MF DNES

Gang vyrobil doklady a pak bral půjčky

-

Reportéři MF DNES se proto v rámci letního seriálu o lidech amnestovan­ých Václavem Klausem zajímali, jak si dnes žijí hlavní aktéři této kauzy. Vladimír Michek, zakladatel společnost­i, byl kvůli podvodu a neoprávněn­ému podnikání odsouzen v nepřítomno­sti k sedmiletém­u trestu. Trest však dostal jen proto, že se stíhání i odpovědnos­ti po celou dobu vyhýbal. Jinak by se i jeho týkala amnestie. Po prodeji Progres Investu muž, jenž sehrál

Krajský soud v Ostravě začal včera rozplétat jeden z nejsložitě­jších případů podvodných půjček v posledních letech.

Osm obžalovaný­ch vyrábělo falešné doklady skutečných lidí, jejichž data si našli na internetu. S padělanými dokumenty si chodili půjčovat peníze.

Státní zástupce Vladimír Mach obžalobu v rozsahu 160 stran předčítal déle než tři hodiny. „Trestnou činnost páchalo minimálně osm lidí. Jejich počínání bylo poměrně sofistikov­ané, přičemž byli rozvrstven­í na několik kategorií,“uvedl žalobce

Dvořák dnes žije na Chrudimsku. Patří mu řadový domek v Chrastu, Mach. Dodal, že hlavní pachatelé vše řídili a využívali takzvaných pěšáků. „Zneužívali možností internetov­ých půjček a padělali osobní doklady jiných osob,“dodal žalobce. Celý systém byl velmi propracova­ný. Podle obžaloby organizáto­ři vždycky našli na internetu osobní údaje náhodně vybraného muže, a to včetně rodného čísla.

Pak jeden z nich tato data použil při výrobě falešných dokladů, například občanského a řidičského průkazu. Komplic padělatele pak dodal vlastní fotografie. Následně gang založil fiktivní bankovní účty a nakoupil SIM karty. Nechyběla ani smyšlená e-mailová adresa.

Škoda je devět milionů korun

Pak už obžalovaní roztočili kolotoč rychlých podvodů. Na internetu požádali o půjčku. Prošli prověrkou několika dokladů včetně kontroly mobilního čísla. Jakmile požadovaná částka dorazila na účet, okamžitě peníze vybrali. Nesplatili ani korunu.

Jednotliví komplicové omezili vzájemné kontakty na minimum. Domlouvali se jen přes šifrovací program v mobilu. Byli přesvědčen­í, ● Prominuto díky ní bylo 111 tisíc trestů, věznice ● Největší kontroverz­e vzbudil článek II o takzvané abolici, kvůli němuž se zastavila trestní stíhání, jež běžela osm a více let.

256 lidí, třeba manažeři Union banky, Moravia Banky, H-Systemu, lidé spojení s fondem Trend a firmami Progres Invest a KTP Quantum. ● Jedním z amnestie byla snaha ulehčit přeplněným věznicím. Již o dva roky později se početní stavy ve věznicích vrátily do stavu před jejím vyhlášením. že je policie nemůže odposlouch­ávat. Mýlili se.

Policisté případ řešili několik měsíců, a nakonec se jim podařilo osm podezřelýc­h vypátrat a obvinit.

Dva z nich Martin Šavara a Rostislav Vladyka skončili ve vazbě.

Celkem se podařilo prokázat 184 půjček v celkové hodnotě zhruba 9,5 milionu korun. „V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v délce pět až deset let,“řekl mluvčí soudu Jiří Barč. Obžalovaní vinu odmítají. „Celá obžaloba je jen něčí konstrukce,“pronesl jeden z nich.—

Josef Gabzdyl

TERA-VARI, 603 897 100

Les

Výkup všech hodinek. Praha, Krameriova 3. Tel. 602303309.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia