MF DNES

V Torontu se střílí jako v Americe

Střelba, odmítání ilegálních migrantů, osahávajíc­í Trudeau: legenda o Kanadě jako protikladu trumpovské Ameriky se drolí.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Muž v černém kabátě a černém klobouku, který za chůze střílel z revolveru do restaurací a kaváren v rušné čtvrti kanadského Toronta, nepříjemně připomněl Kanaďanům, že v tomto městě se střílí skoro jako v USA.

Pachatel zasáhl čtrnáct osob, z toho dva lidi zabil, byla to 220. střelba v Torontu od začátku roku. Ale podle jiných statistik bylo už v půli června dokonce 249 střeleb.

A to zrovna neladí s úzkostlivě opečovávan­ým obrazem poklidné a spořádané Kanady jako protipólu všestranně špatné Trumpovy Ameriky, jak je vytvářen kanadskými i americkými kritiky Trumpa.

V půli června začala torontská policie už přiznávat, že střílení po lidech je „nový normál“.

Zatím bylo letos postříleno šestadvace­t lidí. Trend je jasný a čísla letí vzhůru jako raketa.

Za celý rok 2014 zažilo Toronto 177 střeleb, při nichž bylo zabito nebo zraněno 242 lidí. V roce 2016 se už střílelo více než čtyřistakr­át a zasaženo bylo 581 lidí. Loni to bylo ještě horší a letošek to zdařile kopíruje. V půli června bylo zasaženo nebo zabito 250 lidí.

Počet zastřelený­ch osob stoupl letos v porovnání se stejným obdobím loňska o 53 procent a celkový počet střeleb o 13 procent.

V tomhle ohledu se Toronto pomalu začíná stávat Amerikou. Jen v posledních dnech město vyčlenilo dvě stě policistů, aby se zabývali pouze střílením.

Trudeau trochu jako Trump?

Je to vývoj, který úplně nezapadá do legendy o Kanadě jako pohádkově šťastné zemi krále Miroslava, která je v protikladu k dnešním USA. „Miroslavem“je liberální premiér Justin Trudeau, Obama se světlou kůži, jenž pevně stojí na západní polokouli jako hráz proti Trumpově říši temnot.

Americké celebrity po zvolení Trumpa vykřikoval­y, že raději emigrují do Kanady, a americká média se vyžívala v líčení proudu nelegálníc­h migrantů, kteří původně hledali štěstí v USA, ale po příchodu Trumpa se brodili sněhem za svobodou a vítačskou náručí moderně otevřené Kanady.

Ale při bližším pohledu není kontrast mezi těmito dvěma sousedními světy tak obrovský, jak je líčen. Například kromě lidí s přikrývkam­i a čajem na migranty z USA čekali také kanadští policisté, kteří jim nasazovali želízka.

Kanadská vláda osvíceného Trudeua teď dokonce chce vracet ilegální migranty. Tedy hodlá dělat přesně totéž, co chce dělat Trumpova vláda a je za to démonizová­na.

Trudeau tím jde proti veřejnému mínění, které chce politiku otevřených dveří. Možná však kanadský premiér ví víc než Kanaďané. Volně to souvisí se střelbou s Torontu.

Její příčiny totiž velmi zajímavě vypovídají o problémech, které jsou podle černobíléh­o pohledu na svět přičítány jen dnešní Americe. Předseda Svazu torontskýc­h policistů Mike McCormack střeleckou epidemii označil jako produkt gangů, jež vznikají kvůli nedostatku příležitos­tí pro určité komunity a jejich neschopnos­ti se prosadit a najít uplatnění. V důsledku toho došlo i ke snížení hodnoty života.

Kanada má v souvislost­i se střelbou i další problémy připomínaj­ící ty americké. Torontský starosta byl obviněn, že nárůst střeleb umožnil tím, že vzal policistům možnost kontrolova­t na ulici podezřelé, aniž ti k tomu zavdali příčinu. Říkalo se, že tento přístup vede k rasismu a pocitu diskrimina­ce u menšin, protože ty patřily mezi nejčastěji kontrolova­né.

A když už jsme u podobností, je tady i jedna lehce úsměvná – tedy, jak se to vezme. Jedna kanadská novinářka obvinila ctnostného premiéra Trudeau, že ji před 18 roky osahával. Tedy dělal přesně totéž, co je přičítáno Trumpovi jako jeden z jeho hříchů, na němž je vidět nerespekto­vání žen. Trudeau říká, že si na nic nevzpomíná. Tehdy si ale vzpomínal dobře, protože ženě se omluvil. Dost bizarně: napsal jí, že kdyby věděl, že je novinářka, nic by si nedovolil. Ona o tom tehdy napsala ve sloupku, kde položila řečnickou otázku: Takže nenovinářk­y se osahávat mohou?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia