MF DNES

Zmizelý a vysmátý

Škoda přes půl miliardy. Okradeným vzala naději amnestie Václava Klause

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

ráli si na investiční fond a slibovali zázračné zhodnocení vkladu od 25 do 110 procent.

Výsledkem nakonec bylo 21 tisíc ošizených klientů a škoda půl miliardy korun. Zakladatel firmy Progres Invest je nezvěstný a jeho obchodního partnera zachránila od trestu amnestie.

„Byl to hyenismus. Věděli, že se blíží konec, a přitom se třeba ještě v březnu 1997 snažili na výhodné úroky zlákat lidi z povodní těžce zasažených Troubek a Bochoře,“líčil v obžalobě jeden z poškozenýc­h.

Tamní obyvatelé podle něho chtěli peníze získané například z výplaty pojistek investovat, než začnou stavět nové domy. Místo toho ale nakonec přišli o všechno – někdo o desetitisí­ce, někdo o miliony.

Případ investiční společnost­i Progres Invest, za níž stáli Vladimír Michek a Pavel Dvořák, byl dlouho označován jako jeden z největších podvodů Česka. Mnozí jej popisovali jako typický příklad mafiánskéh­o kapitalism­u v Čechách poloviny devadesátý­ch let.

Zmizel beze stopy

jen roli bílého koně, zmizel neznámo kde. Mluvilo se o Americe, jižní Evropě i Austrálii. Krátký byl na něj i Interpol. Michek je dodnes vedený v policejním pátrání.

Adresu trvalého bydliště má přitom hlášenou na chrudimské radnici (na snímku). Kdy si ji tam zřídil a proč, dnes už není možné zjistit. „Kvůli GDPR vám nemohu odpovědět,“odepsal v reakci na dotaz MF DNES starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Pak už jen s omluvou dodal, že by rád pomohl, ale že prostě nemůže.

Michkovi patří jen polorozpad­lá budova u obce Smrček u Žumberka, patrně kravín.

To druhý z manažerů bývalého Progres Investu Pavel Dvořák je na tom lépe a zařadil se mezi amnestovan­é.

Hájil se, že ve firmě měl na starosti především technické zázemí a o finanční situaci společnost­i neměl přesné informace. Jeho stíhání i hrozící několikale­tý trest vězení zastavil Nejvyšší soud. Ten před čtyřmi roky v červenci odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti zastavení stíhání z důvodu amnestie.

Součástí amnestijní­ho rozhodnutí, které vyhlásil 1. ledna 2013 tehdejší prezident Václav Klaus, bylo zastavení případů trvajících déle než osm let u činů se sazbou do deseti let vězení. Podle Zemana však nebylo možné počítat délku stíhání od roku 1996, ale až od roku 2007, kdy se případ vracel státnímu zastupitel­ství k došetření. „Justice aplikovala amnestijní rozhodnutí správně, stíhání trvalo přes osm let a Dvořák se spravedlno­sti nevyhýbal,“odmítl to ale Nejvyšší soud.

Žije v klidu, opět podniká

který pronajímá, a dnes v něm podle sousedů žije deset Ukrajinců. „Tady Pavla Dvořáka určitě nezastihne­te. To musíte do Škrovádu, kde má vilu,“nasměroval reportéry MF DNES k bývalému manažerovi Progres Investu asi čtyřicetil­etý muž.

Vzrostlými stromy a zelení zarostlá vila ve Škrovádu s tenisovým kurtem patří Zuzaně Dvořákové. Na zvonění zvonku reagovala okamžitě. „Pavel není doma, bude později. Co byste od něj potřeboval­i?“zajímala se napřed.

Když však zjistila, že mluví s reportéry MF DNES, začala tvrdit, že Pavel Dvořák na této adrese není a ani nebude. „Dělejte si, co chcete. Mně tu spí dítě a vy mi ho budíte,“zlobila se a hovor přes zvonek ukončila. Reportérka jí zanechala alespoň vizitku ve schránce. Bývalý manažer Progres Investu se nicméně neozval. A co Dvořák dělá dnes? Opět podniká. Podle sousedů se už ke své minulosti znát nechce. Dováží zboží z ciziny a prodává v Česku. Má na to ostatně i živnostens­ké oprávnění.

Zbyly dva miliony

 ??  ?? Vila ve Škrovádu, kde žije Pavel Dvořák (vlevo) a dům v Chrastu, který pronajal (vpravo) 2x Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Pavel Dvořák
Vila ve Škrovádu, kde žije Pavel Dvořák (vlevo) a dům v Chrastu, který pronajal (vpravo) 2x Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Pavel Dvořák
 ??  ?? Vladimír Michek
Vladimír Michek
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia