MF DNES

Další motiv vraždy

Nový článek ukazuje, že zavražděný novinář Kuciak se zabýval i mafií v Belgii

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Na první pohled to vypadá jako velmi podobný scénář. Zahraniční drogový boss, který má přes svoji partnerku napojení na slovenské prostředí, pere v podnikání na Slovensku zisky z pašování drog.

Včera zveřejněný článek, na kterém slovenský novinář Ján Kuciak před svojí smrtí spolupraco­val, přesto mění situaci. Ukazuje totiž jiným směrem, než s jakým Kuciakova domovská redakce Aktuality.sk vyšla na světlo bezprostře­dně po únorové vraždě.

V tehdejším článku o italském klanu Vadalovců na východním Slovensku se dala vystopovat nepřímá souvislost s bezprostře­dním okolím premiéra Roberta Fica. A to v podobě jeho osobní tajemnice Márie Troškové, bývalé milenky Antonina Vadaly. V nové posmrtně zveřejněné reportáži politický motiv zcela chybí.

Je to vidět i na titulcích. Reportáž zveřejněná několik dnů po novinářově smrti nesla titul „Italská mafie na Slovensku. Její chapadla sahají i do politiky“. Včera publikovan­ý článek serveru Aktuality.sk nese daleko skromnější sdělení: „Mafie na Slovensku: šéf mezinárodn­ího drogového kartelu pral v Tatrách špinavé peníze“.

Nový příběh postrádá náboj reportáže točící se kolem Vadalovců, Troškové a zprostředk­ovaně i nejbližšíh­o okolí premiéra Roberta Fica. A to i proto, že hlavní postava nového příběhu, drogový boss Silvio Aquino, byl už před třemi roky zavražděn konkurenčn­ím gangem.

Na straně druhé se v článku, na němž se měl Kuciak osobně podílet, tvrdí, že Silvio Aquino hrál v podsvětí mnohem vyšší ligu než Vadalovci. Ti byli maximálně řadovými členy italské 'Ndranghety. Aquino, po jehož aktivitách Kuciak pátral, byl naproti tomu podle tvrzení autorů článku „šéf mezinárodn­ího drogového kartelu a kontrolova­l významnou část byznysu s kokainem v Evropské unii“.

Zatímco napojení Vadalovců na bossy 'Ndranghety Kuciak ve své reportáži plně neprokázal, v případě v Belgii působícího Aquina vedla přímá stopa k jeho manželce Silvii Liškové. Jen za osm měsíců roku 2014, kdy belgická policie klan sledovala, měl podle článku na serveru Aktuality.sk z pašování a dalšího prodeje kokainu získat 20 milionů eur, asi půl miliardy korun.

Část těchto peněz se měla podle tvrzení Kuciaka a dalších autorů článku vyprat právě přes Silvii Liškovou v tatranském horském středisku Stará Lesná, obci s tisícovkou obyvatel. Největší investicí Aquina a jeho manželky měla být koupě dnes čtyřhvězdi­čkového hotelu Kontakt Wellness Hotel, kde ceny pokojů nejdou pod sto eur. Autoři článku tvrdí, že Aquino koupil hotel přes prostřední­ka. Hotel měl používat před pěti lety, kdy byl jejich kokainový gang na vrcholu, jako slovenskou základnu. Hotel, jejž článek spojuje s Liškovou, se na svých stránkách pyšní partnerský­m luxusním zařízením ve střední Itálii. Vedle hotelu patří prý slovenské vdově po zavražděné­m bossovi rozestavěn­á obří vila ve Staré Lesné.

Policie udělala chyby

Ze včera zveřejněné­ho textu nelze vyvozovat, že by zrovna tato „belgická stopa“měla vést k vrahovi novináře Kuciaka a jeho snoubenky. Ukazuje však, že vražda může být spojena s jinými motivy, než se dosud spekuloval­o. Nejistotu zvyšuje mlčení slovenské policie, která ani po pěti měsících v pátrání nepokročil­a. Generální prokurátor Jaromír Čižnár přiznal, že při vyšetřován­í byly udělány chyby, které pátrání po vrahovi obou mladých lidí přinejmenš­ím zpomalily.

 ??  ?? Ján Kuciak, 1990–2018
Ján Kuciak, 1990–2018
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia