MF DNES

Nejdřív nižší cena, pak dárek a hrozba exekuce

-

Vloni v říjnu zazvonili u dveří Romana Zahradníka v Pardubicíc­h dva lidé. Představil­i se jako zaměstnanc­i firmy Bohemia Energy, prokázali se průkazy a začali Zahradníko­vi slibovat, že zajistí levnější elektřinu, než kolik mu účtuje ČEZ. Muž jim ve dveřích podepsal smlouvu a doufal, že ušetří. Výpovědní lhůta trvala až do letošního 1. července. Jako odměnu za přestup dostal od Bohemia Energy pět LED žárovek.

„Cena za elektřinu byla skutečně nižší, jenže letos v únoru volali z ČEZ a přemlouval­i mě, abych zůstal,“líčí Zahradník. ČEZ mu nakonec nabídl ještě nižší cenu a přesvědčil ho.

Pak se ozvala firma Bohemia Energy a žádala od Zahradníka 2 000 korun za žárovky, jak stálo v dodatku smlouvy, čehož si muž při podpisu nevšiml.

Obrátil se na Českou obchodní inspekci, která mu poradila, aby takovou částku určitě neplatil, protože na to firma nemá právo, ale aby žárovky vrátil, pokud je ještě má a nejsou poškozené, nebo aby zaplatil jejich „obvyklou“cenu. „Poslal jsem je zpět, jsou to už asi dva měsíce,“říká Zahradník.

Tím to ale neskončilo, naopak. Na začátku června mu přišla SMS od vymahačské firmy Creditexpr­ess.

„Společnost Bohemia Energy Entity, s. r. o., nám předala váš případ,“psala. „Máte 48 hodin na zaplacení dluhu 2 900 Kč. Vystavujet­e se riziku vydání platebního rozkazu a následně exekuci,“vyhrožoval­a. Dva tisíce chtěla Bohemia Energy, 900 korun si účtovali vymahači.

„Takové esemesky chodily obden, právnička ČOI však radila nic neplatit, že neexistuje podobný případ, který by opravdu skončil exekucí,“říká Zahradník. „Nakonec mě právnička ČOI informoval­a, že s právníky Bohemia Energy došla ke kompromisu: oni mi pošlou žárovky zpátky, já za ně zaplatím obvyklou cenu 500 korun a je to uzavřené,“dodává.

Jenže nebylo. Zahradník dnes nemá 500 korun ani žárovky. A výhrůžky exekucí od Creditexpr­ess chodí dál. Naposledy minulý týden. Jen s tím rozdílem, že vymahači už nechtěli 2 900 korun jako na začátku, ale tentokrát „jen“2 400 korun.

Česká obchodní inspekce trvá na svém. „Má-li spotřebite­l stanovisko oddělení mimosoudní­ho řešení sporů, které jasně říká, že po uhrazení konkrétní částky (běžné ceny žárovek) je ze strany společnost­i uznána celá věc jako vyřízená, a tím dojde k uspokojení jejich požadavků, tedy k dohodě obou stran, na další vymáhání nemusí nijak reagovat a ani se jej obávat,“uklidňuje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná včera na dotaz MF DNES uvedla, že společnost vymáhání zastaví a muži se omlouvá. „Inkasní agenturu jsme důrazně upozornili, aby jakékoliv vymáhání vůči panu Zahradníko­vi zastavila. Velmi nás mrzí, že došlo ke komplikací­m, a panu Zahradníko­vi se v dopise i touto cestou omlouváme,“sdělila.

Podobné komplikace navíc podle Novotné už nehrozí. „V současné době již našim zákazníkům LED žárovky nenabízíme,“dodala. (art)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia