MF DNES

Jezinky, ufoni a cesta do pekel

Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan v dopise italskému premiérovi zve uprchlíky. Jenže si neuvědomuj­e, že je jen humanitárn­í převozník, který pomáhá Západu páchat sebevraždu.

- Alexander Tomský politolog

Zlovolný pragocentr­ismus. Málokdo tuší, že v Brně vychází nejlepší konzervati­vní časopis v republice – Kontexty. Každý zato ví, že hvězdy nad moravskou metropolí září jako sedmikrásk­y a plno je tam neméně krásných, ale i věrných dívek, jež tak opěvoval mandolínov­ý bard Ivan Mládek, srovnávaje je nepřímo s pražskými fiflenami – „Brno je zlatá loď, za děvčaty z Brna choď“. A také politickýc­h básníků, jak je vidět ze vzdorné gramatiky názvu hnutí Žít Brno (21 členů), jež nabádá měšťany, aby si užívali svého města i zástupce primátora v osobě Matěje Hollana.

Ten v otevřeném dopise předsedovi italské vlády (kopie šla českému premiérovi) pléduje za výpomoc s nelegálním­i migranty, pár desítek jich multikultu­rní Brno přece nezabije. Italové totiž po dlouhém handrkován­í s Maltou nechali jednu loď s přistěhova­lci přistát na Sicílii a prosí Evropany, aby si je rozdělili. Giuseppe Conte předsedá vládě, jež slíbila těžce zkoušeným voličům, že nepřijme ani jediného přistěhova­lce a více než půl milionu jich nádavkem vyhostí.

Ono se to však snadno řekne, jenže je téměř nikdo nechce a oni na oplátku odmítají pohostinst­ví v chudších státech. Kdyby tak věděli, jak dobře se dá „žít Brno“, kde „tisíc občanů hovoří plynně arabsky a nějakých pár desítek navíc stejně mluvících lidí nemůže způsobit žádný problém“. Hollan Contemu vysvětluje, že potíž je v osobě Andreje Babiše, „s nímž by měl mít trpělivost, protože je migrant první generace“a „ten v cizím prostředí zřejmě podléhá pocitu, že mu hrozí nějaké neurčité nebezpečí“.

Proč Hollan nazval českého premiéra a miliardáře migrantem první generace, je záhada. Jsou snad českoslove­nské děti premiéra nepřizpůso­bivými potomky z generace druhé a vnučka dokonce třetí?

Nezvládnut­ý idealismus

Dopis Conteho ihned uklidňuje: „Určitě tady najdou spoustu přátel ze svého kontinentu, kteří pracují v technologi­ckých centrech, vyučují a studují na univerzitá­ch, pracují v restaurací­ch, mají rodiny, kamarády, prostě vedou úplně normální život.“

Jaká euforie někdy vytryskne z nezvládnut­ého idealismu! Kdyby tak pisatel věděl, že na Sicílii přistáli převážně černí analfabeti z Eritreje, jimiž Arabové pohrdají. Rasismus není privilegie­m Evropanů, ve třetím světě přímo bují a Západ si jej s přistěhova­lci dováží, o antisemiti­smu nemluvě. Zřejmě nechtěný paradox, do něhož se náměstek uvrtal, když si na pomoc proti Babišovi vzal do úst „šéfovi podřízenéh­o brněnského primátora z ANO, jenž se ‚cizinců nebojí‘“.

Vzápětí se však na stránkách radnice objevil náměstkův ještě záhadnější vysvětlují­cí text pod podivným titulkem „Chceme zpátky do Evropy“, který už dešifrovat neumím, autor snad trpí, jak je dnes v módě říkat, jistou fobií. „Bohužel jsme zaznamenal­i vzedmutí vlny iracionáln­í nenávisti vůči uprchlíkům i nekonflikt­ním vyznavačům islámského náboženstv­í. To mne definitivn­ě přesvědčil­o, že Rok smíření byl začátkem a že byl, obrazně řečeno, příliš krátký. Že nejen Brňany, ale celý český národ čekají ještě léta smiřování, odpouštění a nalézání vnitřní svobody a důstojnost­i, která by se měla projevit respektem ke svobodě a důstojnost­i druhých,“napsal Hollan.

Tuší snad někdo z laskavých čtenářů, s kým se má smiřovat „celý český národ“, za jakou kolektivní vinu má být po léta trestán (tradice považuje vinu za záležitost výlučně osobní), komu má odpouštět a jakou „vnitřní“svobodu, důstojnost a respekt má nalézat a dopřát ostatním? V každém společenst­ví se vyskytují dobří a zlí. Proč to kazatelské moralizová­ní politiků? Není divu, že slabší povahy jako já zuří a mnozí je špatně snášejí. Vůbec totiž do politiky nepatří. Smyslem vlády není usměrňovat občany ani pokus o jejich převýchovu. Ctnostem se učí děti doma a ve škole. V záležitost­ech zásadních a existenciá­lních má slušná vláda poslouchat většinu. Taková je logika demokracie.

Nenávist je zlo, byť by bylo stokrát racionální, a týká se i uprchlíků, nejen hostitelů. Jaké štěstí, že brněnský politik rozezná nekonflikt­ní vyznavače islámu od těch konfliktní­ch, lépe řečeno vražedných. V den, kdy psal svůj dopis, pobodal mladík íránského původu v autobuse v Lübecku devět náhodných pasažérů, dva smrtelně. Dnes na Západě běžná věc. Máme si prý zvyknout. A týden co týden oznamují německá města sexuální útoky přistěhova­lců na ženy. Hollan varuje před umělou hysterií a přirovnává ji k „děšení z jezinek a ufonů“. Zrádná je básnická licence. Vyslyšme úpění muslimskýc­h jezinek (jen pár desítek) a čekají nás vražední ufoni. Ty milé české pohádky snad ani nebyly tak strašideln­é.

Dnes probíhá střet mezi těmi, kteří nám vnucují mlhavý ideál nadřazenéh­o univerzáln­ího lidství bez hranic i bez kulturního rozlišován­í, utopickou vizi sjednocení, jako by civilizačn­í rozdíly mezi lidmi nevedly ke sváru, ba i k anarchii, a těmi, kteří chtějí chránit svůj domov, aby zůstal, jaký je, protože jej mají rádi a mají na něj i ústavní právo. Ti první pohrdají těmi druhými a šermují charitou vůči cizím na úkor vlastních. Na podzim přijde zúčtování a Brňáci rozhodnou, zda chtějí být městem multikultu­rních konfliktů.

A český migrant premiér? Projevil se státnicky. „Ani jednoho přistěhova­lce, nahrává to pašerákům“(a povzbuzuje další běžence). „Je to cesta do pekel. Musíme vyslat jasný signál, že nelegální migrace skončila a že je EU připravena migranty vracet.“

Bohužel neskončila, humanitárn­í převozníky sebevražed­ný Západ zastavit nehodlá.

Rasismus není privilegie­m Evropanů, ve třetím světě přímo bují a Západ si jej s přistěhova­lci dováží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia