná se dostaneme ke stovce. Jen v Praze to bude 27 kandidátek.

Obsadíte všechna krajská města?

Nemáme kandidátku třeba v Liberci. Tam buňka nevznikla. Máme tam jen dva Piráty. Tam jednáme o možné podpoře, pokud tam bude kvalitní jiný subjekt. Mám radost, že se nám podařilo udělat kandidátky v menších městech, třeba v Brandýse nad Labem. Věřím, že obhájíme Mariánské Lázně (tam je pirátský starosta – pozn.red.)

Jiří Drahoš chtěl naši podporu, ale divil se, že se má přijít představit. Poslal jen mail. Když chcete něčí podporu a nepřijdete si o ni říct, není to dobré.

Kolik postavíte kandidátů do Senátu?

Teď jsem podepisova­l několik podpor, o dalších jednáme. Máme 12 vlastních kandidátů, pět dalších podpoříme.

Podpoříte někoho z bývalých prezidents­kých kandidátů?

Nepodpořím­e, neboť se o tom vždy hlasuje a členové krajského sdružení rozhodli, že ne. Například Jiří Drahoš chtěl podporu Pirátů, sešel jsem se s ním, ale pan Drahoš se divil, že se má někam přijít představit. Poslal jen mail. Když chcete něčí podporu a nepřijdete si o ni říct, tak to není dobré.

Udělali jsme si takovou noc vlastních blbostí. Každý představil svůj případ a řekli jsme si, kde jsme udělali chybu a proč, jaké to mělo mediální dopady a jak reagovali voliči.

Máte velké ambice. Vyhrajete v Praze volby?

Věřím, že ano. Budeme se snažit urvat co nejlepší výsledek.

S kým jste připraveni jít do koalice?

S poctivými lidmi. Mám pocit, že je v Praze připravena spolupráce ANO a ODS bez ohledu na výsledek voleb. Způsob podnikání nového pražského lídra ANO (podnikatel Petr Stuchlík, zakladatel firmy Fincentrum) je pro mě problemati­cký. Každé partnerstv­í je o personálií­ch. Nemůžete pracovat s někým, kdo lže a na koho není spoleh.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia