MF DNES

Cílem hry pražských autorů je vyslat raketu

- — Andrea Vránová

Už jen čtyři dny mohou lidé podávat připomínky k chystanému Metropolit­nímu plánu, který určí rozvoj města na roky dopředu. V bouřlivé diskusi o budoucí podobě Prahy stojí v ústraní otázka zahrádkářs­kých kolonií, která se úzce dotýká tisíců lidí.

Jde totiž o fenomén, který má v metropoli kořeny už z dob první republiky, a takových osad zde stále funguje asi 150. Jenže podle zahrádkářů s přijetím Metropolit­ního plánu bude hrozit na mnoha místech jejich likvidace.

Takové obavy má i předseda kolonie Ořechovka v Praze 6 Josef Procházka. „V textové části plánu se píše, že se v případě naší osady jedná o zastavitel­né území. Navíc středem má vést veřejná cesta,“stěžuje si. Proto také odeslal připomínku, kde žádá jasné záruky, že tamní zeleň zůstane zachována v nezměněné podobě.

Areál na Ořechovce je navíc památkově chráněn, neboť je součástí vilové čtvrti Ořechovka, která byla v roce 1991 vyhlášena památkovou zónou. Osada totiž vznikla už v roce 1930 a dodnes se tam zachovala řada původních dřevěných chatek v překvapivě dobrém stavu, které tvoří ojedinělou připomínku tohoto druhu architektu­ry. Její jedinečnos­t navíc nedávno potvrdili památkáři, kteří doporučili stavebně do ní nezasahova­t.

Začít těžit železo, postavit si vlastní továrnu a dopracovat to až k vybudování vesmírné rakety. To všechno mají za úkol hráči české strategick­é počítačové hry Factorio od dvou pražských vývojářů, Michala Kovaříka a Tomáše Kozelka. Včera se v Národní technické knihovně konala takzvaná LAN party, kdy se sešlo několik hráčů a společně pracovali na vzletu rakety. Národní technická knihovna umožnila hraní Factoria zdarma v rámci „křtu“svých nových počítačů za 3,3 milionu korun. Díky tomu tam mohou zájemci hru vyzkoušet až do konce srpna.

Na výrobě hry začali vývojáři pracovat před šesti lety. „Koncept hry jsem nosil v hlavě už pár let. Jsem programáto­r a celkově mě baví, když něco vyrobíme, a to pak samo funguje. Myšlenka vzešla z jiných her, kdy každá je zaměřena na jednu oblast, třeba jen na logistiku nebo jen na organizaci výroby. Ale mně to přijde málo. Chtěl jsem to

I po desetiletí­ch lidé v kolonii dodnes obhospodař­ují 156 upravených zahrádek, které od sebe oddělují nízké plůtky a cestičky. Na nich pěstuje domácí zeleninu a ovoce několik stovek zahrádkářů.

Až 40 procent osad v ohrožení?

Obavy o osud pražských kolonií nezastírá ani náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení), která má na starosti územní rozvoj. I proto si město nechalo externě zpracovat souhrnný materiál, všechno mít v jednom celku,“uvedl Kovařík.

Hra je zatím ve stavu, kterému se říká „early access“, kdy je možné si ji koupit a hrát i přesto, že je stále ve vývoji. „Snažíme se hru dokončit. Celá by měla vyjít relativně brzo, nejspíše v půlce příštího roku. Už jsme si i zakázali přidávat další nápady a jen doděláváme všechno, co máme,“uvedl Kolařík.

Světový úspěch s nedodělkem

Hráči, kteří si tuto verzi hry zakoupí, se ale mohou podílet na jejím dalším vývoji, protože mohou vývojářům psát své připomínky nebo je upozornit na chyby ve hře. „Některé lidi baví být blíž tomu vývoji. Platí za nehotovou hru s tím, že můžou pozorovat, jak se vyvíjí,“dodal Kovařík.

Každá nová hra Factoria začne tak, že hráč nevlastní žádný majetek a musí si vše začít obstarávat. Postupně si projde celou průmyslovo­u revolucí a hru ukončí tím, že který mapuje jejich aktuální stav na celém území hlavního města a zároveň u nich zkoumá, jak se k nim staví Metropolit­ní plán.

V příštích dnech hodlá nejnovější závěry práce zveřejnit. „Z nich vyplývá závažné zjištění, že až 40 procent z dosud fungujícíc­h kolonií by se podle návrhu plánu mělo zmenšit, transformo­vat nebo zcela zrušit,“tvrdí Kolínská. Konkrétně jsou podle ní například nejvíce ohroženy zahrádky Mrázovka, Libeň-Košinka, Nová Hostivař, Zátiší v Lysolajích, Autor strategick­é hry vyšle raketu do vesmíru. „Jsou hry, které se hrají donekonečn­a, dokud to hráče nepřestane bavit. Nám přišlo, Židovské pece nebo Krokova v Nuslích.

Na základě těchto výsledků také náměstkyně podává připomínky do Metropolit­ního plánu, aby osady do budoucna zůstaly nezastavit­elným územím. Je přesvědčen­a, že pokud by se tak nestalo, výrazně by se urychlila nenápadná přeměna osad na obytné čtvrti, kde lidé bydlí bez dostatečné dopravní obsluhy a technické infrastruk­tury.

Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR), který Metropolit­ní plán připravuje, že je lepší, když má hráč něco, k čemu směřuje, proto jsme chtěli, aby hra měla konec,“dodal Kovařík. však odmítá, že by strategick­ý dokument kolonie zásadně ohrožoval. „Zachovává a ochraňuje osady dostatečně, dokonce výrazně více než ten současný,“prohlašuje mluvčí IPR Marek Vácha. Podle jeho slov plán například navrhuje přesná pravidla, podle nichž bude do osad možné do budoucna doplňovat pouze objekty obdobné těm stávajícím určeným výhradně pro rekreaci. „To znamená, že zde žádné věžáky nemůžou vyrůst,“dodává. Průměrná hrací doba je kolem třiceti hodin, světový rekord v dokončení této hry je dvě a půl hodiny. „Jsou lidi, kteří dělají světový rekordy v různých hrách, ale ti už opravdu vědí, co mají dělat,“uvedl Kovařík.

Factorio je určené pro ty nadšence do počítačový­ch her, které baví něco budovat a pozorovat, jak to samo funguje. „Myslím si, že náš produkt lidem nabízí něco jiného než ostatní hry. Typické jsou střílečky nebo akční hry, ale tato hra je hodně zaměřená na vymýšlení logistiky a automatiza­ce. Máme užší publikum, ale zato zapálenějš­í,“popsal Kovařík.

Pražští vývojáři zaznamenal­i se svým „nedodělkem“světový úspěch. Prodali už přes milion a půl kopií Factoria. Hru si užívá po celé světě přes 400 milionů hráčů. „Ten úspěch je mnohonásob­ně větší, než jsme kdy čekali. Měla to být malá hobby hra,“dodal Kovařík.

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Úctyhodnýc­h 88 let už lidé tráví čas v zahrádkářs­ké kolonii Ořechovka ve Střešovicí­ch. Na některých z celkem 156 zahrádek se dodnes dochovaly dřevěné objekty v původní podobě.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Úctyhodnýc­h 88 let už lidé tráví čas v zahrádkářs­ké kolonii Ořechovka ve Střešovicí­ch. Na některých z celkem 156 zahrádek se dodnes dochovaly dřevěné objekty v původní podobě.
 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Jeden z hlavních vývojářů strategick­é počítačové hry Factorio Michal Kovařík se včera v Národní technické knihovně setkal s fanoušky svého díla. V knihovně lze hru hrát až do konce srpna od pondělí do pátku mezi 8. a 22. hodinou.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Jeden z hlavních vývojářů strategick­é počítačové hry Factorio Michal Kovařík se včera v Národní technické knihovně setkal s fanoušky svého díla. V knihovně lze hru hrát až do konce srpna od pondělí do pátku mezi 8. a 22. hodinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia